2021. 12. 27. - 10:30

Hogyan élvezhetik az ízeket az étel-intoleranciában szenvedők?

Hogyan élvezhetik az ízeket az étel-intoleranciában szenvedők?

Gondot jelentenek az emésztési problémák ünnepek idején is? Van mód arra, hogy elkerüljük ezt, ha némi cserét végzünk az ételek összetevőiben.

Az ünnepi időszak az evés, az ivás és a vidámság ideje, ám az emésztési problémákkal küzdők számára sok üröm vegyülhet az örömbe.
 
A puffadás, savas reflux, a fokozott gázképződés, a gyomorégés okozta fájdalmak, kellemetlenségek gyógyszeres kezeléssel csökkenthetők, de lényegesebb lenne kezelni az emésztési probléma gyökerét, hogy azokat valóban enyhítsük vagy teljesen meg is szüntessük.
 
Az emésztési gondok gyakran az emésztőenzimek alultermelése miatt alakulnak ki. Ezeknek az enzimeknek a célja az élelmiszereket apró mikromolekulákra bontani, hogy a tápanyagok könnyen felszívódjanak. Vagyis, ha az emésztésünk jól működik, nem számíthatunk arra, hogy emésztési kellemetlenségeket tapasztalunk.
 
Ünnepi étkezés - Fontos kezelni az emésztési probléma gyökerét
Ünnepi étkezés - Fontos kezelni az emésztési probléma gyökerét
 
Az emésztőrendszernek segítségre lehet szüksége. Ennek legegyszerűbb módja, ha lassabban étkezünk, jól megrágjuk az ételt és emésztőenzim-kiegészítőket használunk.
 
Segíthet enyhíteni az emésztési kellemetlenségeket, ha bizonyos ételeket más alternatívákkal helyettesítünk. Olvasd el: Csökkenti a gyulladást a joghurt?
 
1.Cseréljük a tejtermékeket vegán alternatívákra
 
Ha gyomorégésben szenvedünk, próbáljuk az állati eredetű tejeket, olajokat és vajakat vegán alternatívákra cserélni, amelyek alacsonyabb zsírtartalmúak és könnyebben emészthetők.
 
A zab különösen jól hidratálja és nyugtatja a gyulladt szöveteket, például a fájó gyomor nyálkahártyáját. A gyomorégést leginkább a zsírok, a keményítő és az alacsony gyomorsav okozza, ha ezeket lecseréljük és lipáz enzimkeveréket is szedünk, csökkenthetjük a kényelmetlenséget.
 
A gyomorégést a keményítő fogyasztása is okozhatja. Kerüljük tehát a keményítőket, például a fehér burgonyát. Térjünk át bébiburgonyára, sült vagy édesburgonyára.
 
2.Óvatosan az olajbevitellel
 
Amennyiben az olajos ételek emésztési zavarokat okoznak, segíthet, ha keserű ízekkel kezdjük az étketést (ilyen például a gránátalma, a keserű narancs vagy hasonlók). Az étkezést követően ánizsmag tea is segíthet a felgyülemlett gázok eltávolításában. Olvasd el: 4 okos tipp a túl sok evés elkerüléséhez
 
3.Cseréljük a cukrot más édes alternatívára
 
Emésztési problémák akkor is felléphetnek, ha érzékenyek vagyunk a szénhidrátokra és a cukrokra. Cseréljük le tehát az étkezéshez használt cukrokat rostban gazdag alternatívákra, például mézre vagy datolyaszörpekre, s ügyeljünk a rejtett cukrokra – ilyen például a tejben lévő laktóz, a gyümölcsökben lévő fruktóz vagy a kukoricaszirupban lévő maláta.
 
4.Társítsuk a fehérjéket enzimekben gazdag élelmiszerekkel
 
Érdemes a fogyasztandó fehérjéket proteáz enzim-kiegészítővel, vagy olyan enzimben gazdag ételekkel párosítani, mint az ananász, a kivi és a papaya.
 
Segíthet, ha a fehérjéket egészséges rostokkal társítjuk, például zöld leveles zöldségekkel és édesburgonyával. Ha keserű ízekkel kezdjük az étkezést, mint például gránátalma vagy citrom, több természetes emésztőnedvet választ ki szervezetünk a fehérjék és zsírok lebontására.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.