2022. 01. 20. - 11:28

Hogyan érdemes kezelni a bokaszalag szakadást?

Hogyan érdemes kezelni a bokaszalag szakadást?

A bokaszalag szakadásának fő oka a bokaficam lehet, hiszen ilyenkor az ízületet és a porcokat tartó szalagok túlzottan megnyúlnak, ezáltal sokkal sérülékenyebbé válnak. Elegendő egy rossz lépés, a túl sok magassarkú viselése, esetleg egy sportosabb nap és már be is következett a probléma. Nem kell azonban rögtön megijedni, hiszen a bokaszalag szakadást hatékonyan lehet kezelni, amire a legjobb megoldás a gyógytorna. De vajon milyen előnyei vannak és hogyan zajlik a folyamat? Cikkünkben részletesen kifejtjük ezeket a kérdéseket!

Bokaszalag szakadás kezelése gyógytornával
 
Valószínűleg Te sem vagy teljesen tisztában azzal, hogy milyen hatása is lehet egy gyógytornának. A kezeléssel nemcsak teljes gyógyulás érhető el, hanem a boka stabilitását is vissza lehet állítani. A sérülést követően rendkívül fontos, hogy azonnal segítséget kérjünk, hiszen az első időszakban nagy szerepe van a gyógytornásznak. Az első szakaszban ugyanis a könnyed gyakorlatokkal segíthet a duzzanat csökkentésében, ezután pedig célzott feladatokkal növeli meg a mozgásterjedelmet, így a boka merevsége is nagyban csökken.
 
Szerencsére lesznek olyan gyakorlatsorok, amiket akár otthon is elvégezhetsz, így felgyorsíthatod a felépülés folyamatát. Fontos azonban, hogy se a lakásban végzett torna esetén, se a mindennapok kapcsán ne erőltesd meg a sérült ízületet. Nyugodtan végezz naponta többször nyújtó feladatokat, amik hatással lehetnek a gyógyulásodra.
 
A legjobb azonban, ha még időben konzultálsz egy gyógytornásszal, aki az állapotfelmérést követően egy személyre szabott gyakorlatsort ad ami a sérülés mértékének megfelelően készül el. A különböző erősségű és fajtájú feladatok nemcsak a bokádra lesznek hatással, hanem az azt körbevevő szövetekre egyaránt. Az izomerősítés pedig növelni képes az ízületet tartó izmok erejét, ezzel a szalagok feszesebbé és stabilabbá válnak. Ennek nagy szerepe van a további sérülések megelőzésében.
 
Proprioceptív gyakorlatok
 
A gyógytornának köszönhetően akár még a hirtelen irányváltással járó sérülések esélyét is nagyban lecsökkentheted. A porprioceptív feladatok célja a gyenge egyensúlyérzék javítása, így sokkal jobban fenntarthatod az egyensúlyi helyzetedet. Ehhez a szakember első körben beállítja számodra a helyes testtartást, ezt követően pedig korrigáló mozgásokat végeztek annak érdekében, hogy minden tökéletes legyen.
Milyen egyéb segítséghez folyamodhatunk boka szalag szakadás esetén?
 
A bokádat rögzítheted is, illetve a kialakult fájdalomra használhatsz kinezio tapaszt. A felhelyezésben azonban nem árt segítséget kérni, hiszen a gyógytornász a terméket sokkal jobban ismeri, tudja, hova és hogyan helyezze fel azt. Ne feledd azonban, hogy a szakadás teljes gyógyulására akár hónapokat is várhatsz. Természetesen ez függ a sérülés mértékétől és a fájdalom nagyságától egyaránt. A kezelésnek azonban elengedhetetlen eleme a gyógytornász felkeresése, aki diagnózis alapján, személyre szabott kezelést javasol majd a számodra.
 
Milyen eredményeket várhatunk el a gyógytornától?
 
A bokaszalag szakadás kezelésére az egyik legjobb módszer a gyógytorna. Hatással van ugyanis a duzzanat nagyságára, ami már pár kezelést követően csökkeni kezdhet. Emellett nagy az esélye, hogy a szalag szakadása következtében létrejött fájdalom teljes mértékben elmúlik. Ami pedig a stabilitást illeti, a kezelés hatására a bokaízület sokkal jobban funkcionál majd, így bármikor visszatérhetsz a mindennapi tevékenységekhez.
 
Mivel a szalag szakadása éles és nyilalló fájdalommal járhat, így mindenképpen számíthatsz arra, hogy a kialakult dagadás és érzékenység nagymértékben lecsökken. Emellett a boka teherbírása és a mozgástere is könnyen változtatható, ezt azonban csak egy tapasztalt szakemberrel teheted meg. Ha szeretnéd elkerülni az esetleges vérömlenyt, illetve a piros és lila elszíneződést, akkor mindenképpen ajánlott azonnal segítségért folyamodni, mielőtt sokkal nagyobb lenne a baj.
 
Fontos tudnod azonban azt is, hogy teljes szakadás esetén a műtét szinte elkerülhetetlen. Ilyenkor csak a fájdalmat lehet csillapítani különböző készítményekkel, a probléma forrása nem szűnik meg. A szakadás esetenként csonttöréssel is járhat, ami pedig egyértelműen hosszabb felépülési időt jelent a számodra.
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.