2022. 06. 28. - 12:53

Hogyan használd fel okosan a friss gyümölcsöket?

Hogyan használd fel okosan a friss gyümölcsöket?

Talán mindannyian emlékszünk még azokra a nyári gyermekkori emlékekre, amikor szüleink vagy nagyszüleink a feldarabolt gyümölcsöket odakészítették a kis kerti asztalra, hogy a nagy tollasozások, futkározások közepette egy kis friss gyümölcsöt is együnk. Eljött a gyümölcsszezon, szóval ideje ismét feltölteni a szervezetünket vitaminokkal!

Sorra kapjuk a szedd magad események értesítőit, vagy van egy ismerősünk, barátunk, aki be tud szerezni nagyobb mennyiséget jóval a bolti ár alatt, hol pedig a szomszéd lep meg egy rekesz gyümölccsel. Legyen szó az idény sztárjairól: eper, málna, ribizli, egres, cseresznye, meggy, sárgabarack, dinnye, ringló, szilva, mindent érdemes szedés után hamar elfogyasztani. Akár magában, akár a reggeli zabkásánkat feldobva vele, de akár készíthetünk gyümölcssalátát (2-3 fajta gyümölcs is elegendő hozzá), pár szemmel ízesíthetjük a joghurtunkat vagy akár a vizünket, esetleg kis mentalevéllel, uborkával kiegészítve. De mit csináljunk, a maradékkal, amit már nem tudunk elfogyasztani időben?
 
piskotatekercs-recept
 
 
Addig nyújtózkodj, amíg a fagyasztód kapacitása ér!
 
Ha hosszabb távon szeretnénk tárolni, vagy csak nem akarunk vele sokat pepecselni, akkor az egyik legegyszerűbb módja a tartósításnak, ha lefagyasztjuk a gyümölcsöket. Kisebb zacskókba kiporciózhatjuk, így nem kell az egész lefagyasztott mennyiséget egyszerre kiolvasztani, csak annyit, amennyire épp szükségünk van. Ha pedig már a lefagyasztásnál tartunk, akkor egy bónusz tipp: tegyél egy-egy szem (vagy kisebb, felkockázott darab) gyümölcsöt a jégkockatartóba, majd öntsd fel vízzel, így a nyári bulikon csempészhetsz egy kis extra gyümölcsöt a jeges italokba.
 
Elő a fakanállal!
 
A másik módja annak, ha hosszabb távon szeretnénk tárolni a gyümölcsöket: a befőzés. Az idény gyümölcsökből készülhetnek lekvárok, azáltal, hogy a gyümölcsöket teljesen pépesre főzzük. Ha jobban szeretjük, amikor apróbb gyümölcsdarabok is vannak benne, akkor készíthetünk dzsemet. Egészen egyedi íz kombinációkra is találhatunk recepteket, mint például a levendulás eper vagy a csokis málna.
 
mango-chutney-recept
 
Ezeket mindenképp ajánljuk elkészítésre azoknak, akik szeretik a pikánsabb ízű lekvárokat. A hagyományos szilva és baracklekvárok mellett azonban érdemes áfonyából vagy vilmoskörtéből is készíteni egy-egy kisebb adagot, hogy aztán különleges alkalmakkor vagy ínyenc süteményekhez fel tudjuk majd használni az év során. Ez akár egy közös családi program is lehet a nagyobb gyerekekkel és a házi lekvárokat akár ajándékba is adhatjuk egy szép címkével az oldalán és egy dekoratív textillel a tetején.
Bónusz tipp: a lekvárok és dzsemek mellett érdemes belekóstolni a házi szörp készítés rejtelmeibe is.
Főételként vagy kiegészítőként is megállják a helyüket
 
A gyümölcsöknek rengeteg felhasználási módja ismert ezeken kívül is. Nyáron jól esik minden, ami hideg, így kézenfekvő megoldás lehet egy friss, hideg gyümölcsleves készítése, igény szerint egy féle gyümölcsből vagy akár vegyesen. Fahéjjal és szegfűszeggel ízesíthetjük.
 
Több étel mellé készíthetünk gyümölcsszószt, például a klasszikus meggymártást, vagy pikáns-savanykás egres- vagy ribizliszószt. Vad húsok mellé az édesebb áfonyaszószt ajánljuk. Aki egy különlegesebb gyümölcspasztára vágyik, annak az indiai mindennapokból ismert chutney-t ajánljuk elkészítésre. Sokféle lehet ez a szósz, attól függően, hogy készítője milyen gyümölcsöket és fűszereket használ hozzá, általános alapanyagai: mangó, alma, körte, barack, szilva, citrusfélék és az ananász.
A desszertben mindenképpen szerepet kapnak
 
lekvar-recept
 
Ha a befőzés után maradt még egy kisebb adag gyümölcsünk, amit szeretnénk felhasználni, akkor készíthetünk egy desszertet, süteményt, valamilyen finomságot, nem csupán ünnepnapokra. Előkészületekkel együtt akár 30 perc alatt készíthetünk egy gyümölcsös muffint, ha váratlan vendégek érkeznek és szeretnénk megkínálni őket egy kis házi süteménnyel. Nem kell más hozzá, mint egy kis cukor, vaníliás cukor, és vaj, amit összekeverünk egy tálban. Ehhez hozzátesszük a tojást és a tejet, majd a végén a lisztet és a sütőport. Ha minden hozzávalót összekevertünk, betöltjük a muffin formába a tésztát és mielőtt a sütőbe tennénk 20 percre, az előre feldarabolt gyümölcsöt beletesszük a tésztába, esetleg szórhatunk mellé még egy kis csokoládét, vagy diót, mogyorót. Bármilyen gyümölccsel sikert aratunk ezzel az egyszerű finomsággal.
 
De, ennél is egyszerűbben készíthetünk desszertet gyümölcsökből! Készítsünk pudingot és díszítsük azt vegyesen áfonyával, ribizlivel, vagy apróbb darabokra vágott eperrel. Ha ezt kevésnek érezzük, akkor készítsünk egy kerek piskótalapot, miután kihűlt tegyük vissza a csatos formába, a pudinghoz keverjünk zselatint, öntsük a piskóta tetejére és miután megdermedt a hűtőben, díszítsük gyümölcsökkel.
 
Picit több előkészületre lesz szükségünk a következő süteményhez, de egészen biztosan megéri a fáradozásunkat. A piskótatekercs friss gyümölccsel vagy akár lekvárral is készülhet. A piskótát megtölthetjük egy könnyed mascarponés krémmel, majd szórjuk rá az apróra darabolt gyümölcsöket, ezután próbáljuk meg szorosan feltekerni. Ügyeljünk rá, hogy a piskótát ne törjük meg. Hűtsük le és utána már lehet is szeletelni. A tálaláshoz még tehetünk egy kis porcukrot és pár szem szép gyümölcsöt a sütemény tetejére.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.