2022. 02. 24. - 11:34

Ilyen az izotóniás italpor hatása a testedre

Ilyen az izotóniás italpor hatása a testedre

Az izotóniás italpor elsősorban a sportolók italaként ismert. Egy komolyabb fizikai teljesítmény esetén sokszor nem elég pusztán saját erőnk és kitartásunk - megfelelően gondoskodni kell a teljesítőképesség fenntartásáról is. Ennek ugyanúgy része a megfelelő felkészülés és a regeneráció, mint sportolás alatt az energiaraktárak újratöltése.

Nézzük is meg, mit kell pontosan tudni róla.
 
Izotóniás italok szó szerint színes választékával találkozhatunk az üzletekben, vegyesboltokban. A viszonylag megengedő szabályozásnak köszönhetően azonban körültekintően kell eljárni ezekkel a termékekkel, hiszen bár jogilag elfogadható ilyenként hirdetni őket, gyakorlatilag nem biztos, hogy képesek ugyanazt a hatást elérni, mint egy jól megválasztott, minőségi izotóniás italpor.
 
Izotóniás italról akkor beszélhetünk, ha annak koncentrációja hasonló a véréhez. A tudományos részletek ismertetése nélkül, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy annak úgynevezett ozmolalitása (aktív részecskék koncentrációja az adott oldatban) 280 – 330mOsm/kg között van, míg a jogszabályok ennél valamivel magasabban állapítják meg a felső határt – pedig ebben az esetben már nem izotóniás, hanem hipertóniás italról beszélünk.
 
A hipertóniás ital koncentrációja magasabb a vérnél, a hipotóniás típusoké pedig alacsonyabb. Minél magasabb a koncentráció, annál több kalóriát tartalmaz. Sportolás szempontjából ez is nagyon fontos, ugyanakkor sok kalóriát tartalmaz például egy adag tészta is. Éppen ezért, az ilyen italokat, akárcsak a tésztát, sportolás előtt célszerű fogyasztani. Ezek lebontása ugyanis időlegesen megterheli a szervezetet, amely értékes energiákat vonhat el tőlünk.
 
Ha alacsonyabb a koncentráció, azaz hígabb a folyadék, akkor kevesebb kalóriát tartalmaz, viszont hatékony megoldás a dehidratáció megelőzésére, az elveszített folyadék pótlására.
 
Az izotóniás italpor a kettő között helyezkedik el tehát, ötvözve azok előnyös tulajdonságait. Segít a folyadékpótlásban, ugyanakkor szénhidrátot és értékes ásványi anyagokat is tartalmaz, amelyek sportolás alatt elengedhetetlenek energiánk pótlására és izmaink megfelelő működéséhez. Ezért sportolás közben elsősorban a hipo- és izotóniás italporok fogyasztása az ideális megoldás.
 
J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.