2022. 11. 08. - 10:35

Járássegítő robotcsizmát készítettek a kutatók

Járássegítő robotcsizmát készítettek a kutatók

Robotcsizmát alkottak a Stanford Egyetem kutatói, amely segíti az embereket a járásban. Az exo-csontváz mérsékeli a gyaloglásba fektetett erőfeszítést is.

Csizmaszerű exo-csontvázat hoztak létre a Stanford Egyetem mérnökei: robot-exoskeleton nemcsak a járás sebességét növelheti, csökkentheti a gyaloglás erőfeszítését is a laboratóriumon kívüli, valós világban. A kutatásról a Nature szaklap számolt be.
 
Az exo-csontváz személyre szabott segítséget nyújt a felhasználóknak a gyaloglásban, így az emberek 9 százalékkal gyorsabban járhatnak és 17 százalékkal kevesebb energiát használnak fel megtett távolságonként.
 
A kutatócsapat szerint az energiamegtakarítás és a sebességnövekedés, amelyet az exoskeleton biztosít, egy 30 kilós hátizsák levételével egyenértékű.
 
 
A cél az, hogy segítsék a mozgássérült embereket könnyebben mozogni, különös tekintettel az idősekre. A Standford csapata úgy véli, technológiája a következő néhány évben készen áll a kereskedelmi forgalomba hozatalra.
 
A vádliizmokkal dolgozó motor segítségével a robotcsizma minden lépésnél extra lökést ad viselőjének.
 
A támogatást egy gépi tanuláson alapuló modell segítségével szabják személyre, melyet több éves emulátorokkal végzett munka során képeztek ki, vagy olyan nagy, mozdulatlan és drága laboratóriumi beállításokkal, amelyek gyorsan tesztelhetik, hogyan lehet a legjobban segíteni az embereknek.
 
A szakemberek diákokat és önkénteseket kötöttek az exo-csontváz emulátorokhoz, miközben mozgási és energiafelhasználási adatokat gyűjtöttek. Ezek az adatok segítettek a kutatócsoportnak megérteni, hogyan függ össze a felhasznált energiával, ahogy egy személy az exoskeletonnal jár.
 
A csapat további információ-részleteket szerzett az emulátor által kínált különféle segítségnyújtás relatív előnyeiről is. Az információkat arra használta fel, hogy egy gépi tanulási modellt hozzon létre, amelyet a valós exoskeleton most használ is az egyes viselőkhöz való alkalmazkodásra.
 
Ahhoz, hogy alkalmazkodjon az egyén egyedi sétamódjához, az exoskeleton minden alkalommal kissé eltérő mintát nyújt, amikor a felhasználó gyalogol.
 
Az exocsontváz ezután az eredményül kapott mozgást méri - így a gépi tanulási modell meg tudja határozni, hogyan segítse jobban a felhasználót, amikor legközelebb sétál. Összességében az exocsontváznak nagyjából 1 órába telik, hogy személyre szabja a támogatást egy új felhasználó számára.
 
A stanfordi kutatók a továbbiakban abban bíznak, kipróbálhatják, mit tehet az exoskeleton a megcélzott demográfiai csoportért - ide az idősebb felnőttek és az olyan emberek tartoznak, akik mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak megfelelően járni.
 
A csapat olyan dizájn variációkat is szeretne tervezni, amelyek az egyensúly javítását és az ízületi fájdalmak csökkentését célozzák meg, s a kereskedelmi partnerekkel együttműködve termékké alakítják az eszközt.
 
L.A.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.