2022. 11. 16. - 10:30

Jelzi a szív véráramlásának csökkenését egy mesterséges intelligencia-eszköz

Jelzi a szív véráramlásának csökkenését egy mesterséges intelligencia-eszköz

Képes a szív véráramlásának csökkenését előre jelezni egy újonnan kifejlesztett mesterséges intelligencia-eszköz.

Jelzi a szív véráramlásának mérséklődését egy új mesterséges intelligencia (MI) eszköz, amelyet a Cedars-Sinai kutatói és munkatársai fejlesztettek ki.
 
Az eszköz számítógépes tomográfiás (CT) vizsgálatokkal azonosítja azokat a betegeket, akiknél fennáll a csökkent szívi véráramlás veszélye. Képes pontosan megjósolni a mérsékelt véráramlást a koszorúerekben és a szívizomban is.
 
A mesterséges intelligencia-eszköz előnye, hogy potenciálisan valós időben használható a páciensek rutinszerű CT-vizsgálatai során – segít az orvosoknak meghatározni a kezelési terv következő lépését.
 
A kutatócsapat a Circulation: Cardiovascular Imaging folyóiratban tette közzé eredményeit. Olvasd el: Húsz másodperc alatt észleli a szívbetegségeket egy új MI-eszköz
 
Jelzi a szív véráramlásának csökkenését egy mesterséges intelligencia-eszköz
Jelzi a szív véráramlásának csökkenését egy mesterséges intelligencia-eszköz
 
A koszorúerek elzáródásának oka általában a zsíros plakkok felhalmozódása. Ez korlátozhatja a szív véráramlását, s mellkasi fájdalom, szívroham vagy akár halál is lehet a következménye.
 
A csökkent véráramlás kockázatának kitett artériák azonosítása segíthet tájékoztatni az orvosokat arról, hogy mely betegeket kell későbbi vizsgálatokra irányítani, vagy stentek elhelyezését kilátásba helyezni az esetükben.
 
A csökkent koszorúér-artériás véráramlás diagnosztizálásának jelenlegi klinikai szabványát invazív frakcionált áramlási tartaléknak (FFR) nevezik. Ez méri az artériákon belüli nyomásesést, így kiszámítja, hogy az egyes elzáródások mennyire korlátozzák a véráramlást. Használatos emellett a szív pozitronemissziós tomográfia (PET) is, egy képalkotó vizsgálat, amely radioaktív nyomjelzőt alkalmaz a szívizom csökkent véráramlásának keresésére. Olvasd el: Mesterséges intelligencia a rejtett szívbetegségek felderítésére
 
A kutatásuk során a szakemberek 203 olyan beteg adatait elemezték, akik részt vettek egy korábbi, az ún. PACIFIC vizsgálatban. Ennek részeként minden páciens több vizsgálaton esett át a kéthetes intervallumon belül, beleértve a koszorúér-CT-vizsgálatot, az invazív koszorúér angiográfiát FFR-rel és a szív PET-vizsgálatokat.
 
A kutatók olyan mesterséges intelligencia eszközt fejlesztettek ki, amely elemzi a plakkok jellemzőit a koszorúér-CT-n, majd előrejelzi a csökkent véráramlás valószínűségét az invazív FFR- és PET-vizsgálatok alkalmával.
 
Az MI-eszköz hozzáadható a koszorúér-CT-vizsgálatok rutinelemzéséhez. Ha ezek az információk a beteglátogatások során kéznél vannak, az segíthet az orvosoknak tudni, mely betegeket kell további vizsgálatokra irányítani, például non-invazív stressztesztre vagy invazív koszorúér angiográfiára. Egyes páciensek ezzel elkerülhetnék az invazív teszteket.
 
„A koszorúér-CT angiogram a mellkasi fájdalom elsővonalbeli tesztje, mivel lehetővé teszi az atheroscleroticus plakk és szűkület mérését" – magyarázta Damini Dey, PhD., a Biomedical Imaging Research Institute intézet kvantitatív képelemző laboratóriumának igazgatója, egyben a Cedars-Sinai orvosbiológiai tudomány- és orvostudomány professzora, a tanulmány szerzője.
 
Hozzátette: ha tudják integrálni a CTA plakk adatait a szűkülettel (stenosis) és a mesterséges intelligenciával, hogy előrejelezzék a károsodott FFR-t, a betegeket megfelelően rétegezhetők lennének és fel lehetne ismerni a stenosis funkcionális jelentőségét.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.