2021. 03. 31. - 09:40

Mesterséges intelligencia a rejtett szívbetegségek felderítésére

Mesterséges intelligencia a rejtett szívbetegségek felderítésére

A brit NHS nemzeti egészségügyi szolgálat mesterséges intelligencia bevetésével igyekszik felderíteni a rejtett szívbetegségeket – s így kiszűrni a nagyobb veszélyben levő pácienseket.

Mesterséges intelligenciát vetett be a brit NHS (National Health Service – Nemzeti Egészségügyi Szolgálat), hogy azonosítsa azokat az embereket, akik nagyobb veszélynek vannak kitéve a rejtett szívbetegségek szempontjából, vagyis szívroham érheti őket, anélkül, hogy tudnának a rizikóról.
 
A CaRi-Heart apróbb problémákat is észlel, amelyeket a rutinvizsgálatok során nem vesznek észre – árulták el az Oxford Egyetem kutatói. A mesterséges intelligenciával (MI) működő rendszer detektálja a gyulladást, valamint a hegesedést a szívet ellátó erek belsejében.
 
Az eszközt 15 kórházban vezetik be Nagy-Britanniában. Az NHS abban bízik: több mint 350 ezer páciens szerez majd előnyt ebből minden évben. Olvasd el: Bélbaktériumok használatával szűri a szívbetegséget a mesterséges intelligencia
 
Azonosítja a szívbetegségnek nagyobb mértékben kitett embereket a mesterséges intelligencia
Azonosítja a szívbetegségnek nagyobb mértékben kitett embereket a mesterséges intelligencia
 
Mellkasi fájdalmakat követően négyből három páciens – akinél elvégezték a generikus számítógépes tomográfiát (CT vagy Cat), azt az eredményt kapja, hogy minden rendben van. Csakhogy 5-ből 1 egy évtizeden belül szívrohamot kap.
 
Amikor a szakemberek használatba vették a mesterséges intelligenciával működő CaRi-Heart eszközt, s ezt használták a szkennelési eredmények elemzésére, a rendszer az alacsony kockázatúnak tekintett személyek egyharmadát a magas kockázatú kategóriába sorolta át.
 
„A technológia szépsége, hogy nemcsak számtalan életet fog megmenteni, de hihetetlenül egyszerű is” – mondta el dr. Cheerag Shirodaria, a Brit Szív Alapítvány (British Heart Foundation) korábbi kutatója.
 
A CaRi-Heart elemzés bármilyen Cat-szívvizsgálaton elvégezhető, vagyis a kórházaknak nem kell felszerelést cserélniük és a betegeknek sincs szükségük újabb vizsgálatra. Az eszköz tökéletesen illeszkedik az orvosi munkafolyamathoz. Olvasd el: Szelfiből azonosítja a szívbetegség jeleit az MI
 
Az új technológiát már felajánlották 15 intézményben, köztük oxfordi, leicesteri és londoni kórházakban – a 40-70 éves betegek számára, akik mellkasi fájdalmakra panaszkodtak.
 
A szív- és érrendszeri megbetegedések rendkívül sok embert érintenek a világon – csak az Egyesült Királyságban 7 milliót.
 
A betegségek azonosításában már számos esetben hívják segítségül az egyre fejlettebb mesterséges intelligenciát. A kutatók 2020-ban arra is rájöttek, hogy az MI sokkal pontosabb volt az emlőrák mammográfiás diagnosztizálásában, mint az orvosok.
 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.