Egészség hírek

Jó alvásért nyissuk ki az ablakot?

Jó alvásért nyissuk ki az ablakot?

Ha pihentető alvásra vágyunk, jobb, ha az ablakot vagy a hálószoba ajtaját nyitva tartjuk – állítja egy új tanulmány.

Amennyiben megfelelő a szellőzés a helyiségben, sokkal jobbat alszunk. Erre a következtetésre jutott egy kisméretű holland tanulmány.

A kutatók csúcsminőségű módszereket használtak, hogy a 17 önkéntes éjszakai pihenését részletesen elemezzék. 5 éjjelen keresztül követték őket nyomon. Az alanyok egy része nyitott ablaknál vagy ajtónál aludt, megfelelő szellőzést biztosítva a szobában, míg a többiek becsukódzkodtak.

Az alvás minősége a leglényegesebb pihenésünk folyamán

Az alvás minősége a leglényegesebb pihenésünk folyamán

Az eredmény szerint a jól szellőző helyiségekben alacsonyabb volt a levegő szén-dioxid tartalma - az ember természetesen lélegzi ki ezt – s úgy tűnik, ez összefügg a megfelelő alvással.

Asit Kumar Mishra, környezeti kutató, az Eindhoveni Műszaki Egyetem munkatársa elmondta: tapasztalataik szerint az alacsonyabb szén-dioxid szint jobb alvásmélységet tett lehetővé, hatékonyabb pihenést és kevesebb ébredést az éjszaka folyamán.

Egy amerikai alvásszakértő hozzátette: a környezet valóban igen fontos a minőségi éjszakai alvás tekintetében.

Az ablakot vagy az ajtót érdemes nyitva tartani a jó alváshoz

Az ablakot vagy az ajtót érdemes nyitva tartani a jó alváshoz

„Ez a tanulmány emlékeztet minket arra, hogy nem minden hálószoba egyforma, s alvásunk minőségét természetes módon befolyásolják a környezet fizikai tulajdonságai” – mondta dr. Steven Feinsilver, a New York-i Lenox Hill kórház Alvásközpontjának vezetője.

Míg az nem újdonság, hogy hűsebb levegő mellett jobb aludni, annak korábban kevés figyelmet szenteltek az emberek, hogy milyen a levegő minősége, s ez hozzájárulhat a jó pihenéshez.

Ahhoz, hogy jobban megértsék a helyzetet, alaposabb kutatásokra is szükség van. Az agyhullámok vizsgálata például még közelebb vihet az igazsághoz.

A tanulmány az Indoor Air lapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Jobb alvásra vágyunk? Legyünk többet barátainkkal

Nem alszol eleget? Nem ismered fel az arckifejezéseket

A kutya segít az alvásban?

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >