Egészség hírek

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Kapcsolataink milyensége befolyásolja, mennyire vagyunk egészségesek, milyen hamar épülünk fel egy betegségből – sőt azt is, hogy sokáig élünk-e.

Keveset tudnak az emberek arról, miként befolyásolják az alvást a kapcsolataik. Ez különösen igaz a fiatal és még nem házas személyek esetében. A tinédzserek és az egyedülálló felnőttek különösen nem jutnak elegendő pihenéshez, s számos alvásproblémával küzdenek – nehezen merülnek álomba, napközben pedig fáradtnak érzik magukat.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az éjszakai alvásra a családtagokkal és a barátokkal való kapcsolat – különösen a fenti korosztályokban.

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A középiskolások körében végzett tanulmány azt sugallja, hogy még ha egyedül térünk is aludni, a társaság, amelyben a napot töltöttük, befolyásolja, mennyire alszunk jól.

A legtöbb korábbi tanulmány a házaspárokra és felnőttekre fókuszált.

A jelen vizsgálaton belül azonban több mint 900 kanadai diákot kérdeztek társasági életéről a főiskola első évében. Egy esztendővel később azok a fiatalok, akik több társadalmi tevékenységben vettek részt, kevesebb alvásproblémával küzdöttek. Kevesebb gondjuk volt az elalvással és az éjszakai, zavartalan pihenéssel is.

Sőt, a társasági kapcsolatok jobb stresszkezeléshez vezettek – ez később megkönnyítette alvásukat is. Ez a minta pedig a főiskola harmadik évében is jellemző volt.

Mindez fordítva is igaz volt, az első évben kevés alvásproblémával küzdő diákok több barátot szereztek és több társasági tevékenységben is részt vettek egy évvel később. A kielégítő alvás pedig hatékonyabb stresszkezelést eredményezett. S aki jól kezeli a stresszt, az jellemzően többet vesz részt a társasági eseményekben.

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

A tanulmány során a kutatók 71 amerikai diák alvását is figyelték egy csuklóra rögzített eszköz segítségével – s kiderült, azokon a napokon aludtak el hamarabb, amikor több időt töltöttek szemtől-szemben barátaikkal, mint szokásosan - ugyanakkor hosszabb ideig nem tudtak elaludni, amikor a családtagokkal töltöttek az átlagosnál hosszabb időt.

Mindezt az indokolja, hogy az utóbbi összejöveteleken sokszor rendkívüli érzelmi hatások érik az embert, már csak a szülő-gyermek konfliktusok miatt is.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót

B.A.

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Hosszú élet: 3 dolog kell hozzá

Kutatók szerint három dolog segít abban, hogy hosszú életet tudhasson magának az ember. Természetesen mindenekelőtt az életmód-változtatás áll.
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Brad Pittet fiatal színésznővel hozták hírbe

Brad Pittet fiatal színésznővel hozták h...

Meghökkentő pletyka terjed: bár a legutóbbi hírek szerint a sármos színész és felesége, Angelina Jolie békülőben van, Brad Pitt állítólag beleszeretett egy ifjú...
Demi Lovato drogproblémáiról vallott

Demi Lovato drogproblémáiról vallott

A fiatal énekesnőről nemrég kiderült, hogy csakúgy, mint sok sztárt őt is magával ragadta a kábítószer világa.   
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
Solange Knowles vezeti a Soul Train Awards-jelölést

Solange Knowles vezeti a Soul Train Awar...

Beyoncé testvére és Bruno Mars áll a lista legelején a Soul Train Awards díjátadás nevezettjei között. 
Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Ezért jó a házi feladat a gyerekeknek

Sokkal többet számít a házi feladat, mint hogy a gyermek az iskolai feladatokkal nap mint nap, otthon is foglalkozzon – állítják kutatók.
Kylie Jenner pasija kiakadt

Kylie Jenner pasija kiakadt

Friss hírek szerint a fiatal sztár párja nem igazán tudja elviselni a Kardashian családot. Ez miatt pedig még a kapcsolatuk is zátonyra futhat.   
Irodai munka=nassolás?

Irodai munka=nassolás?

Te is gyakran nyúlsz az édességhez munka közben? Akkor van egy rossz hírünk, ugyanis rengeteg kalóriát beviszel ezáltal a szervezetedbe.  
< >