2017. 09. 27. - 10:05

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Kapcsolataink milyensége befolyásolja, mennyire vagyunk egészségesek, milyen hamar épülünk fel egy betegségből – sőt azt is, hogy sokáig élünk-e.

Keveset tudnak az emberek arról, miként befolyásolják az alvást a kapcsolataik. Ez különösen igaz a fiatal és még nem házas személyek esetében. A tinédzserek és az egyedülálló felnőttek különösen nem jutnak elegendő pihenéshez, s számos alvásproblémával küzdenek – nehezen merülnek álomba, napközben pedig fáradtnak érzik magukat.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az éjszakai alvásra a családtagokkal és a barátokkal való kapcsolat – különösen a fenti korosztályokban.

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A középiskolások körében végzett tanulmány azt sugallja, hogy még ha egyedül térünk is aludni, a társaság, amelyben a napot töltöttük, befolyásolja, mennyire alszunk jól.

A legtöbb korábbi tanulmány a házaspárokra és felnőttekre fókuszált.

A jelen vizsgálaton belül azonban több mint 900 kanadai diákot kérdeztek társasági életéről a főiskola első évében. Egy esztendővel később azok a fiatalok, akik több társadalmi tevékenységben vettek részt, kevesebb alvásproblémával küzdöttek. Kevesebb gondjuk volt az elalvással és az éjszakai, zavartalan pihenéssel is.

Sőt, a társasági kapcsolatok jobb stresszkezeléshez vezettek – ez később megkönnyítette alvásukat is. Ez a minta pedig a főiskola harmadik évében is jellemző volt.

Mindez fordítva is igaz volt, az első évben kevés alvásproblémával küzdő diákok több barátot szereztek és több társasági tevékenységben is részt vettek egy évvel később. A kielégítő alvás pedig hatékonyabb stresszkezelést eredményezett. S aki jól kezeli a stresszt, az jellemzően többet vesz részt a társasági eseményekben.

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

A tanulmány során a kutatók 71 amerikai diák alvását is figyelték egy csuklóra rögzített eszköz segítségével – s kiderült, azokon a napokon aludtak el hamarabb, amikor több időt töltöttek szemtől-szemben barátaikkal, mint szokásosan - ugyanakkor hosszabb ideig nem tudtak elaludni, amikor a családtagokkal töltöttek az átlagosnál hosszabb időt.

Mindezt az indokolja, hogy az utóbbi összejöveteleken sokszor rendkívüli érzelmi hatások érik az embert, már csak a szülő-gyermek konfliktusok miatt is.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.