Egészség hírek

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Jobb alvásra vágyunk? – Legyünk többet barátainkkal

Kapcsolataink milyensége befolyásolja, mennyire vagyunk egészségesek, milyen hamar épülünk fel egy betegségből – sőt azt is, hogy sokáig élünk-e.

Keveset tudnak az emberek arról, miként befolyásolják az alvást a kapcsolataik. Ez különösen igaz a fiatal és még nem házas személyek esetében. A tinédzserek és az egyedülálló felnőttek különösen nem jutnak elegendő pihenéshez, s számos alvásproblémával küzdenek – nehezen merülnek álomba, napközben pedig fáradtnak érzik magukat.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, milyen hatással van az éjszakai alvásra a családtagokkal és a barátokkal való kapcsolat – különösen a fenti korosztályokban.

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A társaságban töltött idő jobb alvásminőséget eredményez a fiatalok körében

A középiskolások körében végzett tanulmány azt sugallja, hogy még ha egyedül térünk is aludni, a társaság, amelyben a napot töltöttük, befolyásolja, mennyire alszunk jól.

A legtöbb korábbi tanulmány a házaspárokra és felnőttekre fókuszált.

A jelen vizsgálaton belül azonban több mint 900 kanadai diákot kérdeztek társasági életéről a főiskola első évében. Egy esztendővel később azok a fiatalok, akik több társadalmi tevékenységben vettek részt, kevesebb alvásproblémával küzdöttek. Kevesebb gondjuk volt az elalvással és az éjszakai, zavartalan pihenéssel is.

Sőt, a társasági kapcsolatok jobb stresszkezeléshez vezettek – ez később megkönnyítette alvásukat is. Ez a minta pedig a főiskola harmadik évében is jellemző volt.

Mindez fordítva is igaz volt, az első évben kevés alvásproblémával küzdő diákok több barátot szereztek és több társasági tevékenységben is részt vettek egy évvel később. A kielégítő alvás pedig hatékonyabb stresszkezelést eredményezett. S aki jól kezeli a stresszt, az jellemzően többet vesz részt a társasági eseményekben.

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

Jobban alszik, aki több időt tölt a barátaival

A tanulmány során a kutatók 71 amerikai diák alvását is figyelték egy csuklóra rögzített eszköz segítségével – s kiderült, azokon a napokon aludtak el hamarabb, amikor több időt töltöttek szemtől-szemben barátaikkal, mint szokásosan - ugyanakkor hosszabb ideig nem tudtak elaludni, amikor a családtagokkal töltöttek az átlagosnál hosszabb időt.

Mindezt az indokolja, hogy az utóbbi összejöveteleken sokszor rendkívüli érzelmi hatások érik az embert, már csak a szülő-gyermek konfliktusok miatt is.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal iszogatók agya megváltozik?

Instagram-képek segítenek azonosítani a depressziót

B.A.

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg eg...
Brad Pitt újra becsajozott?

Brad Pitt újra becsajozott?

Képzeld, a napokban újabb szőkeséggel hozták össze a nemrégiben elvált színészt.   
Így áll Selena Gomez az anyósával

Így áll Selena Gomez az anyósával

A népszerű énekes édesanyja, Pattie Mallette elárulta, hogy fia kedvesével, Selena Gomezzel igazán speciális kötelék alakult ki köztük.
Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronaldo

Boldog négygyermekes apa Cristiano Ronal...

Múlt hónapban jött a világra a világsztár futballista negyedik gyermeke, akit kedvesével nagy szeretetben nevel. Cristiano Ronaldo barátnője azonban mindegyik c...
Készítsünk krémes, csirkés-baconos tésztát!

Készítsünk krémes, csirkés-baconos tészt...

Hideg napokon esnek jól a leginkább a gazdag, krémes, meleg ételek – ilyen a tészta is, amelyet különféle finom feltétekkel lehet elkészíteni. Lássuk az egyik l...
Kylie Jenner jól szórakozik

Kylie Jenner jól szórakozik

Ismerősei szerint a csinos valóságshow-sztár nagy élvezettel vásárol leendő gyermekének. Kylie Jenner a hírek szerint kislányt vár, s szabadidejében folyamatosa...
Durva vallomást tett Bella Thorne

Durva vallomást tett Bella Thorne

A fiatal sztár az elmúlt időszakban teljesen kikelt magából és most az is kiderült, hogy miért.   
Anastacia szingli – és szexisebb mint valaha

Anastacia szingli – és szexisebb mint va...

Egyedül él az énekesnő, aki elmondása szerint most szexisebbnek érzi magát, mint 20-as vagy 30-as éveiben. Anastacia lassan betölti az ötvenet.
Ételek, amelyek segítik a szexuális életet

Ételek, amelyek segítik a szexuális élet...

Az köztudott, hogy vannak olyan finomságok, amik fokozzák a vágyat. Ezen felül viszont vannak olyanok is, amelyek a teljesítményedet segítik. Nézd csak!  
Adventi kastélynapok Gödöllőn

Adventi kastélynapok Gödöllőn

Varázslatos ünnepi hangulat várja az érdeklődőket hamarosan a településen, ahol számos programmal készülnek a szervezők.   
< >