2016. 09. 14. - 12:05

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje?

Jobban olvas a gyerek, ha ilyen az étrendje?

A mediterrán, a Balti-tengeri és a finn étrendek pozitív hatása megmutatkozik a lurkók olvasási képességeiben – különösen az első és a harmadik osztályban, állítja egy új tanulmány.

Hogyan táplálkozik a gyermekünk? A közelmúltban kiderült: meglehetősen pozitív hatással bír az olvasási- és megértési képességekre a mediterrán, a finn és a Balti-étrend.

A jótékony hatás főként az első és harmadik osztályban kiemelkedő, jobb készségek fejlődnek ki az első három évben egészséges táplálkozásuk eredményeképpen – mutatott rá egy új finn tanulmány.

Az Észak-Finnországi Egyetem kutatói követték a gyermekek fejlődését az olvasás terén 1-3. osztályban, s felfedezték: azok, akik jobb étrendet tartanak, fejlettebb képességekkel rendelkeznek.

A megfelelő étrend jobb olvasási képességhez vezet

A megfelelő étrend jobb olvasási képességhez vezet

Egy 2013-ban végzett tanulmány már elemezte, vajon az egészséges étrend, a „minőségi” óvoda és az interaktív olvasás fejlesztheti-e az intelligenciát, ám az új kifejezetten a jó táplálkozás és az olvasási képesség összefüggését kereste.

A kutatók összehasonlították a gyermekek étrendjét – a mediterránt, a Balti- és a finn egészséges táplálkozás jellemzőit az általános, nyugatias étkezéssel, s felfedezték: azok, akik ragaszkodtak ezen diéták alapjaihoz, jobban teljesítettek a szövegértés, olvasás és készségfejlesztés terén.

„Egy másik fontos megfigyelés, miszerint az étrend minősége és az olvasási készségek minden egyéb tényezőtől függetlenek voltak, így például a társadalmi-gazdasági helyzettől, fizikai aktivitástól, testfelépítéstől, fittségtől” – fejtette ki Dr. Eero Haapala, az Észak-Finnországi Egyetem, valamint a Jyvaskyla egyetem kutatója.

A tanulmányhoz a kutatók 161 finn gyermeket vettek górcső alá, 6-8 éves kor között, akik első osztályba jártak, s a hét négy napján rögzítették, mit esznek – összevetve azokat a mediterrán, a Balti-tengeri és a finn étrend alapjaival. A gyermekeket követték a 2. és a 3. osztályban is, így képességeiket és az étrendjüket hosszú távon össze tudták vetni egymással.

Harmadik osztályban a megállapítás szerint a mediterrán étrend a jobb szövegértéshez volt köthető, a Balti-tengeri a folyékonyabb olvasáshoz 2. és 3. osztályban, valamint kiemelkedőbb szövegértéshez mindhárom osztály során. A finn étrend a folyékony olvasáshoz járult hozzá 1. és 2. osztályban, továbbá a jobb szövegértéshez mindegyikben.

A gyerekek folyékonyabban olvasnak az egészséges étrendtől

A gyerekek folyékonyabban olvasnak az egészséges étrendtő

Azok a gyerekek, akik a legmagasabb osztályzatot kapták a Balti-tengeri és finn étrenddel kapcsolatosan, folyékonyabban olvastak és értettek szöveget mindhárom osztályban, mint azok, akik alacsonyabb pontszámot kaptak az étkezés szempontjából.

Mindhárom étrendben sok egyébként a zöldség, a gyümölcs – beleértve a bogyósakat -, teljes értékű gabona, telítetlen zsírok, kevés bennük a vörös hús, a cukor, a telített zsírok, mint a nyugati hagyományos étrendekben.

Mindez alátámasztja, hogy a gyerekeknek több értékes ételt kellene fogyasztaniuk – ebben pedig a szülőknek, az iskoláknak és a kormányoknak is partnernek kéne lenniük.

A tanulmányt a European Journal of Nutrition szaklapban közölték.

Kapcsolódó cikk:

Számít a lisztérzékenységnél, mikor és hol születtél!

Csak egy pohár, és csökken a testsúly!

Figyelemmel nem fulladna meg napi 2 gyerek

B.A.

  

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.