Egészség hírek

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Másként érinti a depresszió a női és a férfi agyat – Kiderült, hogy a lányokat 15 éves korukig sokkal nagyobb eséllyel kapja el a hangulatzavar, mint fiú kortársaikat.

Más módon hat a depresszió a női és a férfi agyra – derítette ki a Cambridge-i egyetem kutatócsoportjának tanulmánya. A különböző érintettség a célzottabb kezeléseket is elősegítheti.

„A férfiaknál sokkal jellemzőbb a tartós depresszió, míg a nők inkább hangulatzavaros epizódokat élnek meg – magyarázta Jie-Yu Chuang sajtóközleményében. –S összehasonlítva a hölgyekkel, a férfiaknál jóval gyakoribban a komoly következmények, így például a kábítószer használat vagy az öngyilkosság.”

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A kutatók serdülőket tettek ki depressziós hangulatnak, s eközben fedezték fel, hogy agyuk más-más régiója reagált a dologra.

A tanulmány kiderítette, hogy 15 éves korig a lányoknál kétszer nagyobb valószínűséggel figyelhető meg depresszió, összehasonlítva őket az ugyanilyen idős fiúkkal.

A testkép változása, a hormonális ingadozások és genetikai tényezők másként érintik a női és a férfi agyat, s ezek mind befolyással vannak a depresszióra – ami a lányokat fogékonyabbá teszi a mentális rendellenességre.

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy a korai serdülőkorban különféleképpen hat a depresszió a fiúk és a lányok elméjére – mondta el Jie-Yu Chuang. – A nemspecifikus kezelést és megelőzési stratégiák alkalmazását már ebben a korban érdemes lenne elkezdeni.” A kutató hozzátette: remélhetőleg ezzel segítenek az orvosok abban, hogy a betegség súlyosabbá váljon.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal nők szívét rontja a stressz leginkább

A párunk depressziója nálunk fájni fog

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >