Egészség hírek

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Másként érinti a depresszió a női és a férfi agyat – Kiderült, hogy a lányokat 15 éves korukig sokkal nagyobb eséllyel kapja el a hangulatzavar, mint fiú kortársaikat.

Más módon hat a depresszió a női és a férfi agyra – derítette ki a Cambridge-i egyetem kutatócsoportjának tanulmánya. A különböző érintettség a célzottabb kezeléseket is elősegítheti.

„A férfiaknál sokkal jellemzőbb a tartós depresszió, míg a nők inkább hangulatzavaros epizódokat élnek meg – magyarázta Jie-Yu Chuang sajtóközleményében. –S összehasonlítva a hölgyekkel, a férfiaknál jóval gyakoribban a komoly következmények, így például a kábítószer használat vagy az öngyilkosság.”

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A kutatók serdülőket tettek ki depressziós hangulatnak, s eközben fedezték fel, hogy agyuk más-más régiója reagált a dologra.

A tanulmány kiderítette, hogy 15 éves korig a lányoknál kétszer nagyobb valószínűséggel figyelhető meg depresszió, összehasonlítva őket az ugyanilyen idős fiúkkal.

A testkép változása, a hormonális ingadozások és genetikai tényezők másként érintik a női és a férfi agyat, s ezek mind befolyással vannak a depresszióra – ami a lányokat fogékonyabbá teszi a mentális rendellenességre.

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy a korai serdülőkorban különféleképpen hat a depresszió a fiúk és a lányok elméjére – mondta el Jie-Yu Chuang. – A nemspecifikus kezelést és megelőzési stratégiák alkalmazását már ebben a korban érdemes lenne elkezdeni.” A kutató hozzátette: remélhetőleg ezzel segítenek az orvosok abban, hogy a betegség súlyosabbá váljon.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal nők szívét rontja a stressz leginkább

A párunk depressziója nálunk fájni fog

B.A.

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >