2017. 07. 12. - 09:45

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Másként érinti a depresszió a női és a férfi agyat – Kiderült, hogy a lányokat 15 éves korukig sokkal nagyobb eséllyel kapja el a hangulatzavar, mint fiú kortársaikat.

Más módon hat a depresszió a női és a férfi agyra – derítette ki a Cambridge-i egyetem kutatócsoportjának tanulmánya. A különböző érintettség a célzottabb kezeléseket is elősegítheti.

„A férfiaknál sokkal jellemzőbb a tartós depresszió, míg a nők inkább hangulatzavaros epizódokat élnek meg – magyarázta Jie-Yu Chuang sajtóközleményében. –S összehasonlítva a hölgyekkel, a férfiaknál jóval gyakoribban a komoly következmények, így például a kábítószer használat vagy az öngyilkosság.”

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A depresszió nagyobb eséllyel érinti a lányokat serdülőkorban

A kutatók serdülőket tettek ki depressziós hangulatnak, s eközben fedezték fel, hogy agyuk más-más régiója reagált a dologra.

A tanulmány kiderítette, hogy 15 éves korig a lányoknál kétszer nagyobb valószínűséggel figyelhető meg depresszió, összehasonlítva őket az ugyanilyen idős fiúkkal.

A testkép változása, a hormonális ingadozások és genetikai tényezők másként érintik a női és a férfi agyat, s ezek mind befolyással vannak a depresszióra – ami a lányokat fogékonyabbá teszi a mentális rendellenességre.

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

A férfiaknál a tartós depresszió a jellemzőbb

„Felfedezéseink azt sugallják, hogy a korai serdülőkorban különféleképpen hat a depresszió a fiúk és a lányok elméjére – mondta el Jie-Yu Chuang. – A nemspecifikus kezelést és megelőzési stratégiák alkalmazását már ebben a korban érdemes lenne elkezdeni.” A kutató hozzátette: remélhetőleg ezzel segítenek az orvosok abban, hogy a betegség súlyosabbá váljon.

Kapcsolódó cikk:

A fiatal nők szívét rontja a stressz leginkább

A párunk depressziója nálunk fájni fog

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.