2010. 01. 07. - 14:49
Kérdések és válaszok a cukorról - 2. rész
Előző cikkünkben megtudhatták, hogy miért is szeretjük az édeset, és hogy vajon hizlal-e a cukor. A mai - egyben befejező - részben, érdekességeket olvashatnak, valamint a méz hatásairól, alkalmazásairól.
A méz évezredekkel ezelőtt nemcsak élelem volt, hanem egyben tartósítószer is. Állítólag a híres makedón uralkodót, Nagy Sándort halála után mézbe helyezték, hogy lelassítják a test bomlásának folyamatát. A méz ugyanis megköti a vizet, megakadályozva ez által a baktériumok elszaporodását.A cukor "ősét" a cukornád kisajtolt levét már évezredekkel ezelőtt is felhasználták az ételek édesítésére. A cukornádból először az indiaiak készítettek szilárd cukrot. A cukorrépából való cukorkészítés folyamatát a 18. században fejlesztették ki, az első cukorgyár 1802-ben nyílt meg Sziléziában.
100 kilogramm cukorrépából manapság már 13-16 kg cukrot is képesek előállítani. A 18. században ugyanennyiből még mindössze 4 kilogrammnyit tudtak kinyerni.
100 kilogramm cukorrépából manapság már 13-16 kg cukrot is képesek előállítani. A 18. században ugyanennyiből még mindössze 4 kilogrammnyit tudtak kinyerni.
A méz egyben természetes gyógyír is. A germán harcosok egykor ezzel kenegették a sebeiket a csaták után, így gyógyítva a sérüléseiket.
A cukor korábban luxuscikknek számított, szélesebb körben csak 150 évvel ezelőtt kezdett elterjedni a fogyasztása. Azelőtt grammban mérték a gyógyszertárakban!
Lássunk néhány példát a legnagyobb cukorcsapdákról:
A leghihetetlenebb talán a gyümölcsjoghurt. Finomnak finom - és cukros: 150 grammba akár 8 darab kockacukor is kerülhet! Ehelyett inkább válassza a cukormentes változatot, vagy keverjen némi natúr joghurtot gyümölccsel.
Lássunk néhány példát a legnagyobb cukorcsapdákról:
A leghihetetlenebb talán a gyümölcsjoghurt. Finomnak finom - és cukros: 150 grammba akár 8 darab kockacukor is kerülhet! Ehelyett inkább válassza a cukormentes változatot, vagy keverjen némi natúr joghurtot gyümölccsel.

Gumicukor: zsírt ugyan nem tartalmaz, csakhogy egyetlen zacskónyiban 51 darab kockacukor van!
Kakaó: 1 csészényi instant kakaóporból készült változatban 8 darab kockacukor van. És sokan még ezt is tovább édesítik!
Cornflakes - gabonapehely: 50 grammnyiban 15 gramm cukor van. Ehelyett inkább készítse el a saját müzlijét: keverjen össze némi zabpelyhet egy kevéske feldarabolt, friss idénygyümölccsel, valamint joghurttal vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurttal.
Lekvár: üvegenként (300 gramm) kb. 66 db kockacukrot tartalmaz, tehát valódi cukorbomba!
Bogi
Kakaó: 1 csészényi instant kakaóporból készült változatban 8 darab kockacukor van. És sokan még ezt is tovább édesítik!
Cornflakes - gabonapehely: 50 grammnyiban 15 gramm cukor van. Ehelyett inkább készítse el a saját müzlijét: keverjen össze némi zabpelyhet egy kevéske feldarabolt, friss idénygyümölccsel, valamint joghurttal vagy alacsony cukortartalmú gyümölcsjoghurttal.
Lekvár: üvegenként (300 gramm) kb. 66 db kockacukrot tartalmaz, tehát valódi cukorbomba!
Vigyázzon a rejtett cukrokkal: A cukrokat többnyire más néven tüntetik fel az összetevők között. A legfontosabb elnevezések valódi jelentése itt olvasható:
- Szacharóz = étkezési cukor
- Fruktóz = gyümölcscukor
- Glükóz = szőlőcukor
- Maltóz = malátacukor
- Maltodextrin = keményítőből kivont cukor
- Laktóz = tejcukor
- Invertcukor = savval főzött cukor
Bogi

