2017. 07. 03. - 10:00

Ki hinné, mi segít az esti túlevésen?

Ki hinné, mi segít az esti túlevésen?

Nemcsak a reggelifogyasztással érjük el, hogy esténként túlságosan sokat falatozzunk. Kutatók szerint a képernyő előtt töltött idővel is gond van.

Sokan nem esznek reggelit, egy csésze kávé után nekivágnak a napnak. Nem teszik jól azonban, mert ezzel a hozzáállással ebédidőre már farkaséhesek lesznek.

S ha kihagyják e fontos, nap kezdeti étkezést, a képernyő előtt töltött idővel együtt az esti túlevést kockáztatják.

Alighanem sokaknak lehet ismerős a szituáció: a munkahelyről vagy iskolából hazaérve degeszre eszik magukat. Ezt azonban jó lenne elkerülni, hiszen hamar plusz kilókhoz vezethet.

Kevesen tudnak ellenállni az édességnek, ha nem reggeliznek

Kevesen tudnak ellenállni az édességnek, ha nem reggeliznek

Ha reggelizünk, s kevesebb időt töltünk a képernyő előtt, sokkal kisebb az esélye annak, hogy este túl sok ennivalót tömünk magunkba – állapították meg a Harvard és Oregon Egészségügyi és Tudományos Egyetem munkatársai. Kutatásuk azt sejteti, hogy természetes testóránk – vagy cirkadián ritmusunk – arra programoz bennünket, hogy édes, keményítővel teli, sós ételeket együnk este.

Ennek oka a múltban gyökerezik, őseinket talán segítette mindez, amikor szűkösek voltak az élelmiszerkészletek. Ám manapság csak arra való, hogy a vonalainkat rontsa. Hogyan küzdhetünk meg ezzel a problémával?

A tapasztalt dietetikus és táplálkozási tanácsadó Rachel Begun szerint a gond kezelése a reggeliző asztalnál kezdődik. Kutatások szerint, aki reggelizik, arra kevésbé jellemző, hogy túlsúlyos lesz – és esténként túl sokat eszik.

A lényeg, hogy napközben elegendő fehérhét és rostot fogyasszunk, s ezzel telítettebbnek is érezzük magunkat. Legyünk biztosak abban, hogy vacsoránk is kiegyensúlyozott, s nem esszük meg túlságosan korán, mert ebben az esetben éhesek lehetünk.

A képernyő előtti időtöltés nem tesz jót az egészséges étkezésnek

A képernyő előtti időtöltés nem tesz jót az egészséges étkezésnek

A másik fontos dolog: zárjuk el a tévét, tabletet, okostelefont estefelé – a túlságosan sok képernyő előtt töltött idő ugyanis hozzájárul, hogy gondolkodás nélkül falatozzunk.

Érdemes egy étkezési naplót vezetni. Amennyiben nassolni vágyunk, írjuk le, mit ettünk és hogyan éreztük magunkat utána. Lehet, hogy a stressz vagy az unalom vezetett oda, hogy „megtámadtuk” a hűtőt?

Következő alkalommal egy relaxáló fürdő is megfelelő lesz, de egy jó könyv is nagyon jól jöhet!

Kapcsolódó cikk:

Megdöbbentően sok az elhízott ember

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.