2019. 12. 11. - 12:10
Kiderült: napi 1 ital is növeli a rák kockázatát

Ha eddig azt hittük, napi egy-két alkoholos ital nem ártalmas, gondoljuk újra a dolgot. Egy új japán kutatás szerint még a kismértékű szeszfogyasztás is emelheti a rák kockázatát.
Még a kis mennyiségű szeszes ital-fogyasztás is növelheti a daganatos megbetegedések esélyét. Az új japán kutatás eredménye némileg ellentmond annak a régóta fennálló feltételezésnek, miszerint ha napi 2 pohárral iszik alkoholt egy férfi és 1 pohárral egy nő, az még nem árt meg.
Az új tanulmányban, melyet a Cancer folyóirat közölt, az áll: az általános rákkockázat nulla alkoholfogyasztás mellett a legkisebb. A megnövekedett rizikó megjelent az alkohollal kapcsolatos leggyakoribb területeken, így a gyomorban, a mellekben, a vastagbélben, a prosztatában és a nyelőcsőben.

Kiderült: még a kismennyiségű alkoholfogyasztás is növeli a rák kockázatát
„Japánban a rák a vezető halálok – fejtette ki Masayoshi Zaitsu, a Tokiói Egyetem vezető kutatóinak egyike. - Tekintettel az általános rákos megbetegedések jelenlegi terheire, tovább kell ösztönöznünk az alkohollal kapcsolatos rákkockázatról szóló nyilvános oktatást”.
A japán kutatócsoport 63 232 rákos beteg klinikai adatait tekintette át, valamint ugyanennyi emberét, akik a kontrollcsoport tagjai voltak - nem, életkor, a kórházi felvétel dátuma és a kórházba kerülés alapján.
Az adatokat 33 általános kórházból gyűjtötték össze Japánban – minden résztvevő jelentette a napi átlagos alkoholmennyiségét és az ivás időtartamát is.
Egy standard szeszes ital 23 gramm etanolt tartalmaz, mely egyenértékű egy 180 ml-es pohár szakéval, egy 500 ml-es sörrel, egy 180 ml-es borral vagy egy 60 ml-es pohár whiskey-vel.
A kutatók csaknem lineáris összefüggést találtak a rák kockázata és az alkoholfogyasztás között.
Ha 10 év leforgása alatt napi egy italt iszunk meg, vagy 2 italt 5 év alatt, az már 5 százalékkal növeli a daganatos megbetegedés esélyét.
Azok, akik naponta két vagy több italt fogyasztottak, fokozott rákkockázatnak voltak kitéve, függetlenül attól, hogy mennyi ideig itták az italt.
Az elemzések pedig, amelyek a nemek, az alkoholfogyasztási/dohányzási magatartás és a foglalkozási osztály szerint lettek kategorizálva, többnyire ugyanazokat a mintákat mutatták.
László Adrienn