2021. 08. 11. - 10:35

Koronavírus - A Delta variáns nagyobb veszély a be nem oltottakra nézve

Koronavírus - A Delta variáns nagyobb veszély a be nem oltottakra nézve

Bár a vakcinát felvetteknek is maszkot kell majd viselniük, a Delta variáns nagyobb veszélyt jelent a be nem oltott emberekre nézve – állítják a szakértők.

A hír, miszerint a koronavírus rendkívül fertőző Delta-változatát megkaphatják és terjeszthetik is a már beoltott emberek, meglehetősen nagy zavart és aggodalmat váltott ki – ezért a fertőző betegség szakértői tisztázni szerették volna a helyzetet.
 
Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Megelőzési Központja (CDC) felhívja a figyelmet arra, hogy a vakcinát megkapott embereknek is fontos maszkot viselniük beltérben, illetve olyan helyeken, ahol nagy a fertőzés átadásának esélye.
 
Az ajánlás nem sokkal azután érkezett, hogy július 4-e után kiderült: a Massachusettes-i Provincetown-ban a fertőzöttek háromnegyede teljesen oltott. A CDC jelentése azt sugallta, hogy a vírus a vakcinával ellátott emberek között is terjed.
 
Az oltásra nagy szükség van, mert a Delta variáns jobban terjed a be nem oltottak körében
Az oltásra nagy szükség van, mert a Delta variáns jobban terjed a be nem oltottak körében
 
Dr. Adam Lauring, a Michigan-i Orvostudományi Egyetem fertőző betegség specialistája ugyanakkor azt javasolja mindenkinek: ne olvassanak túl sokat erről az egy esetről, bár egyértelműen oda kell rá figyelni.
 
Mint mondta, minél több ember kapja meg a koronavírus elleni oltást, természetesen annál több „áttöréses” esetet azonosíthatnak a vakcinázottak egyre növekvő száma mellett.
 
Ezenkívül a koronavírus-tesztelésre használt orrpálcika csak azt tudja mérni, mennyi vírusos RNS van jelen az ember orrában, azt nem, hogy a vírus mekkora része fertőző. Ráadásul, a tampont egy adott pillanatban helyezik az orrba, így a teszt nem képes megállapítani, mennyi ideig fertőző valaki.
 
„Elképzelhető olyan helyzet, hogy a beoltott, de Delta variánssal fertőzött emberek száma valóban meredeken emelkedik, majd ugyanilyen meredeken csökken a vírusmennyiség, miközben a vakcinával el nem látott személyeknél emelkedik és tovább is magas marad – magyarázta dr. Lauring.
 
Míg a fertőzések többsége a nem oltott embereknél fordul elő, nagy változás, hogy most úgy tűnik, a Delta variánssal megfertőzött, vakcinázott emberek körében gyakoribb a vírus továbbadása, mint a korábbi változatok esetében ez jellemző volt.
 
Ezért a beoltottaknak is javasolják a maszkviselést beltérben és olyan helyeken, ahol magas a koronavírus-fertőzés esélye.
 
A korai adatok alapján a vakcinák több mint 80 százalékban hatékonyak a súlyos betegségek és halálesetek megelőzésében, s továbbra is csökkentik a fertőzés átadásának valószínűségét.
 
Lauring megjegyezte: az Egyesült Államokban az esetek száma azokon a területeken a legmagasabb, ahol alacsony az oltási arány - ami bizonyítja, hogy a vakcinák minden variáns ellen hatnak.
 
„Jobban aggódom azok az emberek miatt, akiket egyáltalán nem oltottak be” – mondta a szakember. 
 
Megjegyezte: a magas oltottsági arány azért is lényeges, hogy megvédjük a gyerekeket, akiket még nem lehet vakcinával ellátni – a helyzet hasonló az immunhiányos emberek esetében is. A vakcina kulcsfontosságú a még fertőzőbb változatok megjelenésének csökkentéséhez is.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.