2023. 04. 11. - 11:00

Kulcsfontosságú szívteszten lett jobb a mesterséges intelligencia az embernél

Kulcsfontosságú szívteszten lett jobb a mesterséges intelligencia az embernél

Képes jobban felmérni a szív ultrahangját a mesterséges intelligencia, mint az emberek – ez a szív általános egészségi állapotának fő tesztje.

A mesterséges intelligencia (MI) több alkalommal bizonyított már az orvostudomány területén – most egy kulcsfontosságú szívteszten.
 
Úgy tűnik, képes az embereknél jobban felmérni a szív ultrahangját, amely a szív általános egészségi állapotának fő tesztje – a témában ez volt az eddig lefolytatott legszigorúbb vizsgálat, melyet Amerikában végeztek el.
 
Korábbi kutatások is bemutatták már az MI-modellek potenciális erejét az orvosi szkennelések olvasására, az új amerikai tanulmány szerzői szerint azonban ez az első vak, randomizált klinikai vizsgálat a szív egészségére vonatkozóan.
 
A szigorú értékelés továbbra is kritikus, noha nagy az izgalom a mesterséges intelligencia tudását illetően – jegyezte meg a tanulmány vezető szerzője, dr. David Ouyang, a Los Angeles-i Cedars-Sinai Medical Center kardiológusa.
 
Kulcsfontosságú szívteszten lett jobb a mesterséges intelligencia az embernél
Kulcsfontosságú szívteszten lett jobb a mesterséges intelligencia az embernél
 
A szív ultrahangot vagy más néven echokardiogramot szonográfusok végzik el a betegeken, s általában először értékelik a felvételt, mielőtt átadják azt kardiológusnak.
 
A Nature folyóiratban megjelent új tanulmány során mesterséges intelligencia-modellt állítottak szembe a szonográfusokkal, hogy kiderüljön, ki adja a legpontosabb kezdeti értékelést.
 
Mindketten értékelték az ultrahangot az úgynevezett bal kamrai ejekciós frakcióra - ez méri a szív azon képességét, hogy a szívverés ritmusában hogyan pumpál vért a szervezetbe.
 
A teszt a szívműködés mérésének fő módja. Megállapítják vele, hogy a betegeknek volt-e szívinfarktusa, vagy hogy képesek lesznek-e komoly kezelések elviselésére, például defibrillátor beültetésére.
 
A tanulmányhoz közel 3.500 szív-ultrahangot osztottak fel véletlenszerűen a szonográfusok és a mesterséges intelligencia-modell között. Értékeléseiket ezután kardiológusok nézték át, akik nem tudták, hogy melyek származnak az emberektől és melyek az MI-modelltől.
 
Kiderült: a kardiológusok a szonográfusok által végzett értékelések több mint 27 százalékában – és az MI-modellel végzett értékelések közel 17 százalékában – jelentős változtatásokat hajtottak végre.
 
„A mesterséges intelligencia gyorsabb, pontosabb volt és a kardiológusok nem tudtak különbséget tenni, melyik származik tőle" - mondta Ouyang, aki megjegyezte: óriási hiány van szonográfusokból az Egyesült Államokban és szerte a világon. Ez az MI-modell értékes időt takaríthat meg nekik.
 
Az EchoNet-Dynamic nevű mesterségesintelligencia-modellt közel 145 ezer echokardiogramon képezték ki. Az úgynevezett mély tanulást alkalmazza nagy mennyiségű adat feldolgozására.
 
A kutatók kezdeményezték a módszer Szövetségi Gyógyszerügyi Hatósági jóváhagyását, s abban bíznak, ugyanezt hamarosan megtehetik az Európai Unióban és máshol is – mondta Ouyang.
 
Patricia Pellikka, az amerikai Mayo Klinika kardiológusa - aki nem vett részt a kutatásban -, úgy véli, a tanulmány izgalmas és a mesterséges intelligencia-eszközök integrálása növeli majd a hatékonyságot és a szabványosítást.
 
Florian Zores francia kardiológus hozzátette, hogy a vizsgálatot jól végezték, de a technológia nem lenne olyan hasznos Franciaországban, mivel ott a szívultrahang kezdeti értékelését kardiológusok adják.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.