Egészség hírek

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Ígéretesnek tűnik a gyomor- és nyelőcsőrák beazonosításában egy kilégzési teszt – állítják az Imperial College London kutatói.

Idejében kiszűrheti a gyomor- és nyelőcsőrákot egy új légzési teszt – tudatták kutatók. Ennek lényege, hogy ötféle vegyi anyagot azonosít a leheletben, 85 százalékban pontos ezen rákfajták felderítésében – a tanulmány szerint több mint 300 páciens esetében működött.

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

A felfedezés azért jelentős, mert évente 1,4 millió gyomor- vagy nyelőcsőrákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Mindkét daganatos betegségnél sajnálatos tény, hogy csak késői szakaszában derül fény rájuk – ezért az 5 éves túlélési esély mindkét rák esetében csupán 15 százalékos. 

A tanulmány eredményeit az Európai Rák Kongresszuson mutatták be 2017 januárjában.

„Jelenleg a gyomor- és a nyelőcsőrák diagnosztizálásának egyetlen módja az endoszkópia, amely módszer drága, invazív és esetében komplikációk kockázata is fennáll” – mondta el dr. Sheraz Markar, a londoni Imperial College munkatársa a kongresszus sajtóközleményében.

Az endoszkópia egy rugalmas cső, amelyet a nyugtatót kapott páciens torkán vezetnek le a gyomorhoz, hogy betekinthessenek az emésztőrendszerbe.

„A légzés teszt azonban tökéletesen hozza az eredményt első körben, feleslegessé teszi az endoszkópiát. Hosszútávon korábban felfedezett betegséget és kezelést is jelent, vagyis a páciensnek jobbak lesznek a túlélési esélyei” – tette hozzá Markar.

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

A rákos sejtek különböznek az egészségesektől, másmilyen vegyi anyag mixet állítanak elő. A tanulmány azt sugallja, képesek leszünk ezeket a különbségeket detektálni, s a leheletet használni ahhoz, hogy kiderüljön: mely betegek hajlamosabbak a rákra és melyek kevésbé.

Markar azt is elmondta: a légzés tesztet még érvényesíteni kell egy nagyobb csoportban történő használattal – a kutatók nagyobb mértékű kísérletet terveznek az elkövetkező 3 év során.

A tanulmány eredményeit egyelőre előzetesnek tekintik, amíg nem jelenik meg a szaksajtóban.

Kapcsolódó cikk:

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak 

Emésztési panaszok kivizsgálásában profi a Ring Klinika

B.A.

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >