Egészség hírek

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Légzés teszt jósolhatja meg a korai gyomorrákot?

Ígéretesnek tűnik a gyomor- és nyelőcsőrák beazonosításában egy kilégzési teszt – állítják az Imperial College London kutatói.

Idejében kiszűrheti a gyomor- és nyelőcsőrákot egy új légzési teszt – tudatták kutatók. Ennek lényege, hogy ötféle vegyi anyagot azonosít a leheletben, 85 százalékban pontos ezen rákfajták felderítésében – a tanulmány szerint több mint 300 páciens esetében működött.

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

Évente a világon 1,4 millió emberről derül ki, hogy gyomorrákos

A felfedezés azért jelentős, mert évente 1,4 millió gyomor- vagy nyelőcsőrákos esetet diagnosztizálnak világszerte. Mindkét daganatos betegségnél sajnálatos tény, hogy csak késői szakaszában derül fény rájuk – ezért az 5 éves túlélési esély mindkét rák esetében csupán 15 százalékos. 

A tanulmány eredményeit az Európai Rák Kongresszuson mutatták be 2017 januárjában.

„Jelenleg a gyomor- és a nyelőcsőrák diagnosztizálásának egyetlen módja az endoszkópia, amely módszer drága, invazív és esetében komplikációk kockázata is fennáll” – mondta el dr. Sheraz Markar, a londoni Imperial College munkatársa a kongresszus sajtóközleményében.

Az endoszkópia egy rugalmas cső, amelyet a nyugtatót kapott páciens torkán vezetnek le a gyomorhoz, hogy betekinthessenek az emésztőrendszerbe.

„A légzés teszt azonban tökéletesen hozza az eredményt első körben, feleslegessé teszi az endoszkópiát. Hosszútávon korábban felfedezett betegséget és kezelést is jelent, vagyis a páciensnek jobbak lesznek a túlélési esélyei” – tette hozzá Markar.

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

Lehelettel is megállapítható a gyomor- és nyelőcsőrák

A rákos sejtek különböznek az egészségesektől, másmilyen vegyi anyag mixet állítanak elő. A tanulmány azt sugallja, képesek leszünk ezeket a különbségeket detektálni, s a leheletet használni ahhoz, hogy kiderüljön: mely betegek hajlamosabbak a rákra és melyek kevésbé.

Markar azt is elmondta: a légzés tesztet még érvényesíteni kell egy nagyobb csoportban történő használattal – a kutatók nagyobb mértékű kísérletet terveznek az elkövetkező 3 év során.

A tanulmány eredményeit egyelőre előzetesnek tekintik, amíg nem jelenik meg a szaksajtóban.

Kapcsolódó cikk:

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak 

Emésztési panaszok kivizsgálásában profi a Ring Klinika

B.A.

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >