Egészség hírek

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Számos, autizmussal élő gyermek szenved gyomor- és bélrendszeri problémáktól, így például gyomorbajoktól és székrekedéstől. Egy új tanulmány szerint mindez a stresszből eredhet, melyre szervezetük fokozottan reagál.

Valószínű, hogy a stresszre adott fokozott reakció állhat az autista gyermekek gyomor- és bélrendszeri problémáinak hátterében – sugallja egy új tanulmány. Vezetője, dr. David Beversdorf elmondta: ha egy autista pácienst székrekedés és más, gasztrointensztinális gondok miatt kezelnek, általában hashajtót adnak neki annak orvoslására.

„Eredményeink szerint azonban a betegeknek van egy csoportja, akiknél egyéb tényezők is hozzájárulnak a problémához. Noha több kutatásra lenne szükség, a szorongás és a stressz reakció igen fontos lehet egy páciens kezelésében” – tette hozzá.

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Az új tanulmányban 120 autista fiatal vett részt a szüleivel. Utóbbiak adtak információt a gyermekek gyomor- és bélrendszeri tüneteiről. Összességében közülük 51-nek voltak ilyen panaszai és 69-nek nem.

A gyermekeket 30 másodperces stressz tesztnek vetették alá. Hogy értékeljék a stresszre adott választ, a kutatók nyálmintákat vettek minden résztvevőtől, a teszt előtt és után egyaránt – ezzel a kortizol szintet vizsgálták.

A kortizol olyan hormon, melyet a szervezet stressz alkalmával szabadít fel. A test azért teszi ezt, hogy megelőzze a gyulladást, melyet a citokin nevű anyagok okoznak, s ezek összefüggésben vannak az autizmussal, a stresszel és a gyomor- és bélrendszeri problémákkal – mondták el a kutatók.
A tanulmány kimutatta, hogy a gyomor tünetekkel küzdő gyermekeknek magasabb volt a kortizol szintje stressz hatására, mint azoknak, akiknél nem voltak tapasztalhatóak panaszok.

„Tudjuk, hogy az autista személyeknél sokkal intenzívebb a stresszre adott reakció, s ezen páciensek közül néhányan gyakori székrekedéssel, gyomorfájdalommal és egyéb gyomorproblémával küzdenek” – mondta el Beversdorf.

Hozzátette: ahhoz, hogy megértsék a miértet, közelebbről is megnézték a kapcsolatot a gyomor- és bélrendszeri tünetek, valamint az immunmarkerek között, melyek a stresszre adott válaszért felelősek. Összefüggést találtak a stressz hatására megemelkedett kortizol szint és ezen tünetek között.

A tanulmányt a Brain, Behavior, and Immunity szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

Mely gyerekeket taglózza le az étel-allergia?

 

B.A.

Nyilvánosságra került Britney szexvideója

Nyilvánosságra került Britney szexvideój...

Nagyon kínos helyzetbe talált magát az énekesnő, akiről a minap napvilágot látott egy igazán intim videó. 
Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Az idősebb anyukák jobb édesanyák?

Van előnye annak, ha valaki 30 év felett vállal gyermeket - Egy kutatás szerint az idősebb korukban szült nők jobb anyukák, csemetéik kevesebb viselkedési-, szo...
Gianni és Debreczeni Zita titokban kel egybe!

Gianni és Debreczeni Zita titokban kel e...

Már 2016 novemberében eljegyezték egymást, s most meg is tartják az esküvőt: Gianni Olaszországban veszi feleségül Debreczeni Zitát, de a legnagyobb titokban.
Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Könnyű és omlós a francia édes pirítós!

Franciaországban külön elnevezése van ennek a toastnak, ami magyarul nagyjából annyit tesz: „az elfelejtett kenyér”. A francia pirítós ugyanis száraz kenyérből ...
Miley Cyrus állapotos?

Miley Cyrus állapotos?

Képzeld a legfrissebb hírek szerint a botrányairól elhíresült énekesnő kapcsolata olyannyira komolyra fordult, hogy állítólag első gyermekével várandós. 
Selena Gomez visszavonul?

Selena Gomez visszavonul?

Friss hírek szerint a népszerű énekesnő úgy döntött egy időre szabadságra megy.   
Sorozatot csináltak a Blöffből

Sorozatot csináltak a Blöffből

Te is emlékszel még Brad Pitt híres alakítására a népszerű alkotásban? Képzeld, a napokban startolt el a film, sorozat változata.   
Magyarországra jön Pink

Magyarországra jön Pink

Kiderült, hogy ki lesz az idei Sziget világsztárja. A rajongók a mínusz egyedik napon láthatják majd kedvencüket.   
Dolgok, melyek taszítják a szexet

Dolgok, melyek taszítják a szexet

A negatív gondolatok nemcsak a munkára, az emberekkel való kapcsolatokra hatnak ki, hanem csökkentik a libidót is, ami ahhoz vezet, hogy jóval kevesebbet akarsz...
Borókabogyótól a citromfűig – illóolajokkal kúráljuk hajunkat

Borókabogyótól a citromfűig – illóolajok...

Ha fél éven át rendszeresen alkalmazunk illóolajat a tincseinkre, hajunk képes megújulni és megszépülni. Számos fajtát választhatunk, legalább 8 olyan illóolaj ...
< >