Egészség hírek

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Számos, autizmussal élő gyermek szenved gyomor- és bélrendszeri problémáktól, így például gyomorbajoktól és székrekedéstől. Egy új tanulmány szerint mindez a stresszből eredhet, melyre szervezetük fokozottan reagál.

Valószínű, hogy a stresszre adott fokozott reakció állhat az autista gyermekek gyomor- és bélrendszeri problémáinak hátterében – sugallja egy új tanulmány. Vezetője, dr. David Beversdorf elmondta: ha egy autista pácienst székrekedés és más, gasztrointensztinális gondok miatt kezelnek, általában hashajtót adnak neki annak orvoslására.

„Eredményeink szerint azonban a betegeknek van egy csoportja, akiknél egyéb tényezők is hozzájárulnak a problémához. Noha több kutatásra lenne szükség, a szorongás és a stressz reakció igen fontos lehet egy páciens kezelésében” – tette hozzá.

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Az új tanulmányban 120 autista fiatal vett részt a szüleivel. Utóbbiak adtak információt a gyermekek gyomor- és bélrendszeri tüneteiről. Összességében közülük 51-nek voltak ilyen panaszai és 69-nek nem.

A gyermekeket 30 másodperces stressz tesztnek vetették alá. Hogy értékeljék a stresszre adott választ, a kutatók nyálmintákat vettek minden résztvevőtől, a teszt előtt és után egyaránt – ezzel a kortizol szintet vizsgálták.

A kortizol olyan hormon, melyet a szervezet stressz alkalmával szabadít fel. A test azért teszi ezt, hogy megelőzze a gyulladást, melyet a citokin nevű anyagok okoznak, s ezek összefüggésben vannak az autizmussal, a stresszel és a gyomor- és bélrendszeri problémákkal – mondták el a kutatók.
A tanulmány kimutatta, hogy a gyomor tünetekkel küzdő gyermekeknek magasabb volt a kortizol szintje stressz hatására, mint azoknak, akiknél nem voltak tapasztalhatóak panaszok.

„Tudjuk, hogy az autista személyeknél sokkal intenzívebb a stresszre adott reakció, s ezen páciensek közül néhányan gyakori székrekedéssel, gyomorfájdalommal és egyéb gyomorproblémával küzdenek” – mondta el Beversdorf.

Hozzátette: ahhoz, hogy megértsék a miértet, közelebbről is megnézték a kapcsolatot a gyomor- és bélrendszeri tünetek, valamint az immunmarkerek között, melyek a stresszre adott válaszért felelősek. Összefüggést találtak a stressz hatására megemelkedett kortizol szint és ezen tünetek között.

A tanulmányt a Brain, Behavior, and Immunity szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

Mely gyerekeket taglózza le az étel-allergia?

 

B.A.

Dakota Johnson bepasizott?

Dakota Johnson bepasizott?

Nála jóval idősebb hírességgel randizgat a Szürke ötven alkotások szereplője.   
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...

Miranda Kerr állapotos

Néhány nappal ezelőtt kapott szárnyra a pletyka, miszerint babát vár a híresség. Az örömhírt most ő maga is megerősítette.   
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
Az állatok csökkentik a stresszt

Az állatok csökkentik a stresszt

Feszült és ideges vagy? Akkor tölts minél több időt kedvenceddel, ugyanis nyugtatják az embert.   
Csók! Justin Bieber és Selena Gomez

Csók! Justin Bieber és Selena Gomez "val...

Végre beismerte az egykori sztárpár, hogy újra együtt vannak! Justin Bieber és Selena Gomez nyilvánosan váltott csókjával „hivatalosan” is jelezte, hogy ismét d...
Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Micsoda? A szinglik boldogabbak?

Nem fogod elhinni, de egy friss kutatás azt az eredményt hozta, hogy az egyedülálló nők sokkal jobban érzik magukat, mint azok, akik kapcsolatban élnek.  
The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkozik?

The Weeknd újra Bella Hadidnál próbálkoz...

Meglepetések sora: miután exkedvese, Selena Gomez ismét összejött Justin Bieberrel, a jelek szerint The Weeknd is volt barátnője, Bella Hadid társaságát keresi.
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
< >