Egészség hírek

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Stressz az oka az autisták emésztési gondjainak?

Számos, autizmussal élő gyermek szenved gyomor- és bélrendszeri problémáktól, így például gyomorbajoktól és székrekedéstől. Egy új tanulmány szerint mindez a stresszből eredhet, melyre szervezetük fokozottan reagál.

Valószínű, hogy a stresszre adott fokozott reakció állhat az autista gyermekek gyomor- és bélrendszeri problémáinak hátterében – sugallja egy új tanulmány. Vezetője, dr. David Beversdorf elmondta: ha egy autista pácienst székrekedés és más, gasztrointensztinális gondok miatt kezelnek, általában hashajtót adnak neki annak orvoslására.

„Eredményeink szerint azonban a betegeknek van egy csoportja, akiknél egyéb tényezők is hozzájárulnak a problémához. Noha több kutatásra lenne szükség, a szorongás és a stressz reakció igen fontos lehet egy páciens kezelésében” – tette hozzá.

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Számos autista gyermeknek vannak gyomor- és bélrendszeri gondjai - valószínűleg a stressztől

Az új tanulmányban 120 autista fiatal vett részt a szüleivel. Utóbbiak adtak információt a gyermekek gyomor- és bélrendszeri tüneteiről. Összességében közülük 51-nek voltak ilyen panaszai és 69-nek nem.

A gyermekeket 30 másodperces stressz tesztnek vetették alá. Hogy értékeljék a stresszre adott választ, a kutatók nyálmintákat vettek minden résztvevőtől, a teszt előtt és után egyaránt – ezzel a kortizol szintet vizsgálták.

A kortizol olyan hormon, melyet a szervezet stressz alkalmával szabadít fel. A test azért teszi ezt, hogy megelőzze a gyulladást, melyet a citokin nevű anyagok okoznak, s ezek összefüggésben vannak az autizmussal, a stresszel és a gyomor- és bélrendszeri problémákkal – mondták el a kutatók.
A tanulmány kimutatta, hogy a gyomor tünetekkel küzdő gyermekeknek magasabb volt a kortizol szintje stressz hatására, mint azoknak, akiknél nem voltak tapasztalhatóak panaszok.

„Tudjuk, hogy az autista személyeknél sokkal intenzívebb a stresszre adott reakció, s ezen páciensek közül néhányan gyakori székrekedéssel, gyomorfájdalommal és egyéb gyomorproblémával küzdenek” – mondta el Beversdorf.

Hozzátette: ahhoz, hogy megértsék a miértet, közelebbről is megnézték a kapcsolatot a gyomor- és bélrendszeri tünetek, valamint az immunmarkerek között, melyek a stresszre adott válaszért felelősek. Összefüggést találtak a stressz hatására megemelkedett kortizol szint és ezen tünetek között.

A tanulmányt a Brain, Behavior, and Immunity szaklap közölte.

Kapcsolódó cikk:

A stresszes gyerekkor magas vérnyomással jár?

Mely gyerekeket taglózza le az étel-allergia?

 

B.A.

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

Ezért ne hagyj ki egy étkezést se!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy az étkezésnél milyen fontos a rendszeresség. Nem hiába, hiszen számos káros hatása lehet.
Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Brad Pitt odáig van Jennifer Anistonért?

Friss információk szerint a színész már nagyon bánja, hogy elhagyta egykor kedvesét, a Jóbarátok sztárját.   
Sminklemosás, méregtelenítés természetes módon

Sminklemosás, méregtelenítés természetes...

Az arcunkra kent festéket, alapozót minden este el kell távolítanunk. Ezt többnyire valamilyen arctejjel vagy tonikkal tesszük meg. Ha azonban a természetes meg...
A gyógyulás útjára lépett Shannen Doherty?

A gyógyulás útjára lépett Shannen Dohert...

Két esztendeje küzd rákos megbetegedésével a csinos színésznő, s úgy tűnik, mostanra rendeződik az egészsége. Shannen Doherty folyamatosan tájékoztatja rajongói...
Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket haszn...
George Clooney visszavonul?

George Clooney visszavonul?

Az 56 éves sztárról azt beszélik, hogy felhagy a színészkedéssel és csak a családjának szenteli az életét.   
Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Jay-Z új albuma már a küszöbön áll!

Az újdonsült, háromszoros apuka nemcsak új babáknak örülhet – Jay-Z június végén tervezi piacra dobni friss albumát, melyről az új sláger már hallható is.
Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

Gyűrűt kapott Kiss Ramóna

A szépséges színésznő a közösségi oldalán árulta el rajongóinak, hogy eljegyezték őt.
Mi a különbség a mellimplantátumok között? - 1.rész

Mi a különbség a mellimplantátumok közöt...

Évtizedek óta az öt legnépszerűbb esztétikai beavatkozásnak számít a mellplasztika. Ami azonban változott az évek során, a technika és a felhasznált anyagok. Mi...
Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Hallgasd meg a nyár legnagyobb slágerét

Előreláthatólag az idei nyár egyik legnépszerűbb dala lesz Katy Perry, Calvin Harris, Pharell és Big Sean közös alkotása.
< >