2021. 05. 18. - 15:57

Lézeres szemműtétek: ilyen lehetőségek közül is válogathatnak a debreceniek

Lézeres szemműtétek: ilyen lehetőségek közül is válogathatnak a debreceniek
Nem is olyan régen új lehetőség nyílt Debrecenben: a látásjavító szemműtétekhez minden alkalmassági vizsgálatot meg lehet csináltatni helyben és mindössze egyetlen napra, a szemműtét napjára kell Budapestre utazni.
A beavatkozás utáni kontroll vizsgálatok helyszínének is választható a debreceni rendelő. Az alábbi cikkben körbejárjuk milyen feltételek teljesülése esetén végezhető el látásjavító lézeres szemműtét. Természetesen egy lézeres szemműtét Debrecenben is a szükséges elővizsgálatokkal indul.
 
Ki alkalmas a lézeres szemműtétre?
 
Nagyon sokan alkalmasak lehetnek. Nagy általánosságban azonban fontos tudni, hogy átmenetileg nem alkalmasak:
  • 18 éven aluliak, sőt, általában 21 éves kor után érdemes elvégeztetni a beavatkozást. Ez azért van így, mert a szem romlása általában 18-21 éves kor között áll meg. A lézeres szemműtét feltétele, hogy az utóbbi egy évben nem volt dioptria romlás, nem kellett erősebb szemüveget íratni. Ha ez a feltétel már 21 éves kor előtt teljesül, akkor hamarabb is lehet alkalmassági vizsgálatra jelentkezni, de 18 éves kor előtt semmiképp.
  • Terhes és szoptató kismamáknak ez nem opció (a hormonális változások a szem fénytörését, a szaruhártya állapotát is megváltoztathatják).
  • Egyes gyógyszerek, szteroidok szedése esetén a lézeres szemműtét nem kivitelezhető.
  • Frissen diagnosztizált cukorbetegek is csak akkor lehetnek alkalmasak, ha gyógyszerrel sikerül beállítani a megfelelő vércukorszintet és a betegség nem okozott maradandó károsodást a szemben.
lezeres_szemmutet_debrecen
Fejlődnek a szemvizsgálati lehetőségek Debrecenben
 
Egyáltalán nem alkalmasak azok, 
  • akiknek szemüvege erősebb, mint -12,00 vagy +6,00 dioptria vagy gyengébb, mint +/-0,75 dioptria; cilinderes dioptriájuk (asztigmia) pedig nagyobb mint +/-6 cilinder dioptria.
  • akik 60 évnél idősebbek, számukra a látásjavító szemlencse műtét javasolt, ha szeretnének megszabadulni a szemüvegtől,
  • egyes szemészeti és belgyógyászati betegségben szenvedők.
 
Én biztosan alkalmas vagyok?
 
Ahhoz, hogy ezt ki lehessen deríteni, természetesen be kell számolnunk az állapotunkról. Ennek a legegyszerűbb módja egy 3 perces online teszt, ennek során szükség lesz az életkorunk megadására, arra, hogy rövid- és/vagy távollátók vagyunk-e, hány éves korunkban kaptuk meg az első szemüvegünket, mikor hordunk szemüveget / kontaktlencsét, ha hordunk egyáltalán, milyen a szemeink dioptriája, cylinderes-e a szemünk, változott-e a szemeink dioptriája az elmúlt egy évben, van-e más szembetegségünk, és nőként fontos még, hogy várandósok vagyunk-e, szoptatunk-e és a közeljövőben (1 év) tervezünk-e gyermeket vállalni. Szintén fontos, hogy melyik rendelőben akarunk vizsgálatra menni (Debrecen, Párizsi udvar vagy Budapest, Tartsay Vilmos utca).
 
Ha az online teszt eredménye alapján alkalmasak lehetünk, akkor el kell menni egy 1,5 órás műszeres vizsgálatra, ahol alaposan felmérik szemünk állapotát, anatómiáját és megmondják mely műtéti típusok végezhetőek el a szemünkön.
 
Magyarországon elterjedtek a lézeres szemműtétek?
 
Igen, az ország jól áll ebben a tekintetben, már több mint 230.000 lézeres szemműtétet végeztek el itthon, a világon pedig több mint 40 milliót.
 
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.