2023. 05. 10. - 10:10

Megelőzheti a kertészkedés a mellrákot?

Megelőzheti a kertészkedés a mellrákot?

A kertészkedés és más könnyű fizikai aktivitás egyaránt csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét a nőknél – derült ki egy új tanulmányból.

Mérsékelheti a mellrák esélyét a kertészkedés – mutattak rá a kutatók.
 
Egy több mint 48 ezer nő bevonásával készült új tanulmány jutott erre a következtetésre, amely Nagy-Britanniában készült.
 
A kutatás szerint a könnyű fizikai aktivitás - így például a séta és a házimunka -, összefügg a betegség alacsonyabb kockázatával. Olvasd el: Mellrák - sok időt spórol a mesterséges intelligencia a betegeknek
 
Mérsékelheti a mellrák esélyét a kertészkedés
Mérsékelheti a mellrák esélyét a kertészkedés
 
Azoknál a hölgyeknél, akik több mint 5 óra 45 percet töltöttek enyhe fizikai aktivitással naponta, 21 százalékkal csökkent az emlőrák rizikója. Olvasd el: Mellrák - Mást lát az orvos és mást a mesterséges intelligencia?
 
A cél könnyen elérhető, ha az ember megfelelően tervezi meg a napját – vélik a szakértők.
 
„Az emberek tudják, hogy a fizikai aktivitás mérsékeli a rák kockázatát, nehéz lehet azonban motivációt találni az erőteljes testmozgáshoz. Tanulmányi eredményeink azért izgalmasak, mert azt sugallják, hogy a nők csökkenthetik mellrák kockázatát, csupán azzal, hogy napi rutinjuk részeként aktívak” – magyarázta dr. Carlos Celis-Morales, a tanulmány vezető szerzője, a Glasgow-i Egyetem munkatársa.
 
Megjegyezte: egyre több bizonyíték arra, hogy minden lépés számít, az olyan dolgok pedig, mint a kertészkedés vagy a munkába járás, komoly változást hozhatnak.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.