2019. 04. 24. - 10:50

Megelőzheti a túlevést a mediterrán étrend

Megelőzheti a túlevést a mediterrán étrend

Úgy tűnik, a mediterrán étrend nemcsak egészséges, de az étkezés terén a túlzásokat is megelőzheti. Kutatók szerint jobban csökkenti a testsúlyt, mint a nyugati típusú élelmiszerek.

Érdemes mediterrán étrendre váltani. Az Obesity szaklapban megjelent új tanulmány szerint ugyanis nemcsak egészséges, de a testsúlyt is sokkal nagyobb mértékben csökkenti, mint a nyugati típusú ételek.
 
Ha jellemző ránk a túlevés, különösen ajánlott kipróbálni a mediterrán diétát. Megóv az elhízás és a májbetegségek ellen – állítja a tanulmány.
 
Az amerikai Wake Forest Egészségügyi Iskola kutatói a mediterrán étrend hatásait hasonlították össze a nyugati típusú táplálkozással, nem emberi főemlősök segítségével.
 
„Összevetésképpen, a nyugati étrendet követő állatok sokkal többet ettek, mint amennyi táplálékra szükségük volt és híztak” – írta le Carol A. Shively patológia professzor a kutatásról szóló tanulmányban.
 
A mediterrán étrend egészséges és a túlevést is megelőzi
A mediterrán étrend egészséges és a túlevést is megelőzi
 
A kutatók rájöttek, hogy ha az állatok a mediterrán étrendet követték, nem mindent ettek meg, amit csak eléjük tettek – s alacsonyabb testsúlyt tartottak fenn.
 
„Felfedeztük, hogy a mediterrán étrendet követő csoport tagjai kevesebb kalóriát fogyasztottak, alacsonyabb volt a testsúlyuk és ez a testzsírról is elmondható – szemben a nyugati típusú étkezéssel” – tette hozzá Shively.
 
A kutatók szerint a nyugati étrendet olyan cégek fejlesztették ki, akik azt szeretnék, hogy a fogyasztók többet egyenek, mint amennyire szükségük van. Eközben a mediterrán étrend inkább azt szolgálja, hogy az ember élvezze az ételt és ne habzsolja.
 
Az is kiderült, hogy a mediterrán típusú táplálkozás véd a nem alkoholos zsírmájbetegség ellen, amely összefüggésbe hozható az elhízással és májcirrózist, valamint akár májrákot is okozhat.
 
A tanulmányhoz egyébként 38 középkorú főemlőst használtak és véletlenszerűen kerültek a két csoportba. Egyiknek mediterrán ételt adtak, a másiknak pedig nyugati típusút, 9 éven át.
 
László Adrienn

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.