Egészség hírek

Megvan a lupus igazi oka?

Megvan a lupus igazi oka?

Kutatók úgy gondolják, megtalálták ezen autoimmun betegségnek az okát – A lupus sok ember életét keseríti meg. Kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudja megkülönböztetni az egészséges szöveteket az idegen anyagoktól.

Megvan a lupus oka? Az Egészségügyi Kutatások Feinstein Intézetének reumatológusa valószínűleg azonosította a fehérjét, melynek a káros immunrendszer válasz köszönhető a lupus nevű betegségnél.

A tanulmányt a Nature Immunology szaklap közölte.

A lupus autoimmun betegség, mely kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudjon különbséget tenni az egészséges szövetek és az idegen anyagok között – az immunrendszer ezért hiperaktívvá válik, megtámadja az egészséges szöveteket. Ez pedig gyulladáshoz vezet, károsítja az ízületeket, a bőrt és a belső szerveket.

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

A PRDM1 nevű gén egyik változata, melynek neve polimorfizmus, kockázati tényezőt jelent a lupusnál, a PRDM1 képtelenné teszi a Blimp-1 fehérje termelődését.

„Az egészséges immunrendszer képes azonosítani az organizmusokat, melyek nem normális körülmények között vannak jelen a szervezetben, s aktiválni a T-sejteket, hogy megtámadják őket – magyarázta dr. Betty Diamond, reumatológus, a Feinstein Intézet professzora. – Az autoimmun betegséggel küzdő pácienseknél, mint amilyen a lupus, az immunrendszer elkezdi célpontként kezelni az egészséges sejteket. Tanulmányunk során azonban rájöttünk arra, hogy ha a Blimp-1 fehérje szinte alacsony, vagy egyáltalán nincs is jelen egy adott sejttípusban, az növeli a CTSS fehérje jelenlétét, mely kiváltja, hogy az immunrendszer az egészséges sejteket célpontnak tekintse, s megtámadja, különösen a nők esetében.”

Állatkísérletek során Diamond arra is rájött, hogy a Blimp-1 fehérje csökkent termelődése a CTSS növekedéséhez vezetett, s ez azt eredményezte, hogy az immunrendszer megtámadta az egészséges sejteket. A hímnemű állatoknál, csökkent Blimp-1 termelődéssel nem volt tapasztalható változás az immunrendszerben.

A felfedezés mindenesetre a lupus potenciális kezeléséhez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

Selena Gomez lupusszal küzd

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

B.A.

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >