Egészség hírek

Megvan a lupus igazi oka?

Megvan a lupus igazi oka?

Kutatók úgy gondolják, megtalálták ezen autoimmun betegségnek az okát – A lupus sok ember életét keseríti meg. Kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudja megkülönböztetni az egészséges szöveteket az idegen anyagoktól.

Megvan a lupus oka? Az Egészségügyi Kutatások Feinstein Intézetének reumatológusa valószínűleg azonosította a fehérjét, melynek a káros immunrendszer válasz köszönhető a lupus nevű betegségnél.

A tanulmányt a Nature Immunology szaklap közölte.

A lupus autoimmun betegség, mely kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudjon különbséget tenni az egészséges szövetek és az idegen anyagok között – az immunrendszer ezért hiperaktívvá válik, megtámadja az egészséges szöveteket. Ez pedig gyulladáshoz vezet, károsítja az ízületeket, a bőrt és a belső szerveket.

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

A PRDM1 nevű gén egyik változata, melynek neve polimorfizmus, kockázati tényezőt jelent a lupusnál, a PRDM1 képtelenné teszi a Blimp-1 fehérje termelődését.

„Az egészséges immunrendszer képes azonosítani az organizmusokat, melyek nem normális körülmények között vannak jelen a szervezetben, s aktiválni a T-sejteket, hogy megtámadják őket – magyarázta dr. Betty Diamond, reumatológus, a Feinstein Intézet professzora. – Az autoimmun betegséggel küzdő pácienseknél, mint amilyen a lupus, az immunrendszer elkezdi célpontként kezelni az egészséges sejteket. Tanulmányunk során azonban rájöttünk arra, hogy ha a Blimp-1 fehérje szinte alacsony, vagy egyáltalán nincs is jelen egy adott sejttípusban, az növeli a CTSS fehérje jelenlétét, mely kiváltja, hogy az immunrendszer az egészséges sejteket célpontnak tekintse, s megtámadja, különösen a nők esetében.”

Állatkísérletek során Diamond arra is rájött, hogy a Blimp-1 fehérje csökkent termelődése a CTSS növekedéséhez vezetett, s ez azt eredményezte, hogy az immunrendszer megtámadta az egészséges sejteket. A hímnemű állatoknál, csökkent Blimp-1 termelődéssel nem volt tapasztalható változás az immunrendszerben.

A felfedezés mindenesetre a lupus potenciális kezeléséhez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

Selena Gomez lupusszal küzd

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

B.A.

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >