2017. 07. 19. - 09:40

Megvan a lupus igazi oka?

Megvan a lupus igazi oka?

Kutatók úgy gondolják, megtalálták ezen autoimmun betegségnek az okát – A lupus sok ember életét keseríti meg. Kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudja megkülönböztetni az egészséges szöveteket az idegen anyagoktól.

Megvan a lupus oka? Az Egészségügyi Kutatások Feinstein Intézetének reumatológusa valószínűleg azonosította a fehérjét, melynek a káros immunrendszer válasz köszönhető a lupus nevű betegségnél.

A tanulmányt a Nature Immunology szaklap közölte.

A lupus autoimmun betegség, mely kiváltja, hogy az immunrendszer ne tudjon különbséget tenni az egészséges szövetek és az idegen anyagok között – az immunrendszer ezért hiperaktívvá válik, megtámadja az egészséges szöveteket. Ez pedig gyulladáshoz vezet, károsítja az ízületeket, a bőrt és a belső szerveket.

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

Nőket érint inkább a lupus autoimmun betegség

A PRDM1 nevű gén egyik változata, melynek neve polimorfizmus, kockázati tényezőt jelent a lupusnál, a PRDM1 képtelenné teszi a Blimp-1 fehérje termelődését.

„Az egészséges immunrendszer képes azonosítani az organizmusokat, melyek nem normális körülmények között vannak jelen a szervezetben, s aktiválni a T-sejteket, hogy megtámadják őket – magyarázta dr. Betty Diamond, reumatológus, a Feinstein Intézet professzora. – Az autoimmun betegséggel küzdő pácienseknél, mint amilyen a lupus, az immunrendszer elkezdi célpontként kezelni az egészséges sejteket. Tanulmányunk során azonban rájöttünk arra, hogy ha a Blimp-1 fehérje szinte alacsony, vagy egyáltalán nincs is jelen egy adott sejttípusban, az növeli a CTSS fehérje jelenlétét, mely kiváltja, hogy az immunrendszer az egészséges sejteket célpontnak tekintse, s megtámadja, különösen a nők esetében.”

Állatkísérletek során Diamond arra is rájött, hogy a Blimp-1 fehérje csökkent termelődése a CTSS növekedéséhez vezetett, s ez azt eredményezte, hogy az immunrendszer megtámadta az egészséges sejteket. A hímnemű állatoknál, csökkent Blimp-1 termelődéssel nem volt tapasztalható változás az immunrendszerben.

A felfedezés mindenesetre a lupus potenciális kezeléséhez vezethet.

Kapcsolódó cikk:

Selena Gomez lupusszal küzd

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.