Egészség hírek

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

Nincs szerencséjük a munkamániásoknak – Aki túl sokat dolgozik, kiteszi magát a szabálytalan szívritmus kialakulásának.

Nemcsak kimerültséggel jár, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának és nap mint nap hosszú órákon át dolgozik, akár éjszakába nyúlóan is.

Növelheti a gyakori és potenciális veszélyes szívritmuszavar kockázatát – állapította meg egy brit tanulmány.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszú munkaórák a pitvar fibrilláció megnövekedett kockázatával vannak összefüggésben, leggyakrabban szívritmuszavar áll elő” – mondta el Mika Kivimaki tanulmányvezető, a College London University epidemiológusa.

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

S mivel a pitvarfibrilláció régóta ismert, mint a stroke kockázati faktora, „ez egyike lehet a mechanizumusoknak, melyek megmagyarázzák a már korábban is megfigyelt, megnövekedett rizikót a stroke szempontjából, a hosszú munkaórákkal összefüggésben” – mondta el Kivimaki aEuropean Heart Journal szaklapban.

Egy amerikai kardiológus ugyanakkor hozzátette: mivel a tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, az eredményeket szerinte „óvatosan kell értelmezni”.

„Ugyanakkor, ez bizonyíték is arra: az életmód szerepet játszik a pitvar fibrilláció elősegítésében” – mondta dr. Apoor Patel, elektrofiziológus, a New Yorki, Manhasseti Northwell Health Bass Szívkórház munkatársa.

Az új tanulmány során Mika Kivimaki kutatócsoportja közel 85 500 embernél figyelte meg a hosszas munkaórák kimenetelét. Kiderült: akik 55 vagy ennél is több órát dolgoztak hetente, azoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pitvar fibrilláció 10 éven belül, azokhoz képest, akik 35-40 órán töltöttek munkával.

A tanulmányban résztvevő, minden ezer embernél extra 5,2 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, ha hosszú munkaórákat dolgoztak le 10 év leforgása alatt. S miközben a pitvarfibrilláció a stroke-hoz járul hozzá, más egészségügyi problémákat is kivált, így szívrohamot és stroke-ból eredő demenciát.

Dr. Kabir Bhasin szerint a rizikó csökkentése érdekében érdemes figyelni a testsúlyra, a vérnyomás kordában tartására, s természetesen a dohányzást is el kell hagyni. A stressz kontrollálása ugyancsak elengedhetetlen.

Bhasin a klinikai oktatás vezetője a New Yorki Lenox Hill kórház elektrofiziológiai osztályán. Elmondta, természetesen egyéb tényezőket is felülvizsgáltak, mielőtt levonták a következtetéseket és megállapították a munkaórák és a pitvarfibrilláció összefüggéseit.

Önmagában a tanulmány nem bizonyíthatja, hogy a kemény munka váltottak ki a szabálytalan szívritmust. „További tanulmányok szükségesek az ok-okozat bizonyításához” – emelte ki dr. Bhasin.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

Ekkor a legjobb szülni

Ekkor a legjobb szülni

Kutatók nemrég kiderítették, hogy melyik a legalkalmasabb kor a szülésre.   
Amber Rose kisebb melleket kap

Amber Rose kisebb melleket kap

Tart a műtéttől a csinos modell– Amber Rose mellkisebbítő operáción esik át a napokban. A félelem mellett azonban nagyon izgatott is.
A házimunka segíthet a fogyásban?

A házimunka segíthet a fogyásban?

Sokan azt gondolják, hogy a otthoni takarítás is hozzájárul a fogyáshoz, hiszen ilyenkor is mozog az ember, de kutatók szerint ez kevés.   
Ed Sheeran megnősül

Ed Sheeran megnősül

Friss információk szerint a népszerű énekes még tavaly decemberben kérte meg kedvese kezét.   
Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyerek nevét?

Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyer...

Január 15-én megszületett Kim Kardashian és Kanye West harmadik gyermeke – a kislánynak azonban egyelőre nincs neve!
Kylie Jenner ideges

Kylie Jenner ideges

Bár hivatalosan máig nem jelentette be a csinos celeb, hogy gyermeket vár, egyre több hír lát napvilágot a téma kapcsán. Állítólag újabban idegesség gyötri Kyli...
Természetes sminklemosó – bőr irritáció ellen

Természetes sminklemosó – bőr irritáció ...

Előfordul, hogy a kereskedelemben kapható sminklemosó termékek a szem körül irritációt vagy bőrpírt okoznak. Szerencsére természetes módszerek is léteznek erre ...
Katy Perry a közösségi média áldozata?

Katy Perry a közösségi média áldozata?

A csinos énekesnő úgy gondolja, ő maga is a közösségi média áldozata – ezért sürgeti az embereket, találják meg az egészséges egyensúlyt ezen oldalak használatá...
Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit ...
David Beckhamék spórolnak?

David Beckhamék spórolnak?

Takarékoskodik David és Victoria Beckham – a sztárpár a hírek szerint a „pennyket is félreteszi”, azzal, hogy újabban nem vesz magának extravagáns dolgokat.
< >