2017. 07. 17. - 11:40

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

Nincs szerencséjük a munkamániásoknak – Aki túl sokat dolgozik, kiteszi magát a szabálytalan szívritmus kialakulásának.

Nemcsak kimerültséggel jár, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának és nap mint nap hosszú órákon át dolgozik, akár éjszakába nyúlóan is.

Növelheti a gyakori és potenciális veszélyes szívritmuszavar kockázatát – állapította meg egy brit tanulmány.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszú munkaórák a pitvar fibrilláció megnövekedett kockázatával vannak összefüggésben, leggyakrabban szívritmuszavar áll elő” – mondta el Mika Kivimaki tanulmányvezető, a College London University epidemiológusa.

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

S mivel a pitvarfibrilláció régóta ismert, mint a stroke kockázati faktora, „ez egyike lehet a mechanizumusoknak, melyek megmagyarázzák a már korábban is megfigyelt, megnövekedett rizikót a stroke szempontjából, a hosszú munkaórákkal összefüggésben” – mondta el Kivimaki aEuropean Heart Journal szaklapban.

Egy amerikai kardiológus ugyanakkor hozzátette: mivel a tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, az eredményeket szerinte „óvatosan kell értelmezni”.

„Ugyanakkor, ez bizonyíték is arra: az életmód szerepet játszik a pitvar fibrilláció elősegítésében” – mondta dr. Apoor Patel, elektrofiziológus, a New Yorki, Manhasseti Northwell Health Bass Szívkórház munkatársa.

Az új tanulmány során Mika Kivimaki kutatócsoportja közel 85 500 embernél figyelte meg a hosszas munkaórák kimenetelét. Kiderült: akik 55 vagy ennél is több órát dolgoztak hetente, azoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pitvar fibrilláció 10 éven belül, azokhoz képest, akik 35-40 órán töltöttek munkával.

A tanulmányban résztvevő, minden ezer embernél extra 5,2 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, ha hosszú munkaórákat dolgoztak le 10 év leforgása alatt. S miközben a pitvarfibrilláció a stroke-hoz járul hozzá, más egészségügyi problémákat is kivált, így szívrohamot és stroke-ból eredő demenciát.

Dr. Kabir Bhasin szerint a rizikó csökkentése érdekében érdemes figyelni a testsúlyra, a vérnyomás kordában tartására, s természetesen a dohányzást is el kell hagyni. A stressz kontrollálása ugyancsak elengedhetetlen.

Bhasin a klinikai oktatás vezetője a New Yorki Lenox Hill kórház elektrofiziológiai osztályán. Elmondta, természetesen egyéb tényezőket is felülvizsgáltak, mielőtt levonták a következtetéseket és megállapították a munkaórák és a pitvarfibrilláció összefüggéseit.

Önmagában a tanulmány nem bizonyíthatja, hogy a kemény munka váltottak ki a szabálytalan szívritmust. „További tanulmányok szükségesek az ok-okozat bizonyításához” – emelte ki dr. Bhasin.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.