Egészség hírek

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

Nincs szerencséjük a munkamániásoknak – Aki túl sokat dolgozik, kiteszi magát a szabálytalan szívritmus kialakulásának.

Nemcsak kimerültséggel jár, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának és nap mint nap hosszú órákon át dolgozik, akár éjszakába nyúlóan is.

Növelheti a gyakori és potenciális veszélyes szívritmuszavar kockázatát – állapította meg egy brit tanulmány.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszú munkaórák a pitvar fibrilláció megnövekedett kockázatával vannak összefüggésben, leggyakrabban szívritmuszavar áll elő” – mondta el Mika Kivimaki tanulmányvezető, a College London University epidemiológusa.

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

S mivel a pitvarfibrilláció régóta ismert, mint a stroke kockázati faktora, „ez egyike lehet a mechanizumusoknak, melyek megmagyarázzák a már korábban is megfigyelt, megnövekedett rizikót a stroke szempontjából, a hosszú munkaórákkal összefüggésben” – mondta el Kivimaki aEuropean Heart Journal szaklapban.

Egy amerikai kardiológus ugyanakkor hozzátette: mivel a tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, az eredményeket szerinte „óvatosan kell értelmezni”.

„Ugyanakkor, ez bizonyíték is arra: az életmód szerepet játszik a pitvar fibrilláció elősegítésében” – mondta dr. Apoor Patel, elektrofiziológus, a New Yorki, Manhasseti Northwell Health Bass Szívkórház munkatársa.

Az új tanulmány során Mika Kivimaki kutatócsoportja közel 85 500 embernél figyelte meg a hosszas munkaórák kimenetelét. Kiderült: akik 55 vagy ennél is több órát dolgoztak hetente, azoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pitvar fibrilláció 10 éven belül, azokhoz képest, akik 35-40 órán töltöttek munkával.

A tanulmányban résztvevő, minden ezer embernél extra 5,2 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, ha hosszú munkaórákat dolgoztak le 10 év leforgása alatt. S miközben a pitvarfibrilláció a stroke-hoz járul hozzá, más egészségügyi problémákat is kivált, így szívrohamot és stroke-ból eredő demenciát.

Dr. Kabir Bhasin szerint a rizikó csökkentése érdekében érdemes figyelni a testsúlyra, a vérnyomás kordában tartására, s természetesen a dohányzást is el kell hagyni. A stressz kontrollálása ugyancsak elengedhetetlen.

Bhasin a klinikai oktatás vezetője a New Yorki Lenox Hill kórház elektrofiziológiai osztályán. Elmondta, természetesen egyéb tényezőket is felülvizsgáltak, mielőtt levonták a következtetéseket és megállapították a munkaórák és a pitvarfibrilláció összefüggéseit.

Önmagában a tanulmány nem bizonyíthatja, hogy a kemény munka váltottak ki a szabálytalan szívritmust. „További tanulmányok szükségesek az ok-okozat bizonyításához” – emelte ki dr. Bhasin.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >