Egészség hírek

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

Nincs szerencséjük a munkamániásoknak – Aki túl sokat dolgozik, kiteszi magát a szabálytalan szívritmus kialakulásának.

Nemcsak kimerültséggel jár, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának és nap mint nap hosszú órákon át dolgozik, akár éjszakába nyúlóan is.

Növelheti a gyakori és potenciális veszélyes szívritmuszavar kockázatát – állapította meg egy brit tanulmány.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszú munkaórák a pitvar fibrilláció megnövekedett kockázatával vannak összefüggésben, leggyakrabban szívritmuszavar áll elő” – mondta el Mika Kivimaki tanulmányvezető, a College London University epidemiológusa.

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

S mivel a pitvarfibrilláció régóta ismert, mint a stroke kockázati faktora, „ez egyike lehet a mechanizumusoknak, melyek megmagyarázzák a már korábban is megfigyelt, megnövekedett rizikót a stroke szempontjából, a hosszú munkaórákkal összefüggésben” – mondta el Kivimaki aEuropean Heart Journal szaklapban.

Egy amerikai kardiológus ugyanakkor hozzátette: mivel a tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, az eredményeket szerinte „óvatosan kell értelmezni”.

„Ugyanakkor, ez bizonyíték is arra: az életmód szerepet játszik a pitvar fibrilláció elősegítésében” – mondta dr. Apoor Patel, elektrofiziológus, a New Yorki, Manhasseti Northwell Health Bass Szívkórház munkatársa.

Az új tanulmány során Mika Kivimaki kutatócsoportja közel 85 500 embernél figyelte meg a hosszas munkaórák kimenetelét. Kiderült: akik 55 vagy ennél is több órát dolgoztak hetente, azoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pitvar fibrilláció 10 éven belül, azokhoz képest, akik 35-40 órán töltöttek munkával.

A tanulmányban résztvevő, minden ezer embernél extra 5,2 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, ha hosszú munkaórákat dolgoztak le 10 év leforgása alatt. S miközben a pitvarfibrilláció a stroke-hoz járul hozzá, más egészségügyi problémákat is kivált, így szívrohamot és stroke-ból eredő demenciát.

Dr. Kabir Bhasin szerint a rizikó csökkentése érdekében érdemes figyelni a testsúlyra, a vérnyomás kordában tartására, s természetesen a dohányzást is el kell hagyni. A stressz kontrollálása ugyancsak elengedhetetlen.

Bhasin a klinikai oktatás vezetője a New Yorki Lenox Hill kórház elektrofiziológiai osztályán. Elmondta, természetesen egyéb tényezőket is felülvizsgáltak, mielőtt levonták a következtetéseket és megállapították a munkaórák és a pitvarfibrilláció összefüggéseit.

Önmagában a tanulmány nem bizonyíthatja, hogy a kemény munka váltottak ki a szabálytalan szívritmust. „További tanulmányok szükségesek az ok-okozat bizonyításához” – emelte ki dr. Bhasin.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >