Egészség hírek

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

A túl sok munka szabálytalan szívritmust okozhat

Nincs szerencséjük a munkamániásoknak – Aki túl sokat dolgozik, kiteszi magát a szabálytalan szívritmus kialakulásának.

Nemcsak kimerültséggel jár, ha valaki nem tud megálljt parancsolni magának és nap mint nap hosszú órákon át dolgozik, akár éjszakába nyúlóan is.

Növelheti a gyakori és potenciális veszélyes szívritmuszavar kockázatát – állapította meg egy brit tanulmány.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a hosszú munkaórák a pitvar fibrilláció megnövekedett kockázatával vannak összefüggésben, leggyakrabban szívritmuszavar áll elő” – mondta el Mika Kivimaki tanulmányvezető, a College London University epidemiológusa.

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

A hosszú munkaórák szabálytalan szívritmushoz vezethetnek

S mivel a pitvarfibrilláció régóta ismert, mint a stroke kockázati faktora, „ez egyike lehet a mechanizumusoknak, melyek megmagyarázzák a már korábban is megfigyelt, megnövekedett rizikót a stroke szempontjából, a hosszú munkaórákkal összefüggésben” – mondta el Kivimaki aEuropean Heart Journal szaklapban.

Egy amerikai kardiológus ugyanakkor hozzátette: mivel a tanulmány nem bizonyított ok-okozati hatást, az eredményeket szerinte „óvatosan kell értelmezni”.

„Ugyanakkor, ez bizonyíték is arra: az életmód szerepet játszik a pitvar fibrilláció elősegítésében” – mondta dr. Apoor Patel, elektrofiziológus, a New Yorki, Manhasseti Northwell Health Bass Szívkórház munkatársa.

Az új tanulmány során Mika Kivimaki kutatócsoportja közel 85 500 embernél figyelte meg a hosszas munkaórák kimenetelét. Kiderült: akik 55 vagy ennél is több órát dolgoztak hetente, azoknál 40 százalékkal nagyobb valószínűséggel fejlődött ki pitvar fibrilláció 10 éven belül, azokhoz képest, akik 35-40 órán töltöttek munkával.

A tanulmányban résztvevő, minden ezer embernél extra 5,2 esetben jelentkezett pitvarfibrilláció, ha hosszú munkaórákat dolgoztak le 10 év leforgása alatt. S miközben a pitvarfibrilláció a stroke-hoz járul hozzá, más egészségügyi problémákat is kivált, így szívrohamot és stroke-ból eredő demenciát.

Dr. Kabir Bhasin szerint a rizikó csökkentése érdekében érdemes figyelni a testsúlyra, a vérnyomás kordában tartására, s természetesen a dohányzást is el kell hagyni. A stressz kontrollálása ugyancsak elengedhetetlen.

Bhasin a klinikai oktatás vezetője a New Yorki Lenox Hill kórház elektrofiziológiai osztályán. Elmondta, természetesen egyéb tényezőket is felülvizsgáltak, mielőtt levonták a következtetéseket és megállapították a munkaórák és a pitvarfibrilláció összefüggéseit.

Önmagában a tanulmány nem bizonyíthatja, hogy a kemény munka váltottak ki a szabálytalan szívritmust. „További tanulmányok szükségesek az ok-okozat bizonyításához” – emelte ki dr. Bhasin.

Kapcsolódó cikk:

Jobban sújtja a depresszió a lányokat?

Csuklónk bánja az okostelefonok használatát

Egyformán nyírja a stressz a nőt és a férfit

B.A.

 

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >