2022. 11. 15. - 10:40

Mesterséges intelligencia - Érintés nélküli szűrőeszköz a krónikus sebkezelésben

Mesterséges intelligencia - Érintés nélküli szűrőeszköz a krónikus sebkezelésben

Érintés nélküli szűrőeszközt fejlesztettek ki a kutatók, amely lehetővé teheti az ápolók számára, hogy első ránézésre azonosítsák a nehezen gyógyuló sebeket, otthoni környezetben.

Egy újonnan kifejlesztett, érintés nélküli szűrőeszköz forradalmasíthatja a krónikus sebek kezelését. Az ilyen sérülések szűrésére szolgáló hőképalkotó eszköz az ápolók számára lehetővé teszi, hogy ezen, nehezen gyógyuló sebeket azonosítsák, az első otthoni felmérés során.
 
Ausztráliában közel félmillió ember él krónikus sebekkel, amelyek nagymértékben befolyásolják életminőségüket és évente 3 milliárd dollárba kerülnek az ország egészségügyi rendszerének.
 
Az RMIT Egyetem és a Bolton Clarke Kutatóintézet tudósainak legújabb innovációja a csapat 2021-ben közzétett munkájára épít, amely a krónikus lábszárfekélyek azonosítását oldotta meg az alapállapot-felmérés utáni második hétig.
 
Mesterséges intelligencia - Érintés nélküli szűrőeszköz a krónikus sebkezelésben
Mesterséges intelligencia - Érintés nélküli szűrőeszköz a krónikus sebkezelésben
 
A legfrissebb publikált eredmények lehetővé teszik a sebek egy héttel korábbi azonosítását, ami  jelentős előrelépést jelent a kutatócsapat szerint.
 
A klinikai tanulmány – melyet a Scientific Reports közölt -, egy mesterséges intelligenciával működő rendszert mutat be, amely az első felmérésből származó hőképek alapján megjósolja a lábszárfekélyek gyógyulását – mondta el Dinesh Kumar professzor, a kutatás vezetője.
 
„Munkánk már az első látogatás alkalmával azonosítja a krónikus lábsebeket, ami világelső eredmény - mondta Kumar, az RMIT Műszaki Iskola munkatársa is. - Ez azt jelenti, hogy a lassan gyógyuló lábszárfekélyek speciális kezelése akár 4 héttel korábban elkezdődhet, mint manapság, az aranystandard alapján”.
 
Kutatótársa, dr. Quoc Cuong Ngo, szintén az RMIT munkatársa elmondta, hogy bár korábban fontolgatták a hőképalkotást a krónikus sebek kimutatására, a csapat módszerei lényegesen hamarabbi felismerést tettek lehetővé, mint a többi kutatott megközelítés.
 
„Innovációnk nem érzékeny a környezeti hőmérséklet és a fény változásaira, ezért hatékonyan használhatják az ápolónők rendszeres otthoni látogatásaik során. Trópusi környezetben is hatásos, nemcsak Melbourne-ben” – jegyezte meg.
 
Hogyan működik az innováció?
 
Az új módszer információt nyújt a seb térbeli hőeloszlásáról és 78 százalékos pontossággal megjósolja, gyógyulnak-e a lábszárfekélyek 12 héten belül speciális kezelés nélkül.
 
A sebek jelentősen változnak a gyógyulási folyamat során – a magasabb hőmérséklet potenciális gyulladást vagy fertőzést jelez, míg az alacsonyabb lassabb gyógyulási sebességről árulkodhat a területen levő oxigénhiány miatt.
 
A kutatás 56, vénás lábszárfekélyben szenvedő pácienstől gyűjtött hőfelvételeken alapult – ez a fekély egy olyan típusa, amely a vénák rossz működéséhez kapcsolódik. Ez a fajta fekély számít a leggyakoribb krónikus sebnek Ausztráliában.
 
A jelenlegi aranystandard megközelítés megköveteli a seb méretének nyomon követését 4 hét elteltével, beleértve a sebbel való fizikai érintkezést, ami késlelteti a lassan gyógyuló sebek azonosítását.
 
A Bolton Clarke Kutatóintézet tudományos főmunkatársa, dr. Rajna Ogrin elmondta, hogy az érintésmentes módszer csökkenti a fertőzés kockázatát a fizikai érintkezés minimalizálásával.
 
A módszer egy gyors, objektív, non-invazív módszert biztosít a krónikus lábsebek sebgyógyulási potenciáljának meghatározására, amelyet az egészségügyi szolgáltatók használhatnak, a beállítástól függetlenül.
 
„Ez azt jelenti, hogy speciális kezelések, beleértve a fejlett sebtisztítási technikákat és terápiákat, azonnal bevezethetők a problémás lábsebek esetén – akár 4 héttel korábban, mint a jelenlegi aranystandard” – jegyezte meg dr. Ogrin.
 
Kumar elmondta: miután a módszert sikeresen demonstrálták a partner klinikusokkal végzett kontrollált kísérletekben, a következő lépésben be kell vetni az eszközt egy elfoglalt ápolónőnél vagy orvosnál. Jelenleg ezen dolgoznak az Orvoskutatási Jövő Alaptól kapott támogatással.
 
A kutatócsapat azt is felméri, vajon módszerük előre jelezheti-e a cukorbetegséggel összefüggő lábfekélyek gyógyulását. A diabéteszeseknél a kezeletlen krónikus sebek a végtagamputáció vezető okai a nyugati országokban.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.