2024. 01. 17. - 08:50

Mesterséges intelligencia - Robotsegítséggel ismerik fel korábban a tüdőrákot

Mesterséges intelligencia - Robotsegítséggel ismerik fel korábban a tüdőrákot

A tüdőrák korai felismerésének elősegítésére alkalmaztak robotot az Englewood Health orvosai az amerikai New Jersey-ben.

Robotsegítséget használtak az orvosok New Jersey-ben, az Englewood Health egészségügyi központban, hogy korábban azonosítsák a tüdőrákot.
 
A robottal támogatott bronchoszkópia lehetővé teszi, hogy minimálisan invazív biopsziát végezzenek a tüdő távoli területein, beleértve a perifériás régiókban lévő kis csomókat.
 
Az Englewood Health szakemberei az Intuitive Surgical Ion endoluminális rendszerét használják, hogy szövetbiopsziát vegyenek a tüdő nehezen elérhető külső harmadából - a korai stádiumú tüdőrák felismeréséhez.
 
Új korszak nyílhat a tüdőrák kezelésében 
 
A robot-asszisztált bronchoszkópia stabilitást és nagyobb pontosságot kínál a hagyományos bronchoszkópiához képest – emelte ki dr. David Shiu, az Englewood Health tüdőgyógyászati osztályának vezetője. Olvasd el: Tüdőszöveten is áthalad a vadonatúj robot
 
Mesterséges intelligencia - Robotsegítséggel ismerik fel korábban a tüdőrákot
Mesterséges intelligencia - Robotsegítséggel ismerik fel korábban a tüdőrákot
 
„Ezzel a technológiával olyan tüdőelváltozásokhoz férhetünk hozzá, amelyek korábban elérhetetlenek voltak a szokásos bronchoszkópiás technikákkal” - mondta a szakember az egészségügyi rendszer honlapján.
 
Az eszköz manőverezhető katéterrel rendelkezik, melyben egy beépített látószonda található. Utóbbi valós idejű megjelenítést biztosít a célponthoz történő navigáció során.
 
Mint arról az Intuitive webhelye beszámol, az eszköz integrálja a Siemens Healthineers Cios Spin mobil képalkotó rendszerét. Ez biztosít 3D-s szkennelést az érintőképernyőn, melyet a sebészek a tüdőbiopszia során használhatnak a navigáció finomítására és a sérülések ellenőrzésére. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít a koronavírus utáni tüdőbetegség feltérképezésében
 
Mint arról a New Jersey Business Magazine beszámolt, az Englewood Health volt az első kórház New Jersey-ben, ahol bevezették a robot-asszisztált gerincműtétet.
 
A robottal segített műtét javíthatja a betegek állapotának kimenetelét, csökkentheti a bemetszések számát és minimalizálhatja a szövetkárosodást – mindez mérsékeli az operáció utáni fájdalmat és rövidebb kórházi tartózkodást biztosít.
 
Javul a sebészek számára a látás, a pontosság és a kontroll
 
A technológia javítja a sebészek számára a látást, a pontosságot és a kontrollt – mondta korábban Brian Miller, az Intuitive ügyvezető alelnöke és digitális igazgatója a Healthcare IT News-nak.
 
Hozzátette: a robotika lehetővé teszi az eljárás háromdimenziós nézetét vagy éppen a fluoreszcens technológiák alkalmazását a sebészeti terület sokkal részletesebb megismeréséhez. Lehetőséget ad a műszerek nagyon érzékeny vezérléséhez, hogy olyan szűk helyeken is boldoguljanak, amelyeken a hagyományos sebészeti műszerek esetleg nem tudnak működni.
 
A technológia felgyorsíthatja egy olyan jövő elérkezését, ahol lehetséges a robotizált távsebészet – ha a nagy sebességű száloptikai kommunikáció biztosítja a betegek biztonságát a metaverzumon túl.
 
Miller megjegyezte, hogy 2023 októberében egy szingapúri sebészeti csapat távoli gyomoreltávolítást hajtott végre egy betegen, aki több mint 3.107 mérföldre feküdt tőlük, Japánban. A legutóbbi távsebészeti kísérlet kutatói szerint az időeltolódás minimális, az elfogadható iparági referenciaértékeken belüli volt.
 
A robotizált sebészet teljesítményadatokat generál, amelyeket a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás hasznosíthat a hatékonyság és potenciálisan az eredmények javítása érdekében a fokozott sebészeti képzés révén.
 
Vannak pillanatok az eljárások során, amikor gyorsan kell dönteni és ezekben az esetekben lehet a legérdekesebb a mesterséges intelligencia-vezérlés – jegyezte meg Brian Miller.
 
„A robot-asszisztált bronchoszkópia bevezetésével a tüdőrák diagnosztizálásának és kezelésének új korszakába lépünk” - mondta dr. Christos Stavropoulos, a Lefcourt Családi Rákkezelő és Wellness Központ mellkasi onkológiai osztályának igazgatója és az Englewood mellkassebészeti osztályának vezetője.
 
Hozzátette: a technológia példátlan hozzáférést biztosít számukra a perifériás tüdőcsomókhoz, javítva a képességüket, hogy felismerjék és leküzdjék a tüdőrákot annak legkorábbi stádiumában. Ezzel végső soron jobb esélyt adnak a pácienseknek egy egészségesebb jövőre.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.