2020. 11. 25. - 21:52

Mi az igazság a memóriahabról?

Mi az igazság a memóriahabról?
A memóriahab az egyik legdivatosabb alapanyag manapság. Még az is hallott róla, akitől éppen távol áll, hogy matracot vegyen. Ha máshonnan nem is, de a róla készült mémekről biztosan.
Persze, ahogy mindannyian tudjuk, a negatív reklám is reklám. De valójában mit érdemes tudni az „emlékezős” matracokról?
 
Kellemetlenség, amit nem olyan könnyű elfelejteni
 
Lehet, hogy kicsit erős felütésnek tűnik ezzel kezdeni. De mivel az átlag memóriahab bennem ennek okán több rossz emléket hagyott, mint jót, ezért fontosnak tartom, hogy ne bagatellizáljuk el a problémákat.
 
Nem is kerülgetném tovább a forró kását: a klasszikus memóriahab szellőzése pocsék.
 
Ha nem hisszük, nagyon egyszerűen magunk is ellenőrizhetjük: nyomjuk bele az arcunkat és lélegezzünk. Kis túlzással nem tartana sok ideig, hogy oxigénhiányos állapotba kerüljünk.
 
Biztosan aludtunk már fülledt, levegőtlen körülmények között. A legtöbbször ilyenkor az egész éjszaka ingerült forgolódásba torkollik. Nem véletlenül ajánlott a hűvös, száraz alvásklíma megteremtése az alvásminőségünk érdekében...
 
Ha kényelmesebbnek találod, akkor az alábbi 4 perces videó megnézésével is felkészülhetsz a témából:
 
 
Milyen megoldások születtek a memóriahab szellőzésének javítására?
 
Elsődlegesen különböző hűsítő géles megoldásokkal próbálkoztak a gyártók és ezek a típusok egész elterjedtnek számítanak Magyarországon is. A géles keverékek lényege tulajdonképpen az, hogy lassabban melegszik át tőle a matracunk.
 
A gél réteg számos esetben felső rétegként, azaz közvetlenül a matrachuzat alá kerül a matracba. Bár a szellőzésre nem nyújt megoldást, egy ideig valóban a testhőnknél hűvösebb klímát biztosít.
 
De tapasztalataim szerint ez a hatás sajnos nem tartós és néhány óra elteltével már a testhőmérsékletünk diktálja az irányt.
 
Másrészt igazán bosszantó, amikor nyáron alig várnánk, hogy éjszaka kicsit hűljön a levegő, de a nappali hőmérséklethez igazodott matracunk még órákig át van melegedve alattunk.
 
Így ezt az alternatívát én nem kifejezetten ajánlanám.
 
Tényleg túl süppedős?
 
A memóriahabnak elképesztően sajátos, markáns érzete van. Ez eléggé meg is osztja az embereket, a legtöbben vagy utálják vagy rajonganak érte. Persze, hogy ez milyen intenzitású, nyilván függ attól, hogy hány centiméteres memory réteg van a matracunkon.
 
Pár dologban viszont egyet kell értenem a kritikusokkal.
 
A süppedősnek is nevezhető komfort valóban megnehezíti az ágyban való mozgást. És ez még inkább előtérbe kerül akkor, ha keményebb típusú memory matracunk van.
 
A hőre és terhelésre reagáló anyag fokozatosan lágyul meg alattunk és szépen lassan öleli körbe a testünket. Ennek eredményét néhányan már alapból úgy jellemzik, mintha végül egy gödörben aludnának. Amikor pedig ebből helyzetet szeretnének változtatni, kétségtelen, hogy nem megy olyan gördülékenyen.
 
A másik visszatérő bírálat, hogy a helyváltoztatás nehézségei a szexuális életet is valamennyire megnehezítik. Ez sajnos szintén nem alaptalan kritika.
 
memoriahab
 
A memóriahab előnyei
 
A markánsnak tűnő hátrányok ellenére ne gondoljuk, hogy a memóriahab kirekesztett lenne. Még mindig nagy népszerűségnek örvend mind a kereskedők, mind a vásárlók körében. Ennek egyik oka szerintem az, hogy sokáig nem nagyon volt vetélytársa a kategóriájában.
 
Viszont ez manapság már nem így van. Időközben ugyanis más alapanyagokból (pl. hideghabból) is képessé váltak a gyártók versenyképes kényelmű konkurenciát teremteni.
 
De most térjünk vissza a memóriahab előnyeire. Az a csavaros helyzet áll fenn, hogy ugyanaz az előnye, mint a hátránya. Mert mint ahogy már fentebb is említettem, az egyedi komfortja miatt rengetegen rajonganak érte.
 
A testhőmérsékletünkre és -súlyunkra lágyuló matrac szinte letapogatja a vonalainkat és ennek köszönhetően fantasztikus formakövetést és alátámasztást biztosít. Ha kielégítő lenne a szellőzése, bevallom, az érzete engem is elvarázsolna.
 
Hiszen pont annak köszönhetően, hogy minden testrészünk alatt optimális mélységig enged, jóval kisebb az esélye a nyomáspontok vagy a zsibbadás kialakulásának, aminek következményeképp kevesebbet forgolódunk és voilà, máris jobban és többet alszunk.
 
Kész is a memory-bűbáj!
 
Segítség! Elvesztem a memóriahab kínálatban!
 
Először is meg kell nyugtatnom mindenkit, hogy nem olyan átláthatatlan a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnik! Bár ha minden kereskedelemben kapható memóriahabos matrac összes egyéni extráját számításba vennék, valószínűleg kiadna egy lexikont, de mivel nem szeretnék eltántorítani senkit, így az egyszerűsítésre fogunk törekedni.
 
Ehhez pedig 5 fő memory tulajdonságot fogunk vizsgálni, ami alapján már könnyedén leszűkíthetjük a saját ízlésünknek megfelelően a kínálatot. Lássuk, mik ezek!
 
A memóriahab sűrűsége
 
A sűrűség a legfontosabb irányjelző lesz az utunk során. De először is tisztázzuk, hogy ez pontosan mit takar. A matracok sűrűségét kilogramm/köbméterben szokták megadni, ami azt jelenti, hogy egy köbméter anyagnak mekkora a súlya, azaz jelen esetben, hogy hány kilogramm memóriahabot tartalmaz.
 
Magyarországon a legtöbb memóriahab 50kg/m3 sűrűségű. Bár szerencsere csak viszonylag kevés helyen találkoztam ennél alacsonyabb (30-40kb/m3) értékkel, azért a biztonság kedvéért erre érdemes rákérdezni. Ha másért nem is, de legalább kompetensebbnek tűnünk a kereskedő szemében, valamint mi is tesztelhetjük a hozzáértését.
 
Viszont tudnunk kell, hogy itt az a furcsa anomália áll fenn, hogy nem feltétlenül jobb, ha minél magasabb sűrűségű típust választunk. Ugyanis minél sűrűbb a hab, a szellőzése is annál nehézkesebb. De itthon egyébként ez a veszély nem nagyon fenyeget minket, ritka mint a fehér holló, hogy 90-100kg/m3-es matracba fussunk. De ha így is lenne, az árából biztosan rájönnénk, hogy valami speciálisabb típussal van dolgunk.
 
Fontos, hogy a fenti számok csak memóriahabokra vonatkoznak, hideghab esetén teljesen más értékek lesznek a mérvadóak.
 
Milyen vastag rétegű memóriahabos matracot érdemes venni?
 
Személyes tapasztalatom alapján a többségnek körülbelül a 4-7 centiméter memory réteggel ellátott matracok a legmegfelelőbbek. Ilyen kivitelezésnél – alkattól függően – már érvényesül a formakövetés, illetve megtapasztalhatjuk a memóriahab lágy ölelését.
 
Ennél alacsonyabb memory réteget nem javaslok, ugyanis annak már csak annyira csekély pozitív hatása lenne, hogy többet vet a latba, hogy szellőzni sem hagyná az alatta lévő anyagot. Akkor már inkább válasszunk hideghabot, ami kétségtelenül jobban szellőzik és már abból is elérhetőek formakövető, rugalmas felületű típusok.
 
A 8 centinél vastagabb memóriahabokat csak az igazi rajongóknak ajánlom, illetve azoknak, akik nem verejtékezőbb típusok...
 
A memóriahab puha. Vagy nem?
 
Mindenki ezt hiszi. De ha elkezdünk próbálni, meg fogunk lepődni, hogy a klasszikus finom memory komfort mellett egyenesen kemény memóriahabos matracokba is botolhatunk. Amiért ezeknek nem sok értelmét látom, azok a következők.
 
A memóriahab ugyanis pont ezt a sajátos, lágy és finom kényelmi réteget hivatott megteremteni a matracunkon. Egyrészt.
 
Másrészt ha kemény matracra vágyom, akkor miért vennék melegedésre hajlamos memóriahabot, amikor választhatok egy remekül szellőző hideghabot is? Felfoghatatlan.
 
Harmadrészt pedig ha valakit a lágy memóriahabon zavar az, hogy nehéz benne a mozgás, akkor csak szeretném figyelmeztetni, hogy egy keményebb típuson még több energia lesz a bevackolt „vermünkből” kikecmeregni.
 
 Hiszen a keményebb memóriahaboknak természetesen több időre is van szükségük ahhoz, hogy visszaálljanak, valamint újra felvegyék a testünk formáját.
 
Nem mindegy, hogy mi van a memory alatt
 
Sőt! Nagyon sokat is számít, hogy milyen alapokra fektetjük. Amit nem ajánlanék, az a kókusz vagy a bonell rugó. A kókusz legtöbbször meglehetősen kemény, a bonell rugó pedig nem pontrugalmas. Ami azt jelenti, hogy a matracunk nemcsak ott reagál a nyomásra, ahol az közvetlenül éri, hanem áthullámzik, esetleg be is hajlik alattunk.
 
A legjobb, amit tehetünk, ha olyan típust – például hideghabot - választunk, ahol a memóriaréteg alatt zónázott alap van. Ez egyrészt tovább segíti a formakövetést, másrészt a szellőzésre is jótékony hatással van. A 3-5-7-9 zónás rendszerekből leginkább az 5 vagy 7 zónásokat ajánlom.
 
Minősítések, amelyeket ajánlott keresni
 
Ha szeretnénk biztosak lenni abban, hogy a matracunk nem tartalmaz semmilyen egészségre káros anyagot, akkor erről két, viszonylag elterjedt certifikáció megléte is tanúskodhat.
 
Ezek a Certipur, valamint az Oeko-Tex 100 tanúsítványok lennének, amelyek kiállítását független laboratóriumban végzett, szigorú vizsgálat előzi meg. A huzatra csak az Oeko-Tex 100, de magára a habra mindkettő minősítést is megszerezhető.
 
Kell-e forgatni a memóriahabos matracokat?
 
Mindenféleképpen ajánlott a forgatás, de az egy oldalas típusoknál csak a fejvég-lábvég megcserélése, nem pedig a teljes matrac átforgatása, különben a bordasorra kerülne a memóriahab.
 
Ezt körülbelül havonta egyszer érdemes elvégezni, hogy ne csak egy ponton érje a matrac felületét a terhelés és minél később/lassabban amortizálódjon.
 
EMC: A hab, ami valódi konkurenciát jelent a memorynak
 
Bár a cikkünk elején kitértünk rá, hogy milyen memóriahabos megoldások születtek a szellőzés javítására, most egy olyan anyagot mutatnék be, ami bár nem memóriahab, a legtöbb minőségében mégis aszerint viselkedik.
 
Ez pedig az EMC hab. Olyan lágyságot nyújt, mint a memory, de úgy szellőzik, mint a hideghab. Az utóbbit pedig nyugodtan vehetjük szó szerint is, mivel az EMC gyakorlatilag -egyfajta - hideghab. Tehát ebből kiindulva: nem melegszik fel úgy, mint a memory, illetve a fülledt érzéstől sem kell tartanunk.
 
Plusz akik a túl süppedős érzet miatt nem választottak eddig memóriahabot, azok is nyugodtan kipróbálhatják, hiszen az EMC haboknál már nem kell a memóriára jellemző nehéz mozgással számolniuk.
 
Viszont a profi alátámasztással igen! Persze ez (is) függ az EMC keménységi fokától, illetve attól, hogy milyen alapanyagra épül rá. Véleményem szerint nem nagyon nyúlhatunk félre, ha egy magas sűrűségű (HD) és nagy rugalmasságú (HR) hideghabra helyezett, félkemény vagy lágy EMC réteggel ellátott matracot szerzünk be.
 
Ha részletesebben is érdekelnek az EMC habok, egy külön cikket is szenteltünk a témának:
 
 
Pontosan melyik típusú EMC habot érdemes keresni?
 
Ha pontos típust kell megnevezni, akkor elmondom, hogy én miért az EMC®XD Classic 4818-ra tettem le a voksom. Az „XD” ugyanis azt takarja, hogy egy rendkívül tartós EMC habról van szó, amiről a gyártó (Eurofoam Gmbh) honlapján is megbizonyosodhatunk.
 
Ezenkívül a lágysága hasonló a klasszikus memóriahabhoz, kellemesen rugalmas és a nyitott cellaszerkezetnek köszönhetően remekül szellőzik.
 
Persze ez nem azt jelenti, hogy a többi EMC matracot nem ajánlom. A legfontosabb az, hogy mielőtt bármelyik mellett is döntenénk, próbáljuk ki személyesen. Csak így tudunk végső képet alkotni arról, hogy számunkra melyik típus lesz a legkényelmesebb.
 
Mi alapján válasszam ki, hogy melyik üzletbe menjek?
 
Elsősorban az üzlet a kulcsszó, tehát semmiképpen ne webshopban vásároljunk, ugyanis a matrac keménységét és kényelmét nehéz objektíven megítélni leírás alapján. Ennek több oka is van, egyrészt más testalkattal rendelkezünk, amiből adódóan teljesen különbözően ítélhetjük meg ugyanazon keménységet.
 
Másrészt ha ez még nem lenne elég, abszolút más tapasztalatokat is hozunk, szóval ha én egész életemben padlókeménységű fekhelyen feküdtem, egészen valószínű, hogy máshol húzom majd meg a keménységi határokat.
 
A másik legfontosabb kritériumnak a pénzvisszafizetési garancia biztosítását tartom. Akármennyire is magabiztosak vagyunk, matracot jó néhány évre előre veszünk. Tehát ne kockáztassuk, hogy ha egy hét múlva még mindig kényelmetlennek tűnik az új ágybetétünk, akkor az az egy alternatívánk maradjon, hogy áron alul továbbadjuk. 
 
További matracválasztási tippekért és alapanyag-ismertetésekért látogass el a blogunkra:
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.