2017. 09. 04. - 10:00

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

A kutyasétáltatás a gazdikra nézve ugyanolyan előnyös, mint a kutyákra. Ha levisszük az ebet járni egyet, nemcsak az ő igényeit elégítjük ki – saját érzelmi szükségleteinket is.

Miért sétáltatják az emberek a kutyáikat – azon kívül, hogy az ebnek vannak szükségletei? Egy új brit tanulmány azt sugallja, nem csupán azért visszük le a kutyát, mert el kell intéznie a dolgát, és a séta jó edzésnek.

Úgy tűnik, a kutyatulajdonosok azért szeretnek kutyát sétáltatni, mert ez boldoggá teszi őket.

A kutyasétáltatástól a gazdik is jobban érzik magukat

A kutyasétáltatástól a gazdik is jobban érzik magukat

„Tanulmányunkból egyértelműen kiderül, hogy a kutyasétáltatás érzelmi szükségleteket elégít ki – ahogyan az ebnek is kielégíti igényeit – mondta el Carri Westgarth, a Liverpooli Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője. – Mindez megmagyarázná, miért nem voltak igazán sikeresek az egészségre és a szociális előnyökre koncentráló próbálkozások a kutyasétáltatással egyéb kísérletekben.”

A kutatók 26 kutyatulajdonost kérdeztek meg, s vizsgálták meg az általuk elmondottakat. Rájöttek arra, hogy míg az ebek gazdái gyakran azt bizonygatták, a sétáltatás a kutyának jó, valójában ők maguk is remekül érezték magukat közben – amíg úgy gondolták, hogy kedvencük is élvezi a sétát.

Az is kiderült, hogy ha a kutya lusta vagy idős már, gazdái kevésbé hajlamosak sétálni vinni.

A kutyasétáltatás egyéb előnye ugyanakkor – mint például, hogy jó edzésnek és találkozni más ebtulajdonosokkal -, nem tűnik akkora motivációnak az emberek számára.

„A tényezők, melyek motiválják a kutyasétáltatást, extrém mértékben komplex, de tudjuk, hogy nagymértékben befolyásolják az ember viselkedését egészségügyi szempontból – mondta el Carri Westgarth. – Nagyon fontos megértenünk, miért sétáltatják a tulajdonosok kutyáikat, ha rá akarjuk venni őket arra, hogy többet járjanak el az ebekkel.”

Edzést és boldogság érzetet is biztosít a kutyasétáltatás

Edzést és boldogság érzetet is biztosít a kutyasétáltatás

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy aki gyors tempóban sétál kutyájával 30 percet naponta, még többet is edz heti szinten, mint az egészségügyi szakemberek által javasolt mennyiség.

Jobb lenne tehát azzal ösztönözni a gazdákat a kutyasétáltatásra, hogy az nemcsak a kutya szükségleteit és jó érzését támogatja, hanem a tulajdonos boldogságáról is gondoskodik.

A tanulmányt az International Journal of Environmental Research and Public Health jelentette meg.

Kapcsolódó cikk:

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Kövér, de fitt? Ilyen nincs

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.