Egészség hírek

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

Miért jó nekünk a kutyasétáltatás?

A kutyasétáltatás a gazdikra nézve ugyanolyan előnyös, mint a kutyákra. Ha levisszük az ebet járni egyet, nemcsak az ő igényeit elégítjük ki – saját érzelmi szükségleteinket is.

Miért sétáltatják az emberek a kutyáikat – azon kívül, hogy az ebnek vannak szükségletei? Egy új brit tanulmány azt sugallja, nem csupán azért visszük le a kutyát, mert el kell intéznie a dolgát, és a séta jó edzésnek.

Úgy tűnik, a kutyatulajdonosok azért szeretnek kutyát sétáltatni, mert ez boldoggá teszi őket.

A kutyasétáltatástól a gazdik is jobban érzik magukat

A kutyasétáltatástól a gazdik is jobban érzik magukat

„Tanulmányunkból egyértelműen kiderül, hogy a kutyasétáltatás érzelmi szükségleteket elégít ki – ahogyan az ebnek is kielégíti igényeit – mondta el Carri Westgarth, a Liverpooli Egyetem kutatója, a tanulmány vezetője. – Mindez megmagyarázná, miért nem voltak igazán sikeresek az egészségre és a szociális előnyökre koncentráló próbálkozások a kutyasétáltatással egyéb kísérletekben.”

A kutatók 26 kutyatulajdonost kérdeztek meg, s vizsgálták meg az általuk elmondottakat. Rájöttek arra, hogy míg az ebek gazdái gyakran azt bizonygatták, a sétáltatás a kutyának jó, valójában ők maguk is remekül érezték magukat közben – amíg úgy gondolták, hogy kedvencük is élvezi a sétát.

Az is kiderült, hogy ha a kutya lusta vagy idős már, gazdái kevésbé hajlamosak sétálni vinni.

A kutyasétáltatás egyéb előnye ugyanakkor – mint például, hogy jó edzésnek és találkozni más ebtulajdonosokkal -, nem tűnik akkora motivációnak az emberek számára.

„A tényezők, melyek motiválják a kutyasétáltatást, extrém mértékben komplex, de tudjuk, hogy nagymértékben befolyásolják az ember viselkedését egészségügyi szempontból – mondta el Carri Westgarth. – Nagyon fontos megértenünk, miért sétáltatják a tulajdonosok kutyáikat, ha rá akarjuk venni őket arra, hogy többet járjanak el az ebekkel.”

Edzést és boldogság érzetet is biztosít a kutyasétáltatás

Edzést és boldogság érzetet is biztosít a kutyasétáltatás

A kutatók felhívták a figyelmet arra is, hogy aki gyors tempóban sétál kutyájával 30 percet naponta, még többet is edz heti szinten, mint az egészségügyi szakemberek által javasolt mennyiség.

Jobb lenne tehát azzal ösztönözni a gazdákat a kutyasétáltatásra, hogy az nemcsak a kutya szükségleteit és jó érzését támogatja, hanem a tulajdonos boldogságáról is gondoskodik.

A tanulmányt az International Journal of Environmental Research and Public Health jelentette meg.

Kapcsolódó cikk:

Ha azt hiszed, nem vagy aktív, kevesebbet élsz?

Kövér, de fitt? Ilyen nincs

B.A.

A sikeres fogyás titka

A sikeres fogyás titka

Egy friss módszer kiderítette, hogy hogyan lehet könnyedén megszabadulni a plusz kilóktól. Ráadásul szenvedni sem kell érte!  
Rachel Bilson szingli lett

Rachel Bilson szingli lett

Mintegy 10 év után a színésznő és kedvese úgy döntöttek, külön utakon folytatják tovább életüket.
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Jake Gyllenhaal családra vágyik

Jake Gyllenhaal családra vágyik

Letelepedne a népszerű színész, s szeretne családot alapítani. Jake Gyllenhaal jelenleg egyedülálló, de alig várja, hogy rátaláljon arra a hölgyre, akivel minde...
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Gwen Stefaniékon a terápia sem segített

Mindenkit meglepett, hogy 2016-ban elváltak a csinos énekesnő és férje útjai. Gwen Stefani volt párja, Gavin Rossdale most beszélt arról, hogy számos terápián v...
Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató módra!

Csőben sült sajtos kelbimbó csalogató mó...

A kelbimbó fogyasztása manapság népszerűbb, mint valaha – ezért a belőle készült ételeknek is nagy divatja van. Lássuk ezt az ínycsiklandó, sajtos-baconos válto...
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Ekkor a legjobb házasodni

Ekkor a legjobb házasodni

A tudósok számtalan kutatás elvégzése után megállapították, hogy melyik kor a legalkalmasabb az esküvőre a nőknél.   
< >