2020. 03. 10. - 18:27

Munkahelyi testmozgás fontossága

Munkahelyi testmozgás fontossága
Furcsa trend ütötte fel a fejét Svédországban. A skandináv országokban nagyon komolyan veszik a testmozgás fontosságát, így jelentős mértékben támogatják azt a munkahelyeken is.
Ezért talán nem is annyira meglepő, hogy léteznek náluk olyan cégek, aki egyenesen kötelezővé tették a munkahelyi edzést. Habár kicsit furcsának tűnhet számunkra, de azért nézzük meg miért is olyan fontos a mozgás, illetve, hogy milyen pozitív hatásai vannak a munkavállaló és a munkáltató számára.
 
A munkahelyi testmozgás előnyei
 
A testmozgásnak mind a munkateljesítményre, mind az egészségre nézve, nagyon komoly hatása van. Számos kutatás bizonyítja, hogy a mentális teljesítmény növekedése figyelhető meg a rendszeres testmozgást végzők körében.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
A sportnak köszönhetően időbeosztásunk pontosabb betartására vagyunk képesek, ami jelentős, akár 10-15%-os teljesítmény-növekedéssel is párosulhat. Nem is beszélve arról, hogy az eredményesség növelése mellett még a munkahelyi hiányzások esetén is több mint 20%-os csökkenés figyelhető meg a rendszeres testmozgást végzők körében.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
Nem véletlen tehát, hogy a cégek egyre inkább felismerik, hogy a saját jól felfogott érdekük is az, hogy az alkalmazottakat mozgásra sarkalják. Ugyanis ez kihat az eredményekre, de a még a munkahelyi fluktuáció mértékére is, amely a manapság tapasztalható munkaerőhiány mellett jelentősen felértékelődik.
 
A stressz okozta problémák odafigyeléssel elkerülhetőek
 
A nagy mértékű mozgáshiány jelentősen növelheti a stressz mértékét, ami rövid vagy hosszú távon kiégéshez vezethet. Talán ez jelenti napjainkban az egyik legnagyobb problémát a munkaadók számára. A stressz ráadásul a szív- és érrendszere is negatívan hat és ezzel jelentős szerepet kap a magas vérnyomás kialakulásában, ami pedig idővel akár szívinfarktushoz is vezethet. A stressz ugyanakkor fekélyt, idegrendszeri problémákat, sőt, hölgyek esetén még menstruációs gondokat is okozhat.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
A stressz okozta problémák a rendszeres testmozgás segítségével jelentősen csökkenthetők, ugyanis a stresszhormon (más néven kortizol vagy hidrokortizol) szintje ebben az esetben csökken, míg az endorfinszint emelkedik. A kevesebb stressz mellett pedig még az alvásminőségünk is javul.
 
Mozgás a munkahelyen
 
Ha a munkahelyi mozgásról beszélünk nem kell rögtön egy komplett edzéstervben gondolkodni, hiszen ennek kivitelezése sok helyen nem megoldható, viszont van számos olyan lehetőség, amit szinte bárhol el tudunk végezni. Már egy-két kisebb mozgás is „csodákat” tesz. Ilyenek a nyakkörzés, karkörzés, guggolás, hajolgatás.
 
Séta
 
A sétát szinte bármilyen munkahelyen be tudjuk iktatni a napi rutinunkba. Mellőzhetjük a liftet vagy akár az ebédszünetben is belefér egy rövid 5-10 perc a szabadban. Ez az egyszerű mozgás nagy segítségünkre lehet, akkor is ha mondjuk elakadunk a munkánkban és egy-két kreatív gondolatra van szükségünk. Egy kutatás szerint ugyanis a szabadban eltöltött néhány perces séta akár 60 %-kal is növelheti az eredményességünket.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
Ennek oka, hogy a gyaloglás nem igényel különösebben nagy figyelmet, így az agynak lehetősége nyílik, hogy aktivizálja a kreatív gondolkodásunkat, nem úgy, mint mondjuk egy nagyobb koncentrációt igénylő mozgás vagy tevékenység esetén.
 
Torna
 
Egyszerűbb tornagyakorlatokat a helyünkön ülve vagy közvetlenül az asztalunk mellett is könnyedén végezhetünk. A lábak, lábfejek le és felemelése, guggolás, a nyak izmainak átmozgatása, törzsdöntés, váll- és karkörzés, mind-mind olyan gyakorlat, amit napi szinten akár többször is meg tudunk csinálni.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
Ha esetleg több időnk van és a cég rendelkezik egy tréningre kijelölt helyiséggel, úgy akár online tanfolyamok segítségével kompaktabb testmozgás is beiktatható, legyen az egy gerinctréning vagy mondjuk egy könnyed kis torna.
 
Jóga vagy relaxáció
 
Ezeket bizonyos munkahelyeken nyilvánvalóan nehezebb kivitelezni, mivel szükség van egy csendes külön helyiségre. Azonban ha ez rendelkezésre áll, akkor nagyon hatékony lehet, ha például az ebédszünetben, főleg ha a munka közben sok stressz gyűlik fel bennünk, jógázunk vagy relaxálunk egyet. Mindkét mozgásforma nagyban elősegíti a mentális állapotunk javítását. A jóga során végzett gyakorlatok fókuszáltabb koncentrációt és nyugodtabb atmoszférát teremtenek számunkra.
 
munkahelyi testmozgás fontossága
 
A torna és a jóga lehetőséget ad arra, hogy akár a kollégákat bevonva végezzük ezeket a mozgásformákat, amivel a csapatszellemet is jelentősen tudjuk javítani a munkahelyünkön.
 
Még ha a bevezetőben említett kötelező testmozgás bevezetése elsőre egy kicsit drasztikusnak tűnik, akkor is érdemes elgondolkodnunk azon, hogy a napi rutinba egy kis testmozgást is belecsempésszünk.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.