2022. 06. 08. - 09:20

Napi egy tojás képes megelőzni a szívrohamot?

Napi egy tojás képes megelőzni a szívrohamot?

Mindennapra egy tojás és távolmarad a szívinfarktus? Tudósok szerint ez a közkedvelt étel segíthet az agyvérzés és a szívroham megelőzésében.

Napi egy tojás elfogyasztása lehet a titka annak, hogy megelőzzük a szívrohamot és a stroke-ot, vagyis az agyvérzést – állítják a tudósok.
 
Ez az ízletes étel előnyös hatással van a „jó” (HDL) koleszterin termelődésére és megszabadít a „rossz” (LDL) koleszterintől, melyet alacsony sűrűségű lipoproteinnek neveznek.
 
A kutatók rámutattak, tanulmányukból kiderült: azok, akik kevesebb tojást esznek, összességében rosszabb koleszterinszinttel rendelkeznek. Olvasd el: 
 
Napi egy tojás képes megelőzni a szívrohamot?
Napi egy tojás képes megelőzni a szívrohamot?
 
A szakemberek arra voltak kíváncsiak, miként segíthet a mérsékelt mennyiségű tojásfogyasztás megvédeni bennünket a szívbetegségekkel szemben.
 
Canqing Hu professzor a pekingi, kínai egyetemről elmondta, eredeményeik 4.778 kínai ember elemzésén alapultak, akik közül több mint 3000-en szenvedtek szív- és érrendszeri betegségben.
 
A vérminták kimutatták, azoknál, akik mérsékelt mennyiségben ettek tojást, magasabb volt az APOA1 (apolipoprotein) A1 szintje, ami a „jó” koleszterin építőköve.
 
Korábban számos szakember tartotta veszélyesnek a tojást, mert a sárgájában nagyobb mennyiségű a koleszterin. A Brit Szív Alapítvány azonban azóta közölte, hogy a tojásevést többé nem szabad egészségügyi kockázatnak tekinteni.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.