2022. 07. 13. - 10:35

Ne sózd agyon! – Korai halálhoz vezethetnek a túl sós ételek

Ne sózd agyon! – Korai halálhoz vezethetnek a túl sós ételek

Azok az emberek, akik nagy mennyiségű sót adnak az ételeikhez, nagyobb eséllyel halnak meg korán – hívják fel a figyelmet kutatók.

Nem tanácsos túlsózni az ételeket. Egy új tanulmány szerint még az enyhe csökkentés is sokat tehet azért, hogy ne legyünk korán áldozatai valamilyen betegségnek.
 
A kutatók rámutattak, hogy akik túl sok sót adnak ételeikhez, azoknál nagyobb a korai halál valószínűsége.
 
A több mint 500 ezer ember bevonásával végzett kutatás során kiderült: azok esetében, akik az asztalnál mindig szórnak sót az ételükhöz, 28 százalékkal nagyobb a kockázata annak, hogy bármilyen okból idő előtt meghaljanak - összehasonlítva őket azokkal, akik soha vagy csak ritkán sózzák az ételt. Olvasd el: Mennyi só szükséges a szervezet számára?
 
Akik túl sok sót adnak ételeikhez, azoknál nagyobb a korai halál valószínűsége
Akik túl sok sót adnak ételeikhez, azoknál nagyobb a korai halál valószínűsége
 
A tanulmányt Lu Qi professzor, a New Orleans-i Tulane Egyetem Közegészségügyi és Trópusi Orvostudományi Karának professzora vezette, valamint a Harvard orvosi egyetemek munkatársai. Olvasd el: Pánik vagy betegség a magas vérnyomás?
 
„Valószínűleg még a nátriumbevitel mérsékelt csökkentése is  jelentős egészségügyi előnyökkel jár. Azaz, ha kevesebb sót adunk az ételekhez az asztalnál. Különösen, ha ez a lakosság nagy részénél megvalósul” – mondta Lu Qi professzor.
 
„Szükségünk van némi sóra az étrendünkben, de a túl sok só magas vérnyomáshoz vezethet, ami viszont növeli a szívroham és a szélütés kockázatát” – hangsúlyozta Chloe MacArthur, a British Heart Foundation (Brit Szív Alapítvány) vezető kardiológiai szakápolója.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.