2021. 07. 21. - 10:35

Gyulladásos bélbetegségekhez vezethetnek a feldolgozott ételek

Gyulladásos bélbetegségekhez vezethetnek a feldolgozott ételek

Ha más okunk nincs is az egészséges táplálkozásra, egy új kutatás eredményei hatására bizonyára szívesen váltunk. Az ultra feldolgozott ételek növelik a gyulladásos bélbetegségek esélyét.

Sokan szeretnének egészségesebben táplálkozni, de nem veszik rá magukat, hogy nekifogjanak. Egy új kutatás eredménye valószínűleg ad egy lökést mindehhez.
 
A kutatók megállapították, hogy a sok csomagolt nassolnivaló és egyéb, ultra feldolgozott élelmiszer fogyasztása növelheti a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kockázatát.
 
Hogy tisztán lássunk: az ultra-feldolgozott ételek közé tartoznak a csomagolt pékáruk, a szénsavas italok, a cukros gabonafélék, az étkezési adalékokkal ellátott készételek és az előre elkészített hús- és hallisztek. Ezen termékekben gyakran igen magas a hozzáadott cukor, zsír és só szintje, ugyanakkor kevés a vitamin- és rosttartalmuk. Olvasd el: Csökkenti a gyulladást a joghurt?
 
Az ultra feldolgozott ételek nagy mennyiségű fogyasztása gyulladásos bélbetegséghez vezethet
Az ultra-feldolgozott ételek nagy mennyiségű fogyasztása gyulladásos bélbetegséghez vezethet
 
A BMJ szakfolyóiratban megjelentetett tanulmány nem bizonyíthatja, hogy ezek az ételek gyulladásos bélbetegséget váltanak ki, de azt kimutatta, hogy van összefüggés a kettő között.
 
Dr. Neeraj Narula, a kanadai McMaster Egyetem Emésztési Egészségügyi Kutatóintézetének munkatársa és kollégái szerint további tanulmányokra van szükség, hogy a speciális, potenciális tényezőket azonosítsák, melyek hozzájárulnak a betegség kialakulásához.
 
A szakemberek már régóta sejtik, hogy az étrend szerepet játszik a gyulladásos bélbetegségek kifejlődésében – ám korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az ultrafeldolgozott élelmiszer-fogyasztás és az IBD közötti kapcsolatról. A gyulladásos bélbetegségek közé tartozik a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás is.
 
Ahhoz, hogy többet tudjanak meg a kapcsolatról, a kutatók több mint 116 ezer felnőtt, 35–70 év közötti ember adatait elemezték - 21 országból, melyek között alacsony, közepes és magas jövedelmű is szerepelt.
 
Mindannyian részesei voltak a PURE (Prospective Urban Rural Epidemiology) elnevezésű tanulmánynak, amely a krónikus betegségek társadalmi hatásait vizsgálta. Olvasd el: Drámai fogyás helyett - 5 tipp a kilók egészséges leadásához
 
A résztvevőket 2003 és 2016 között vonták be a tanulmányba és legalább háromévente értékelték. Az átlagos, 10 éves nyomonkövetési időszak alatt 467 résztvevőnél diagnosztizáltak IBD-t - 90-nél Crohn-betegséget és 377-nél fekélyes vastagbélgyulladást.
 
Miután minden egyéb tényezőt számításba vettek, a szerzők azt a következtetést vonták le, hogy a nagyobb mennyiségű, nagymértékben feldolgozott élelmiszer fogyasztása magasabb gyulladásos bélbetegség-kockázattal jár.
 
Azokkal az emberekkel összehasonlítva őket ugyanis, akik kevesebb, mint 1 adag ultra-feldolgozott ételt ettek naponta, a napi öt vagy ennél több ilyen élelmiszert fogyasztók esélye az IBD-re 82 százalékkal volt magasabb. Azoknál pedig, akik 4 vagy ennél több ultra-feldolgozott ételt ettek napi szinten, 67 százalékkal emelkedett a kockázat.
 
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek bizonyos típusait a szakemberek piros jelöléssel látták el. Így például az üdítők, a finomított, édesített ételek, a sós nassolnivalók és a feldolgozott húsok összefüggésbe hozhatók voltak az IBD nagyobb rizikójával.
 
A fehér hús, a vörös hús, a tejtermékek, keményítő, zöldség és gyümölcs, hüvelyesek, bab, borsó és lencse ezzel szemben egyáltalán nem volt kapcsolatba hozható a gyulladásos bélbetegségekkel.
 
A tanulmány szerzői ezért úgy vélik, nem maga az élelmiszer jelenthet magasabb IBD-kockázatot, hanem annak feldolgozása.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.