2017. 02. 23. - 10:00

Nem egészséges középkorúak demenciára készülhetnek?

Nem egészséges középkorúak demenciára készülhetnek?

Azok a nők és férfiak, akik a szívroham esélyének is nagyobb mértékben ki vannak téve középkorúként, magasabb eséllyel lesznek demensek idősebbként – állapította meg egy új tanulmány.

Ha középkorúként egészségileg nem vagyunk a topon, nagyobb valószínűséggel alakul ki nálunk demencia – egy új tanulmány szerint.

Az olyan rizikófaktorok, mint a dohányzás, magas vérnyomás és diabétesz, növelik az elváltozás esélyét, csaknem annyira, mint ha hordozunk gént, mely emeli az Alzheimer kór valószínűségét – mutattak rá kutatók.

Ezen kockázati tényezőknek nagy része kezelhető és megelőzhető. A keringési rendszer problémáit igenis kezeltetni kell, s ezek bizony már középkorban elkezdődnek, ha nem előbb – mondta el dr. Rebecca Gottesman, a Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem neurológusa és epidemiológusa.

Már középkorúként kezeltetni kell betegségeinket, ha el akarjuk kerülni a demenciát

Már középkorúként kezeltetni kell betegségeinket, ha el akarjuk kerülni a demenciát

Mivel a vérnyomásunkkal tökéletesen tisztában lehetünk, ha az magas, kezeltetnünk kell. Amennyiben cukorbetegek vagyunk, ezt szintén ellenőrzés alatt lehet tartani. A dohányzás ugyancsak abbahagyható.

„Mindezek igen jelentős rizikófaktorok nemcsak a szívbetegséget és a stroke-ot illetően, hanem a demenciára nézve is” – tette hozzá a szakember, noha a tanulmány nem szolgált bizonyítékkal arra, hogy ezek kifejezetten okozhatják is a demencia kockázatának növekedését.

Garancia nincs rá, hogy egészségi állapotunk jobb karbantartásával elkerüljük a demenciát, de nagy rá az esély.

Tanulmányához Gottesman és kollégái több mint 15 700 nő és férfi adatait gyűjtötte össze, akik egy, 1987-ben elkezdett tanulmány keretében adták meg ezeket, az Egyesült Államok négy területén.

A tanulmány ideje alatt a demencia valószínűsége nőtt, ahogyan azt várták is – ám azoknál az embereknél, akiknek magas volt az esélyük a szívbetegségre már a tanulmány kezdetén (ekkor 45 év körüliek voltak), valóban nagyobb lett a demencia jelenléte 64 éves korukra.

A tanulmány lefolytatásának idején több mint 1500 embernél fejlődött ki demencia. Ennek esélye 41 százalékkal magasabb volt a középkorukban dohányzóknál, 39 százalékkal nagyobb a magas vérnyomással küzdőknél (140/90 mm Hg vagy ennél magasabb érték) és 31 százalékkal valószínűbb azok körében, akik a magas vérnyomás határán álltak középkorúként (120/80 mm Hg-139/89 mm Hg közötti érték), mutatták ki a kutatók.

A cukorbetegség emeli legjobban a demencia valószínűségét?

A cukorbetegség emeli legjobban a demencia valószínűségét?

Különösen figyelemreméltó, hogy a középkorban már jelenlevő cukorbetegség volt a legnagyobb mértékben köthető a később kialakult demenciához. 77 százalékkal volt magasabb a diabéteszesek esélye az elbutulásra, mint anélkül élő társaiké.

Bizonyos rizikófaktoroknak különböző hatása van a fehér és a sötétbőrű emberekre. A dohányzásnak és az Alzheimer kór valószínűségét emelő génnek nagyobb hatása volt a fehérekre a tanulmány szerint.

Dr. Sam Grady, a New York-i Mount Siani Kórház kognitív egészséggel foglalkozó központjának vezetője az eredményekhez hozzáfűzte, hogy úgy tűnik, azon betegségek, amelyek a vérkeringést érintik, az agyra is hatással vannak.

Az Alzheimer-kór esélyét is növeli például az elhízás, a magas koleszterinszint, a nem ellenőrzött diabétesz és magas vérnyomás. 

Kapcsolódó cikk:

Koleszterin? Magas vérnyomás? Valójában egyszerű a megoldás 

Előbb éri el a szívroham a kevésbé képzetteket?

Csökkenti a C-vitamin a szürkehályog kockázatát?

B.A. 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.