2021. 07. 19. - 10:20

Növekvő hátfájás koronavírus után – ne emeljünk nehezet!

Növekvő hátfájás koronavírus után – ne emeljünk nehezet!

Az időben történő kezelés és az egészséges életmód a szakemberek szerint kulcsfontosságú ahhoz, hogy megszabaduljunk a koronavírust követő hátfájástól.

Nem kevés post-Covid tünetről számolnak be azok, akik egyszer már átestek a betegségen. Szakértők a hátfájást is ide sorolják, amelyet azonban meglátásuk szerint időben történő kezeléssel és egészséges életmódra váltással meg lehet szüntetni.
 
A Covid-19 betegséget követő panaszok között szép számmal megjelenik a hátfájás, tehát, aki ilyen tünetekkel küzd, nincs egyedül. Számos egykori koronavírusos hetekkel a felépülése után is tartós hátfájást tapasztal. Mindez nem számít tipikus post-Covid tünetnek, mégis sokaknál jelentkezik.
 
Nagyon gyakori azoknál a fiataloknál, akik otthon dolgoznak, s a fájdalom nemcsak munkájukra, hanem az elméjük nyugalmára is kihat – mondta el dr. Nipun Bajaj, az indiai Delhiben levő Apollo Spectra Kórház gerincszakértője. Hozzátette: az ülő életmód, a rossz étrend, a nem megfelelő testtartás és a hosszú munkaidő mind-mind hozzájárulnak a mechanikus hátfájás kialakulásához.
 
A hátfájás is gyakori post-Covid tünet - különös ülő életmódot folytatóknál
A hátfájás is gyakori post-Covid tünet - különös ülő életmódot folytatóknál
 
Szakértők szerint az időben történő kezelés és az egészséges életmódra való átállás kulcsszerepet játszik abban, hogy ettől a kínzó problémától megszabaduljunk.
 
Az enyhe koronavírussal küzdött és post-Covid tünetektől szenvedő embereknek át kell állniuk kiegyensúlyozott étrendre, gyakori testmozgásra. Ne üljenek hosszú ideig egy helyben, ne emeljenek nehéz dolgokat, igyanak sok vizet és tartsanak fenn egészséges magasság-testsúly arányt. Dr. Bajaj azt is kiemelte, hogy akik panaszokkal küzdenek, menjenek el orvoshoz és ne magukat próbálják kúrálni.
 
Koronavírus utáni tüneteket egyébként a becslések szerint a betegek 40 százaléka tapasztal. Akut panaszokat érzékelnek, beleértve a gyengeséget és a kimerültséget. Sokan jelentik, hogy álmatlanságtól és neuropszichiátriai problémáktól szenvednek.
 
Dr. D. Nageshwar Reddy, az AIG kórházak elnöke úgy véli: lehet némi összefüggés a szteroidok irracionális használata és a koronavírus utáni szövődmények között. Az irányelveknek megfelelően a szteroidokat csak azoknak a Covid-betegeknek adhatnak, akik oxigénre szorulnak.
 
Dr. Reddy azonban elmondta, a megkérdezett betegek közül a kórházban kezeltek 74 százaléka kapott szteroidokat a Covid-19 kezelés alatt, 34 százalékuk igényelt oxigént. A szakember kiemelte: további kutatásokra lesz szükség a kapcsolat megállapításához.
 
Olvasd el ezt is: 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.