Egészség hírek

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket használnak, nő a mellrák esélye, míg a fehérbőrűeknél a kémiai relaxálók és kiegyenlítők növelik a valószínűségét.

Évek óta vitatott, mennyire is biztonságosak a hajfestékek. Egy új tanulmány, mely ugyan nem bizonyította az összefüggést, azt sugallja: van kapcsolat a hajfestékek és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Adana Llanos, a tanulmány vezető szerzője, a New Jersey-i Rutgers Rák Intézet epidemiológus professzor asszisztense kiemelte, hogy tanulmányuk nem állítja: a festékek vagy relaxálók használata emlődaganatot okoz. A valóság az, hogy túl gyakran vagyunk kitéve káros hatásoknak, melyek felett nem rendelkezünk kontrollal.

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

Ugyanakkor muszáj csökkentenünk, limitálnunk a káros hatásoknak kitettségünket, ha tehetjük. Más szakemberek szerint ezzel szemben nincs igazán okunk aggódni a hajfestékek miatt.

Tudósok évtizedeken át tanulmányozták a hajfestékek kockázatait, a húgyhólyagrákra, leukémiára és a mellrákra fókuszálva. Végleges megállapítás nem született.

A legtöbb tanulmány, mely a festékek és a mellrák kapcsolatára koncentrált, nem talált összefüggést a kettő között.

Korábban ugyanakkor a vizsgálatok a fekete nőket nem vették górcső alá.

A jelenlegi tanulmányban 4285 fehér és feketebőrű nő vett részt, 20-75 éves kor közöttiek, akiket arra kértek, beszéljenek a múltban történt hajápolási szokásaikról. Közel 2280 mellrák túlélő volt közülük.

Az alap ötlet az volt, hogy összehasonlítják a hajfesték-használatot azoknál a hölgyeknél, akiknél kialakult rák, és akiknél nem.

A termékek közé tartoztak a festékek, kémiai relaxálók és mélykondícionáló krémek, melyek koleszterint vagy placentát tartalmaznak. A koleszterint nedvesség-visszaállítóként, a placentát hajjavítóként értékesítik.

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tanulmányból kiderült: a feketebőrű nők, akik használtak sötét hajfestéket, 51 százalékkal nagyobb kockázatot tudhattak magukénak a mellrák dolgában, annak esélye pedig, hogy ösztrogén-receptor pozitív mellrák alakuljon ki náluk – a leggyakoribb típus -, 72 százalék volt.

Llanos szerint nem egyértelmű, miért növelik ezek az anyagok a mellrák kockázatát.

Valószínűleg a DNS-károsodásban kell keresni a választ, vagy abban, ahogyan a szervezet felszívja a káros anyagokat.

Az sem világos, miért nagyobb a kockázat egyes embercsoportoknál, vagy mi miatt veszélyesebb a sötét festék.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Étrenddel és mozgással megelőzhető az osteoarthritis?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

B.A.

Kylie Jenner szégyenli testét?

Kylie Jenner szégyenli testét?

Úgy tűnik megviseli a fiatal sztár a várandósság, ugyanis teste is megváltozik, amit nehezen visel.   
Kampányarc lett Jennifer Lopez

Kampányarc lett Jennifer Lopez

A szépséges énekesnőn egyszerűen nem hat a kor. Nem hiába kérik fel sorra a legnagyobb márkák, hogy terméküket reklámozza.  
Alessandra Ambrosio szakított

Alessandra Ambrosio szakított

A népszerű modell több mint tíz év után döntött úgy, hogy felbontja szerződését a kedvenc fehérnemű márkájával.  
Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Így készül a fahéjas csiga palacsinta

Kedvencünk a palacsinta igen sokféle módon elkészíthető – akár úgy is formázhatjuk, hogy fahéjas csigának tűnjön. Ízre azonban lényegesen eltér attól. Hogyan ké...
Itt van Selena Gomez élete legszexibb klipje!

Itt van Selena Gomez élete legszexibb kl...

Új videóklipet készített a sikeres fiatal énekesnő – Selena Gomez Wolves című dalához a napokban jelent meg a friss videó, melyen Selena talán eddig a legszexis...
Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Hosszabb életet akarunk? Tartsunk kutyát

Ha van ebünk, nagyobb eséllyel tovább élünk – állapította meg egy új tanulmány, mely szerint a kutyatartás növelte az idős emberek élethosszát.
Kylie Jenner elszigetelte magát?

Kylie Jenner elszigetelte magát?

Féltestvére, Khloé Kardashian szerint a fiatal valóságshow-sztár és kozmetikai márka-tulajdonos egészen úgy viselkedik, mint bátyjuk, Rob Kardashian.
Borsos ára van a meztelen Madonnának

Borsos ára van a meztelen Madonnának

Tizennyolc évesen számos ruha nélküli fotó készült az énekesnőről – a felvételeket most áruba bocsátják egy aukción. A képek ára 800 és 1200 dollár között mozog...
Életmódváltás=teherbeesés?

Életmódváltás=teherbeesés?

Amikor egy pár eldönti, hogy babát szeretne életük teljesen megváltozik. Sokkal tudatosabban végeznek minden tevékenységet és még az étkezésre is jobban figyeln...
Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a fogyást

Reggeli tevékenységek, amelyek segítik a...

Már az ébredést követően érdemes megfogadni néhány dolgot, amire oda kell figyelni, hogy jól induljon a nap és persze a test is formában legyen.   
< >