Egészség hírek

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket használnak, nő a mellrák esélye, míg a fehérbőrűeknél a kémiai relaxálók és kiegyenlítők növelik a valószínűségét.

Évek óta vitatott, mennyire is biztonságosak a hajfestékek. Egy új tanulmány, mely ugyan nem bizonyította az összefüggést, azt sugallja: van kapcsolat a hajfestékek és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Adana Llanos, a tanulmány vezető szerzője, a New Jersey-i Rutgers Rák Intézet epidemiológus professzor asszisztense kiemelte, hogy tanulmányuk nem állítja: a festékek vagy relaxálók használata emlődaganatot okoz. A valóság az, hogy túl gyakran vagyunk kitéve káros hatásoknak, melyek felett nem rendelkezünk kontrollal.

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

Ugyanakkor muszáj csökkentenünk, limitálnunk a káros hatásoknak kitettségünket, ha tehetjük. Más szakemberek szerint ezzel szemben nincs igazán okunk aggódni a hajfestékek miatt.

Tudósok évtizedeken át tanulmányozták a hajfestékek kockázatait, a húgyhólyagrákra, leukémiára és a mellrákra fókuszálva. Végleges megállapítás nem született.

A legtöbb tanulmány, mely a festékek és a mellrák kapcsolatára koncentrált, nem talált összefüggést a kettő között.

Korábban ugyanakkor a vizsgálatok a fekete nőket nem vették górcső alá.

A jelenlegi tanulmányban 4285 fehér és feketebőrű nő vett részt, 20-75 éves kor közöttiek, akiket arra kértek, beszéljenek a múltban történt hajápolási szokásaikról. Közel 2280 mellrák túlélő volt közülük.

Az alap ötlet az volt, hogy összehasonlítják a hajfesték-használatot azoknál a hölgyeknél, akiknél kialakult rák, és akiknél nem.

A termékek közé tartoztak a festékek, kémiai relaxálók és mélykondícionáló krémek, melyek koleszterint vagy placentát tartalmaznak. A koleszterint nedvesség-visszaállítóként, a placentát hajjavítóként értékesítik.

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tanulmányból kiderült: a feketebőrű nők, akik használtak sötét hajfestéket, 51 százalékkal nagyobb kockázatot tudhattak magukénak a mellrák dolgában, annak esélye pedig, hogy ösztrogén-receptor pozitív mellrák alakuljon ki náluk – a leggyakoribb típus -, 72 százalék volt.

Llanos szerint nem egyértelmű, miért növelik ezek az anyagok a mellrák kockázatát.

Valószínűleg a DNS-károsodásban kell keresni a választ, vagy abban, ahogyan a szervezet felszívja a káros anyagokat.

Az sem világos, miért nagyobb a kockázat egyes embercsoportoknál, vagy mi miatt veszélyesebb a sötét festék.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Étrenddel és mozgással megelőzhető az osteoarthritis?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

B.A.

Megérkezett minden otthon álma: az intelligens robot

Megérkezett minden otthon álma: az intel...

Olyan robotot alkottak meg, amely mindenki életét megkönnyítheti. Aeolus nemcsak a házimunkában segít, de az elveszett dolgokat is megtalálja.   
Krémes spenótos-articsókás ravioli

Krémes spenótos-articsókás ravioli

Míg tart a hideg idő, a legszívesebben krémes, meleg, ínycsiklandó fogásokat fogyasztunk. A tészta is ilyen, de nem mindegy, milyen formában! Íme ez a tökélyre ...
Jennifer Lawrence felhagy a színészkedéssel?

Jennifer Lawrence felhagy a színészkedés...

Régóta tervezgetik a színésznő, hogy visszavonul. Nemrég azonban végleg sikerült meghoznia a döntést.   
Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

Kinek kell valóban a gluténmentes diéta?

A glutén fehérje, melyet a búza, árpa és a rozs tartalmaz – bárki, aki allergiás a gluténre, okosabban teszi, ha elkerüli. De vajon mindenkinek szükséges a glut...
Mesterséges intelligencia – Ők is robotokkal dolgoznak

Mesterséges intelligencia – Ők is roboto...

Napjainkra a gyárak jó része állt át arra, hogy a mesterséges intelligencia segítségével robotokkal dolgoztat. Olyan nevek vannak köztük, melyeket világszerte m...
Agytorna kutyáknak?

Agytorna kutyáknak?

A szellemi képességüket támogathatja a mentális stimuláció, amelyet osztrák kutatók fejlesztettek ki egy érintőképes tréning segítségével.   
Kylie Jennerék jobban vannak, mint valaha

Kylie Jennerék jobban vannak, mint valah...

Először törte meg a csendet Travis Scott rapper, mióta megszületett Kylie Jennerrel közös gyermeke. A páros a hírek szerint még hasonló tetoválást is készíttete...
Fontos a gyermek szoptatása

Fontos a gyermek szoptatása

Szakemberek szerint az anyatejes táplálás több szempontból is kedvezően hat a baba fejlődésére, így például a stressz szintjére is.   
A mesterséges intelligencia megelőzheti az Alzheimer-kórt

A mesterséges intelligencia megelőzheti ...

Nemrégiben olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek ki, amely akár tíz évvel a tünetek előtt jelezheti az Alzheimer-kórt. Ez nagy áttörést jelent a tudomá...
7 ok, amiért a sminket le kell szedni alvás előtt!

7 ok, amiért a sminket le kell szedni al...

Gyakran lusták vagyunk ahhoz, hogy késő este lemossuk a festéket arcunkról, különösen egy buliból hazatérve. Ám a smink eltávolítása több okból is fontos. Bőrün...
< >