Egészség hírek

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

Növeli a mellrák kockázatát a hajfesték?

A hajápolási termékek használatának biztonsága évek óta vitatott. Egy új tanulmány most arra világít rá, hogy a fekete bőrű nőknél, akik sötét hajfestéket használnak, nő a mellrák esélye, míg a fehérbőrűeknél a kémiai relaxálók és kiegyenlítők növelik a valószínűségét.

Évek óta vitatott, mennyire is biztonságosak a hajfestékek. Egy új tanulmány, mely ugyan nem bizonyította az összefüggést, azt sugallja: van kapcsolat a hajfestékek és a mellrák kialakulásának kockázata között.

Adana Llanos, a tanulmány vezető szerzője, a New Jersey-i Rutgers Rák Intézet epidemiológus professzor asszisztense kiemelte, hogy tanulmányuk nem állítja: a festékek vagy relaxálók használata emlődaganatot okoz. A valóság az, hogy túl gyakran vagyunk kitéve káros hatásoknak, melyek felett nem rendelkezünk kontrollal.

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

A hajfestés biztonságosságával kapcsolatban régóta vita folyik

Ugyanakkor muszáj csökkentenünk, limitálnunk a káros hatásoknak kitettségünket, ha tehetjük. Más szakemberek szerint ezzel szemben nincs igazán okunk aggódni a hajfestékek miatt.

Tudósok évtizedeken át tanulmányozták a hajfestékek kockázatait, a húgyhólyagrákra, leukémiára és a mellrákra fókuszálva. Végleges megállapítás nem született.

A legtöbb tanulmány, mely a festékek és a mellrák kapcsolatára koncentrált, nem talált összefüggést a kettő között.

Korábban ugyanakkor a vizsgálatok a fekete nőket nem vették górcső alá.

A jelenlegi tanulmányban 4285 fehér és feketebőrű nő vett részt, 20-75 éves kor közöttiek, akiket arra kértek, beszéljenek a múltban történt hajápolási szokásaikról. Közel 2280 mellrák túlélő volt közülük.

Az alap ötlet az volt, hogy összehasonlítják a hajfesték-használatot azoknál a hölgyeknél, akiknél kialakult rák, és akiknél nem.

A termékek közé tartoztak a festékek, kémiai relaxálók és mélykondícionáló krémek, melyek koleszterint vagy placentát tartalmaznak. A koleszterint nedvesség-visszaállítóként, a placentát hajjavítóként értékesítik.

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tudósok még nem biztosak benne, miért függ össze a mellrák és a hajfestés

A tanulmányból kiderült: a feketebőrű nők, akik használtak sötét hajfestéket, 51 százalékkal nagyobb kockázatot tudhattak magukénak a mellrák dolgában, annak esélye pedig, hogy ösztrogén-receptor pozitív mellrák alakuljon ki náluk – a leggyakoribb típus -, 72 százalék volt.

Llanos szerint nem egyértelmű, miért növelik ezek az anyagok a mellrák kockázatát.

Valószínűleg a DNS-károsodásban kell keresni a választ, vagy abban, ahogyan a szervezet felszívja a káros anyagokat.

Az sem világos, miért nagyobb a kockázat egyes embercsoportoknál, vagy mi miatt veszélyesebb a sötét festék.

A cikket folytatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Étrenddel és mozgással megelőzhető az osteoarthritis?

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital?

B.A.

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >