2022. 09. 26. - 11:15

Okos alkalmazás is van rá - Hatásosabb a fogyás, ha naplózzuk, mit eszünk

Okos alkalmazás is van rá - Hatásosabb a fogyás, ha naplózzuk, mit eszünk

Kézi naplózással hatékonyabb lehet a fogyás – hívják fel a figyelmet a kutatók. Az okostelefon-alkalmazások új generációja pedig egy egyszerű módszert kínál a naplózáshoz.

Hatékonyabb a fogyás, ha kézi naplózást alkalmazunk, vagyis alaposan követjük, mennyi kalóriát vittünk be szervezetünkbe – mutattak rá kutatók.
 
Táplálkozási szakértők szerint kalóriabevitelünk nyomon követése segíthet a fogyásban, az okostelefon-alkalmazások új generációja pedig egy egyszerű módszert kínál erre: készítsünk fényképet az ételről, ezt azután a gép automatikusan azonosítja és naplózza a gépi tanulás segítségével.
 
Egy új tanulmány, melynek társszerzője a Yale School of Management (Yale SOM) munkatársa, Gal Zauberman, úgy találja, hogy bár ezek az alkalmazások vonzóak, az étkezések manuális naplózása valójában hatékonyabb.
 
Erőfeszítéssel és támogatással a dohányos abbahagyhatja a dohányzást, az alkoholista pedig az ivást. „Az evést azonban nem lehet abbahagyni – mondja Gal Zauberman, a Yale SOM marketingprofesszora. - Ez az egyik olyan dolog, mely miatt a túlevés megakadályozása különleges kihívást jelent.” Olvasd el: Mit tud HOPE, a fogyókúrás MI-edző? 
 
Hatékonyabb a fogyás, ha kézi naplózást alkalmazunk
Hatékonyabb a fogyás, ha kézi naplózást alkalmazunk
 
Ahhoz, hogy leküzdjük a kihívást, fontos a fogyasztás nyomon követése, ami segít a fogyókúrázóknak abban, hogy jobban megismerjék étkezési szokásaikat és ételeik tápértékét – mutatnak rá a táplálkozási szakemberek.
 
Az okostelefonos alkalmazások sokkal egyszerűbbé tehetik a folyamatot - egyesek gépi tanulási algoritmusokat is bevezetnek, amelyek a kalóriákat a mobiltelefon képén keresztül számolják.
 
A Bitesnap például felismeri az ételeket az étkezések során, így időt takarít meg és egyszerűvé teszi az egészséges táplálkozási szokások kialakítását. Jó példa a Calorie Mama AI is, mely automatikusan számolja a kalóriákat ételfotók készítésével. Olvasd el: Egészséges rágcsálnivalók, melyekkel a fogyás is lehetséges
 
De vajon az egyszerű fotózás valóban arra ösztönöz bennünket, hogy naplózzuk a kalóriákat és fogyjunk?
 
Zauberman és három kollégája – Jackie Silverman a Delaware Egyetemről, Alixandra Barasch, az INSEAD és Kristin Diehl, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa – új tanulmányt készített, mely megállapítja, hogy embereket jobban vonzza a fényképes naplózás gondolata, ám a gyakorlatban hatékonyabb és kielégítőbb, ha kézzel rögzítjük, mit eszünk.
 
Maga a kísérlet nem volt bonyolult. Zauberman és társszerzői megkérdezték a résztvevők egy csoportját, mely élelmiszer-naplózási szolgáltatást részesítik előnyben: fényképet vagy szöveget.
 
Az emberek többsége azt mondta, hogy a fényképezés egyszerűbb és hatékonyabb lenne, mint leírni, mit ettek. Amikor a kutatók egy héten keresztül nyomon követték a tényleges viselkedésüket, a résztvevők, akik fényképes naplót használtak az étkezés nyomon követésére, kevésbé voltak következetesek, nagyobb valószínűséggel hagyták abba a követést és általában elégedetlenebbek voltak az élménnyel.
 
Mint kiderült, az éhes emberek enni akarnak, nem fényképezni. „Ha pedig nem készítesz képet az ételedről, mielőtt elfogyasztottad volna, elszalasztottad a lehetőséget" – jegyezte meg Zauberman.
 
A szöveges naplózás ellenben rugalmasságot biztosít az ételek étkezés utáni leírásához.
 
A kutatás a Journal of the Association for Consumer Research folyóiratban jelent meg.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.