2021. 12. 02. - 10:12

Pattanások, hajhullás? Lehet, hogy góckutatásra van szükséged!

Pattanások, hajhullás? Lehet, hogy góckutatásra van szükséged!
Sokunkkal előfordul, hogy olyan tüneteket produkálunk, amelyeknek sehol nem találjuk az okát. A folyamatos, nem múló akné és az aggasztó hajhullás csak két gyakori példa ezek közül. Amikor semmilyen praktika nem válik be és a vizsgálatok során is falakba ütközünk, a góckutatás a következő logikus lépés - máris elmagyarázzuk, miért!

Megmagyarázhatatlan tünetek

Elsőre kissé hihetetlennek tűnhet, hogy egy fogászati góckutatás lehet a kulcs a bőrt és hajat érintő kellemetlen panaszok megszüntetéséhez - pedig sokszor nagy esély van rá, hogy ez az első lépés a megszüntetésük felé vezető úton. A pattanások és a (különösen foltokban történő) hajhullás mellett akkor is érdemes bejelentkeznünk egy alapos góckutatásra, ha ekcémával, ízületi bántalmakkal, légzőszervi megbetegedésekkel, szemgyulladással, vesegyulladással vagy allergiás tünetekkel küzdünk. Szintén ide tartozhat a pikkelysömör, az alvászavar és a petefészek vagy a prosztata megbetegedése.
 
gockutatas_pr_cikk_torzs
A fogászati góc számos kellemetlen panaszt produkálhat

Fogászati góc - mi ez, és hogyan hat a szervezetre?

A góc egy gyulladás, amely annak ellenére, hogy a szervezeten belül elhatárolt, "lezárt" formában helyezkedik el, a vér-és nyirokkeringés több szervhez eljuttatja a góc baktériumaiból származó méreganyagokat - ezzel további gyulladásokat és panaszokat okozva. Maga a góc azonban általában tünetmentes. Hogy mit jelent ez? Nem ott tapasztaljuk a panaszokat, ahol a lezárt gyulladás elhelyezkedik: a fogászati góc általában nem okoz fogfájást. Ezért fontos, hogy felhívjuk a figyelmet erre a témára, hiszen sokan évekig is várnak, mire fogorvoshoz fordulnak.

Mitől alakulhat ki?

Dr. Deák György András, a Budapest Dentcare fogászat szakmai vezetője elmondta: tapasztalataik szerint a legtöbben nőgyógyászati és ízületi panaszok miatt kérnek időpontot fogászati góckutatásra. "A fogászati góc kialakulásának számos oka lehet: köztük van az előtörésben visszamaradt bölcsességfog, a rossz gyökértömés, a tályog vagy más néven fogciszta, illetve a különböző fogágybetegségek" - mutat rá a szakértő. Abban az esetben, ha gócot találnak a vizsgálat során, érdemes minél hamarabb lebonyolítani a beavatkozást, amellyel eltávolíthatják - hogy minél hamarabb megtegyük az első lépést a gyógyulás útján.
 
CS.SZ.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.