2018. 12. 10. - 10:40

Rajzolással jobban megmarad a memória?

Rajzolással jobban megmarad a memória?

A rajzolás sokkal hatékonyabban fenntarthatja az emlékezetet, mint az írás – egy új tanulmány szerint a módszer jobbnak bizonyult a memória hosszabb távú megtartása érdekében.

A rajzolás segít frissen tartani a memóriát – erre a következtetésre jutott egy új tanulmány. Sokan hallhattak már arról, hogy az írás élesíti az emlékezetet. Ám kutatók most arra is rájöttek, hogy a rajzolás nagyobb mértékben hozzájárul az új információk megtartásához.

A tanulmány, melyet a Waterloo-i Egyetem kutatói végeztek el, rámutatott: a rajzolás jobban működik, mint a jegyzetek írogatása vagy újra írogatása, ugyanis a vizualizáció is megdolgoztatja az agyat.

Melissa Meade, az egyetem kognitív idegtudományi doktorandusza elmondta: felfedezésük alapján a rajzolás serkenti a memóriát idősebb emberek esetében, sokkal jobban, mint más, már ismert és tanulmányozott technikák.

A rajzolás hatékonyabban fenntartja a memóriát, mint az írás

A rajzolás hatékonyabban fenntartja a memóriát, mint az írás

„Nagyon biztatóak az eredmények, melyeket igyekszünk felhasználni a demenciával küzdő emberek kezelésére. Ők azok, akik igen gyors csökkenést tapasztalnak a memória és a nyelvi funkciók terén”.

Myra Fernandes kutató hozzátette, hogy a rajzolás a memóriát számos feladaton keresztül javítja, a stratégia egyszerűsége pedig azt jelenti, hogy igen sokféle környezetben használható.

A tanulmányhoz a kutatócsoport egy csapatnyi főiskolás diákot és idős embert vizsgált. Különböző típusú memória-technikákat hasonlítottak össze azzal, hogy szócsoportokat kellett az alanyoknak megjegyezniük. A résztvevők leírással, a szavakra vonatkozó részletek meghallgatásával vagy lerajzolásával is hozzájárulhattak ahhoz, hogy jobban megjegyezhetőek legyenek – a feladatok elvégzése után a kutatók értékelték a memóriát.

Kiderült, hogy mindkét csoportban jobban emlékeztek az információkra az alanyok akkor, amikor rajzolással igyekeztek megjegyezni a dolgokat. A hatás különösen jelentős volt az idősebb emberek körében.

Az új információk megtartásának képessége jellemzően csökken, ahogy múlik az idő. Ennek az az oka, hogy a memóriában részt vevő kritikus agyi struktúrák, így a hippocampus és a frontális lebenyek állapota hanyatlani kezd.

László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.