2022. 12. 21. - 10:35

Rák – Emberi szemnél jobban látja az agyi metasztázisok kimenetelét a mesterséges intelligencia

Rák – Emberi szemnél jobban látja az agyi metasztázisok kimenetelét a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia ma már képes a szakértői szemnél jobban megjósolni az agyi metasztázisok kimenetelét rákos megbetegedések esetén.

Újabb komoly előrelépés a mesterséges intelligencia egészségügyi használata terén: tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a mesterséges intelligencia az emberi szemnél jobban képes megjósolni az agyi metasztázisok kimenetelét rákos daganat esetén.
 
A Yorki Egyetem kutatóinak közelmúltbeli tanulmánya rámutatott, hogy az általuk kifejlesztett innovatív mesterséges intelligencia technika lényegesen hatékonyabb, mint az emberi szem, ha az agyi áttétekkel rendelkező betegek terápiájának kimenetelét kell megjósolni.
 
A csapat abban bízik, hogy az új kutatás és technológia végül személyre szabottabb kezelési terveket eredményezhet és jobb egészségügyi eredményekhez vezethet a rákos betegek körében.
 
„Ez az MRI-k kifinomult és átfogó elemzése, azzal a céllal, hogy megtalálják az emberi szem által többnyire nem rögzített jellemzőket és mintákat” – mondta el Ali Sadeghi-Naini, a York-i Lassonde School of Engineering Egyetem orvosbiológiai mérnöki és számítástechnikai professzora, kutatási elnök, a tanulmány vezetője. Olvasd el: 
 
Rák – Emberi szemnél jobban látja az agyi metasztázisok kimenetelét a mesterséges intelligencia
Rák – Emberi szemnél jobban látja az agyi metasztázisok kimenetelét a mesterséges intelligencia
 
„Reméljük, hogy technikánk - mely egy új, mesterséges intelligencia alapú prediktív módszer az agyi metasztázisok sugárterápia-kudarcának kimutatására -, segít majd az onkológusoknak és a betegeknek tájékozottabb döntéseket hozni és módosítani a kezelést olyan helyzetben, amikor az idő nagyon fontos” – tette hozzá a szakember.
 
Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a szokásos gyakorlatok, például az MRI képalkotás – az agyi áttétek méretének, helyének és számának megítélésére –, valamint a rák elsődleges típusának és a páciens általános állapotának felmérése segítségével az onkológusok képesek megjósolni a kezelés sikertelenségét - vagyis a daganat folyamatos növekedését - az esetek körülbelül 65 százalékában.
 
A kutatók több mesterséges intelligencia-modellt készítettek és teszteltek - a legjobbjuk 83 százalékos pontossággal rendelkezett.
 
Az agyi áttétek a rákos daganatok egy fajtájának számítanak. Akkor alakulnak ki, amikor a tüdőben, az emlőben, a vastagbélben vagy a test más részeiben előforduló elsődleges daganatok a véráramon vagy a nyirokrendszeren keresztül az agyra is átterjednek.
 
Bár számos kezelési lehetőség létezik, a sztereotaktikus sugárterápia az egyik leggyakoribb: a kezelés koncentrált sugárdózisokból áll, amelyek megcélozzák a daganatos területet.
 
„Nem minden daganat reagál a sugárzásra. Ezen betegeknek akár 30 százalékánál is folytatódott a daganat növekedése, még a kezelés után is – mondta Sadeghi-Naini. – S mindezt gyakran csak hónapokkal a kezelés után fedezik fel, MRI-vel.”
 
Ezt a késést az agyi áttétes betegek nem engedhetik meg maguknak, mivel ez egy különösen legyengítő állapot – a legtöbb páciens a diagnózist követően 3 hónaptól 5 évig élhet. „Nagyon fontos megjósolni a terápiás választ még a terápia megkezdése előtt” – hangsúlyozta Sadeghi-Naini.
 
A mély tanulásnak nevezett gépi tanulási technikával a kutatók mesterséges neurális hálózatokat hoztak létre, amelyeket nagy mennyiségű adatra képeztek ki, majd megtanították a mesterséges intelligenciát, hogy bizonyos területekre jobban figyeljen.
 
„Ha megnézzük az MRI-t, olyan területeket látunk a daganaton belül vagy körülötte, ahol az intenzitás és a mintázat eltérő, így jobban figyeljük ezeket a részeket a szemünkkel - magyarázta Sadeghi-Naini. - A mesterséges intelligencia algoritmusa azonban ebben a tekintetben vak. Az algoritmusba beépített figyelemmechanizmus segít az MI-eszközöknek megtanulni, hogy ezeknek a képeknek melyik része a fontosabb és nagyobb súlyt helyez rájuk az elemzés és az előrejelzés szempontjából.”
 
Sadeghi-Naini úgy véli, bár további kutatásokra van szükség, az eredmények arra utalnak, hogy a mesterséges intelligencia potenciálisan jelentős eszköz lehet az agyi metasztázisok és akár más típusú rákbetegségek precíziós kezelésében is.
 
A következő lépés a klinikai gyakorlatként való átvételhez egy nagyobb kohorsz vizsgálat lenne, egy több intézményre kiterjedő adathalmazzal – majd ezt követően lehetne kidolgozni a klinikai vizsgálatot.
 
„Ha a standard kezelések testreszabhatók a betegek kezelésekre adott reakciója alapján – ez még a kezelés megkezdése előtt megjósolható -, akkor jó esély van arra, hogy a betegek általános túlélését javítani lehessen” – összegezte Sadeghi-Naini.
 
A tanulmányt az IEEE Journal of Translational Engineering in Health and Medicine folyóirat közölte.
 
Olvasd el ezt is:
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.