2023. 02. 21. - 09:45

Robotokat használ a Covid-ellenanyag-teszt automatizálására az ABB

Robotokat használ a Covid-ellenanyag-teszt automatizálására az ABB

Automatizált semlegesítő ellenanyag-tesztelő rendszert fejlesztett ki az ABB Robotics és a Texasi Egyetem Medical Branch Élettudományi és Egészségügyi Laboratóriuma.

Robotokat alkalmaz a Covid-ellenanyag teszt automatizálására az ABB Robotics, együttműködve a Texasi Egyetem Medical Branch (UTMB) Élettudományi és Egészségügyi Laboratóriumával.
 
A kutatók automatizált semlegesítő ellenanyag-tesztelő rendszert fejlesztettek ki. A robotrendszer képes meghatározni egy adott ember immunitását a koronavírus különböző törzseivel szemben és egyéb vírusteszteket is végezhet.
 
A rendszer képes a neutralizáló ellenanyag-tesztek számát napi 15-ről napi 1000 fölé emelni.
 
Az, hogy napi több tesztet el tudjanak végezni, kulcsa a több adat előállításának az egyéni immunitási profilokról, ami segít a vírus további terjedésének megfékezésében – mondta dr. Michael Laposata, az UTMB Patológiai Tanszékének professzora és elnöke.
 
Robotokat használ a Covid-ellenanyag-teszt automatizálására az ABB
Robotokat használ a Covid-ellenanyag-teszt automatizálására az ABB
 
„Azzal, hogy megváltoztatja a vizsgálatok elvégzésének sebességét és kiküszöböli annak szükségességét, hogy nagyszámú laboratóriumi személyzet legyen kitéve a kézi tesztelés során előforduló fertőzésveszélynek, az ABB-vel közösen kifejlesztett automatizált rendszer pontos, gyors, rugalmas és biztonságos módja céljaink elérésének – fejtette ki.
 
A napi tesztszám növelése segíthet az UTMB kutatóinak alaposabban megérteni a Covid-oltások hatékonyságát. A koronavírus számos kombinált mutációja kihívást jelent a kutatók számára az egyes változatok leghatékonyabb védelmének meghatározásában.
 
A rendszer célja a SARS-CoV-2 semlegesítő antitest kimutatása, más fertőzésekkel való keresztreakció nélkül.
 
Az így kapott adatokat a kutatók és a helyi döntéshozók felhasználhatják, hogy megalapozottabb határozatokat hozzanak és minimalizálják a vírus további terjedésének kockázatát.
 
„A projekt világos példája annak, hogy a robotika miként növelheti a sebességet és a hatékonyságot, miközben biztonságosabbá teszi a résztvevő kutatók munkáját – mondta Daniel Navarro, az ABB fogyasztói szegmensek és szolgáltatásrobotikai részlegének ügyvezető igazgatója. - Az UTMB-vel szorosan együttműködve egyesítjük a biológiában, a laboratóriumi folyamatokban, az automatizálásban és a szoftverekben szerzett szakértelmünket egy olyan automatizált robotmegoldás fejlesztése és üzembe helyezése érdekében, amely jelentősen javítja és tájékoztatja a Covid-járványra adott válaszainkat.”
 
Az ABB saját RobotStudio offline programozószoftverét használta a laboratóriumi berendezések és a robotpozíciók különböző kombinációinak modellezésére, iterálására és tesztelésére a rendszer fejlesztéséhez. A teljes folyamat a kezdetektől a működésig mindössze 18 hónapot vett igénybe.
 
„Rendkívüli, amit sikerült elérnünk ebben a projektben ilyen rövid idő alatt – számos, sokmillió dolláros cégnek több évébe telik, hogy olyan megoldásokat hozzon létre, amilyet mi kifejlesztettünk ezen idő töredéke alatt” – mondta el Juan Garcia, az UTMB laboratóriumi szolgáltatásainak igazgatója.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.