2023. 09. 19. - 09:25

Robottechnológiával négy karral végezhetnek a sebészek műtétet

Robottechnológiával négy karral végezhetnek a sebészek műtétet

Egy vadonatúj robotrendszer lehetővé teszi a sebészek számára, hogy négy karral operálhassanak – a módszer elsősorban a laparoszkópos beavatkozásoknál segíthet.

Megoldja egy új robotrendszer, hogy akár négy karral is operálhassanak a sebészek. Az EPFL - a svájci Lausanne-i állami kutatóegyetem - kutatói olyan robotrendszert fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi a szakemberek számára, hogy négy karral végezzenek laparoszkópos műtéteket - két robotkar vezérlésével, haptikus lábfelületekkel.
 
A komoly előrelépésről a The International Journal of Robotics Research című folyóiratban számoltak be.
 
A kutatás a REHAssist kutatócsoport és a Learning Algorithms and Systems Laboratory (LASA) együttműködésében valósult meg és az EPFL Ph.D. szakemberei vezették: Jacob Hernandez és Walid Amanhoud. Ők fejlesztették ki a rendszert, a sebészek számára megoldja, hogy két robotkart vezéreljenek, öt szabadságfokozattal ellátott, haptikus láb interfészek segítségével.
 
Ezen beállításban a sebész mindegyik keze egy-egy manipulatív műszert vezérel, míg az egyik lába a működtetett megfogót, a másik endoszkópot vagy kamerát vezérel.
 
Robottechnológiával négy karral végezhetnek a sebészek műtétet
Robottechnológiával négy karral végezhetnek a sebészek műtétet
 
„A lábpedálokban elhelyezett működtetőelemek tapintható visszajelzést adnak a felhasználónak, a lábát a cél felé irányítják, mintha egy láthatatlan erőteret követnének, emellett korlátozzák az erőt és a mozgást, hogy a hibás lábmozgások ne veszélyeztessék a beteget” – magyarázta Mohamed Bouri, a REHAssist vezetője mondta.
 
„Rendszerünk új lehetőségeket nyit a sebészek előtt a 4-kezes laparoszkópos beavatkozások elvégzésére, lehetővé téve, hogy egyetlen személy végezzen el egy olyan feladatot, amelyet általában két, esetenként három ember végez el” – tette hozzá a szakember.
 
A rendszer egyik kulcsfontosságú eleme, hogy az irányítás megoszlik a sebész és a robotasszisztensek között.
 
A kutatók olyan szabályozási keretrendszert dolgoztak ki, amely biztosítja, hogy a sebész és a robotok együtt dolgozhassanak egy párhuzamos munkaterületen, miközben továbbra is megfelelnek a laparoszkópos műtétek precizitásának és követelményeinek.
 
A funkció segít minimalizálni a sebészek fáradtságát, mivel a robotok képesek olykor irányítani is a sebészt egy műszer felett - előre tudja jelezni ugyanis, milyen mozdulatra készül a szakember.
 
„Négy kar egyidejű irányítása, ráadásul lábbal – nos, ez távol áll a rutintól és elég fárasztó is lehet. A vezérlés bonyolultságának csökkentése érdekében a robotok aktívan segítik a sebészt, koordinálják mozgásaikat az orvosokkal, az ő szándékának aktív előrejelzésével, illetve a laparoszkópos műszerek kamerával történő, adaptív vizuális követésével. Ezenkívül segítséget nyújtanak a szövetek pontosabb megragadásában is” – mondta el Aude Billard professzor, a LASA vezetője.
 
A szakembereket már kiképezték a rendszer használatát illetően, s jelenleg is folynak a klinikai vizsgálatok Genfben. A kutatócsoport átfogó felhasználói vizsgálatot végzett gyakorló sebészek bevonásával.
 
„Jó ötlet a lábfej aktív használata a robot-asszisztált műtétek végrehajtása során, s mindenképpen tanulható készség. Szeretném a műtőben megvalósítani, talán a pácienstől jó távolságra lévő ülőke formában, az ergonómia növelése érdekében” – jegyezte meg dr. Enrico Broennimann, aki a Swiss Foundation for Innovation and Training in Surgery (SFITS) együttműködésében vett részt a kísérletekben.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.