Egészség hírek

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztalataikat.

Ha valaki le szeretné tenni a cigarettát, hatékony támaszt nyújthat ebben egy online közösség, melyben ugyanilyen gonddal küzdők gyűlnek össze – állapította meg egy új tanulmány.

A leszokás sikere azonban nagymértékben múlik azon, mennyire aktív valaki a csoportban.

A kutatók egy, BecomeAnEx.org nevű oldal hatását elemezték – egy olyan, nonprofit dohányzásellenes csoportét, amelyet a Truth Initiative hozott létre a Mayo klinikával együttműködve.

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

A blogokon keresztül az internetezők információkat oszthatnak meg és támaszt kaphatnak, fórumokon, üzeneteken keresztül. Az oldalra több mint 800 ezer ember regisztrált, mióta 2008-ban létrejött a csoport.

A tanulmányban több mint 2600 dohányos vett részt, akik az oldal regisztráltjai. Három hónap múlva azok közül, akik aktív résztvevői voltak az oldalon folyó társalgásnak, 21 százalék letette a cigarettát – összehasonlítva őket azzal a 11 százalékkal, akik csak olvasták mások posztjait, illetve azzal a 8 százalékkal, akik sosem látogatták meg az oldalt.

A Truth Initiative és az Iowa-i Egyetem kutatói vezették a tanulmányt, melyet a PLoS One közölt.

„Ha olyanokkal töltünk időt, akik szintén aktívan dolgoznak a dohányzásról leszokáson, illetve olyan helyen időzünk, ahol a nemdohányzás támogatott dolog, bátorítást és támogatást kapunk, mellette pedig praktikus tanácsokat e meglehetősen nehéz helyzetben, amikor nagy változtatásra készülünk” – mondta el Amanda Graham, a tanulmány vezető szerzője.

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a leszokás extrém mértékben nehéz lehet – hangsúlyozta a Truth Initiative kezdeményezéseiért felelős alelnök. – Az eredményeink azonban valóban alátámasztják a dohányosok azon véleményét, hogy egy online közösség rendkívül sokat segíthet letenni a cigarettát.”

Ám ha valaki csak bejelentkezik rá, az nem bizonyul elegendőnek. Fontos, hogy központi szerepet töltsön be mindennapjainkban a csoport – ha valaki ezt eléri már az elején, akkor nagy eséllyel valóban sikeresen leszokik a dohányzásról – tette hozzá Kang Zhao, az Iowai Egyetem tudomány menedzsment professzorasszisztense.

Ez az első tanulmány egyébként, mely a dohányosok viselkedését vizsgálja online közösségen belül egy bizonyos időszakon keresztül, s mely jelentős kapcsolatot mutatott ki az online támogatottság és a leszokás között.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Durva - ezt műveli napi egy csomag cigi

Az ízesített cigi nem is olyan káros

Cigi és fogak: mi a baj a dohányzással?

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >