Egészség hírek

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztalataikat.

Ha valaki le szeretné tenni a cigarettát, hatékony támaszt nyújthat ebben egy online közösség, melyben ugyanilyen gonddal küzdők gyűlnek össze – állapította meg egy új tanulmány.

A leszokás sikere azonban nagymértékben múlik azon, mennyire aktív valaki a csoportban.

A kutatók egy, BecomeAnEx.org nevű oldal hatását elemezték – egy olyan, nonprofit dohányzásellenes csoportét, amelyet a Truth Initiative hozott létre a Mayo klinikával együttműködve.

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

Nagyobb sikerrel szoknak le a dohányzásról, akik egy ezt segítő online közösség tagjai

A blogokon keresztül az internetezők információkat oszthatnak meg és támaszt kaphatnak, fórumokon, üzeneteken keresztül. Az oldalra több mint 800 ezer ember regisztrált, mióta 2008-ban létrejött a csoport.

A tanulmányban több mint 2600 dohányos vett részt, akik az oldal regisztráltjai. Három hónap múlva azok közül, akik aktív résztvevői voltak az oldalon folyó társalgásnak, 21 százalék letette a cigarettát – összehasonlítva őket azzal a 11 százalékkal, akik csak olvasták mások posztjait, illetve azzal a 8 százalékkal, akik sosem látogatták meg az oldalt.

A Truth Initiative és az Iowa-i Egyetem kutatói vezették a tanulmányt, melyet a PLoS One közölt.

„Ha olyanokkal töltünk időt, akik szintén aktívan dolgoznak a dohányzásról leszokáson, illetve olyan helyen időzünk, ahol a nemdohányzás támogatott dolog, bátorítást és támogatást kapunk, mellette pedig praktikus tanácsokat e meglehetősen nehéz helyzetben, amikor nagy változtatásra készülünk” – mondta el Amanda Graham, a tanulmány vezető szerzője.

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

Az online fületeken való aktív részvétel fontos a dohányzásról leszokáshoz

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a leszokás extrém mértékben nehéz lehet – hangsúlyozta a Truth Initiative kezdeményezéseiért felelős alelnök. – Az eredményeink azonban valóban alátámasztják a dohányosok azon véleményét, hogy egy online közösség rendkívül sokat segíthet letenni a cigarettát.”

Ám ha valaki csak bejelentkezik rá, az nem bizonyul elegendőnek. Fontos, hogy központi szerepet töltsön be mindennapjainkban a csoport – ha valaki ezt eléri már az elején, akkor nagy eséllyel valóban sikeresen leszokik a dohányzásról – tette hozzá Kang Zhao, az Iowai Egyetem tudomány menedzsment professzorasszisztense.

Ez az első tanulmány egyébként, mely a dohányosok viselkedését vizsgálja online közösségen belül egy bizonyos időszakon keresztül, s mely jelentős kapcsolatot mutatott ki az online támogatottság és a leszokás között.

Fotó: Instagram

Kapcsolódó cikk:

Durva - ezt műveli napi egy csomag cigi

Az ízesített cigi nem is olyan káros

Cigi és fogak: mi a baj a dohányzással?

B.A.

Elhunyt Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli

Nagyon fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt a betegségben szenvedő énekesnő. Gyászol a magyar zenevilág.   
Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

Dolgok, amelyek gátolják a fogyást

A plusz kilók sem esztétikailag, sem egészségügyileg nem túl kedvezőek az emberre, ezért célszerű minél előbb megszabadulni tőlük. Vannak azonban olyan rossz sz...
Mel B-t támadja a férje

Mel B-t támadja a férje

Azzal vádolja válófélben levő férje az egykori Spice Girl-t, hogy ismét megszegte a házasság felbontásának szabályait, mivel korlátozta hozzáférését egyik ingat...
A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A pocakos pasik jobban teljesítenek?

A formás izmos test természetesen szép látványt nyújt minden nő számára, de az még nem jelenti azt, hogy az ágyban is ugyanolyan jó, mint ahogy kinéz.   
Kis kedvenc karácsonyra?

Kis kedvenc karácsonyra?

Napjainkban egyre népszerűbb valamilyen háziállatot vásárolni ajándéknak. Érdemes azonban néhány dologra oda figyelni.   
Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Halle Berry: Végeztem a szerelemmel!

Nagyon csalódottnak tűnik a csinos színésznő – Halle Berry a közelmúltban szakított legutóbbi kedvesével, s most úgy véli, „befejezte”, már ami a szerelmet ille...
Gyömbérrel az émelygés ellen

Gyömbérrel az émelygés ellen

Ez a csodálatos növény igazi immunerősítő. Számos pozitív hatása ismert és a kismamák rosszullétén is képes segíteni.   
Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

Csokoládés arcmaszk – mi sem csábítóbb!

A csoki nemcsak ehető finomság – igazi kényeztetés a bőrnek is. Számos dologra használható a szépségápolásban is, ezért érdemes élni vele. Készítsünk most el eg...
Robbie Williams 7 napig az intenzíven volt!

Robbie Williams 7 napig az intenzíven vo...

Megdöbbentő dologról mesélt a sikeres énekes: Robbie Williams-et egy furcsa agyi probléma miatt 7 napig az intenzív osztályon ápolták, drámája miatt orosz konce...
NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelentkezzen MOST

NYEREMÉNYJÁTÉK házi kedvenceknek - Jelen...

Most regisztráljon a Nice Szépségverseny Házi Kedvenc kategóriájába és vegyen részt Nyereményjátékunkon!   NYEREMÉNYJÁTÉK új és már korábban regisztrált verseny...
< >