2024. 04. 01. - 08:20

Stroke - Az agyi kár mértékét is felmérheti a mesterséges intelligencia?

Stroke - Az agyi kár mértékét is felmérheti a mesterséges intelligencia?

Szerepet játszhat a mesterséges intelligencia a stroke utáni agykárosodás felderítésében – derült ki egy új tanulmányból.

Segíthet a stroke utáni agykárosodás feltérképezésében a mesterséges intelligencia. Mindez egy új tanulmányból derült ki, melynek során a mesterséges intelligencia egészségügyi történetekből és neurológiai vizsgálatokból származó szöveget dolgozott fel, hogy azonosítsa az agy elváltozásait.
 
A tanulmányt - amely kifejezetten a generative pre-trained transformer 4 (GPT-4) nevű nagy nyelvi modellt vizsgálta - a Neurology Clinical Practice szaklapban jelentették meg.
 
Egy kétségbeejtő állapot felmérése
 
A stroke hosszú távú rokkantságot vagy akár halált is okozhat.
 
Ha a szakemberek tudják, hol történt pontosan a stroke az agyban, előre jelezhetők a hosszú távú hatások, például a beszéd- és nyelvi problémák, vagy az egyén azon képessége, tudja-e mozgatni a testrészeit. Hozzájárulhat a legmegfelelőbb kezelés és az általános prognózis meghatározásához is.
 
A stroke által okozott károsodást az agyszövetben léziónak nevezik. A neurológiai vizsgálat segíthet a léziók felkutatásában, amennyiben az a személy egészségügyi történetének áttekintésével párosul. A vizsga tünetértékelést, valamint gondolkodási és memóriateszteket foglal magában. A stroke-ot elszenvedő betegek agyát gyakran vizsgálják a sérülések lokalizálása céljából. Olvasd el: Stroke-diagnosztikát javíthat a mesterséges intelligencia
 
Stroke - Az agyi kár mértékét is felmérheti a mesterséges intelligencia?
Stroke - Az agyi kár mértékét is felmérheti a mesterséges intelligencia?
 
„Nem mindenki fér hozzá agyi szkenneléshez vagy neurológushoz, miután stroke-ot kapott, ezért meg akartuk állapítani, hogy a GPT-4 pontosan meghatározza-e a stroke utáni agyi elváltozásokat az egyén egészségi állapota és egy neurológiai vizsgálata alapján” - mondta Jung-Hyun Lee orvos, a tanulmány szerzője, a New York-i Állami Egyetemen (SUNY) a Brooklyni Állami Egészségtudományi Egyetem munkatársa és az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja. Olvasd el: Intelligens agyhullám-sapka képes diagnosztizálni a stroke-ot
 
Pontos segítség a mesterséges intelligencia
 
A tanulmány során a kutatók 46 stroke-os esetet használtak fel. A kutatók a résztvevők egészségügyi történetéből és neurológiai vizsgálataiból gyűjtöttek szöveget, majd annak nyers formáját betáplálták a GPT-4-be.
 
Három kérdés megválaszolására kérték a mesterséges intelligenciát: volt-e egy résztvevőnek egy vagy több elváltozása; ezek az agy melyik oldalán helyezkedtek el; illetve, hogy az agy melyik régiójában talált elváltozásokat.
 
Ezen kérdéseket minden résztvevő esetében háromszor megismételték. A GPT-4 eredményeit ezután összehasonlították minden résztvevő agyi szkennelésével.
 
Kiderült: a GPT-4 feldolgozta az egészségügyi történetekből és a neurológiai vizsgálatokból származó szöveget, hogy a léziókat a résztvevők agyában megtalálja - azonosítva, hogy az agy melyik oldalán volt az elváltozás, valamint a konkrét agyi régiót is, a kisagy és a gerincvelő területén levők kivételével.
 
Az emberek többségénél a GPT-4 74 százalékos érzékenységgel és 87 százalékos specificitással azonosítani tudta, hogy az agy melyik oldalán találhatók elváltozások.
 
Az érzékenység a helyesen pozitívként azonosított tényleges pozitívumok százalékos aránya. A specifitás a jól meghatározott negatívok százalékos aránya. Az agyi régiót ugyancsak azonosította - 85 százalékos érzékenységgel és 94 százalékos specificitással.
 
Amikor a kutaták azt vizsgálták, vajon a három teszt milyen gyakran eredményezett azonos eredményt az egyes egyének esetében, a GPT-4  76 százalékuknál bizonyult konzisztensnek az agyi elváltozások számát illetően – az alanyok 83 százalékánál az agy oldalát, illetve a résztvevők 87 százalékánál az agyi régiókat illetően.
 
A felhasználási lehetőségek biztatóak
 
Mindazonáltal a GPT-4 mindhárom kérdésre adott válaszait mindhárom alkalommal kombinálva a résztvevők 41 százaléka esetében adott pontos választ.
 
„Noha még nem állnak készen a klinikán történő használatra, a nagy nyelvi modellek, mint például a generatív előképzett transzformátorok nemcsak a stroke utáni elváltozások lokalizálásában segíthetnek, hanem csökkenthetik az egészségügyi ellátás egyenlőtlenségeit is, mivel működhetnek különböző nyelveken” - mondta Lee.
 
Hozzátette: a felhasználási lehetőségek biztatóak, különösen, mert nagy szükség van az egészségügyi ellátás javítására - olyan országokban, ahol a neurológiai ellátáshoz való hozzáférés korlátozott.
 
A vizsgálat korlátja, hogy a GPT-4 pontossága függ az általa szolgáltatott információ minőségétől.
 
Míg a kutatók minden résztvevőről részletes egészségügyi előzményekkel és neurológiai vizsgálati információkkal rendelkeztek, ezek az információk nem mindig állnak rendelkezésre mindenki esetében, aki stroke-on esik át.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.