2024. 03. 11. - 08:30

Agyvérzést mérnek fel a mesterséges intelligencia-szoftverek

Agyvérzést mérnek fel a mesterséges intelligencia-szoftverek

Mesterséges intelligencia-eredetű szoftvereket hagytak jóvá a stroke felmérésére Angliában. A nemzetközi szakértői csapat zöld utat adott az MI-eredetű szoftvermegoldásoknak.

Egy új útmutató alapján engedélyeztek mesterséges intelligencia-eredetű szoftvereket a stroke felmérésére az Egyesült Királyságban. Az agyvérzés diagnosztizálására használt két élvonalbeli mesterséges intelligencia eszközt a Nemzeti Egészségügyi és Gondozási Kiválósági Intézet (NICE) hagyta jóvá.
 
A nemzetközi szakértőkből álló csapat - amely a Sheffieldi Egyetem Idegtudományi Intézetének kutatóit is magába foglalta - zöld utat adott az e-Stroke és a RapidAI elnevezésű, mesterséges intelligencia-eredetű szoftvermegoldásoknak.
 
A technológiák készen állnak az angliai Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) stroke-diagnosztika és kezelési környezetének átalakítására.
 
A szélütés, agyvérzés vagy stroke a rokkantság és a halálozás vezető oka világszerte, amely igen gyors beavatkozást igényel az optimális állapot-kimenetel érdekében. Olvasd el: MI működik a stroke-ellátásban Budapesten is
 
Agyvérzést mérnek fel a mesterséges intelligencia-szoftverek
Agyvérzést mérnek fel a mesterséges intelligencia-szoftverek
 
Az agyi CT-vizsgálatok kulcsszerepet játszanak az agyvérzés, különösen a vérrögök által okozott ischaemiás stroke diagnosztizálásában. A hagyományos felülvizsgálati folyamat azonban időigényes lehet és késleltetheti a kritikus fontosságú döntéseket a kezelést illetően.
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt szoftver megjelenése lehetőséget ad ezen eljárásnak a korszerűsítésére, azzal, hogy a CT-szkennelés képeit gyorsan elemzi, agyi rendellenességekre keresve.
 
Kifinomult algoritmusok szolgáltatnak gyors elemzést
 
A kifinomult mesterséges intelligencia-algoritmusok aprólékosan vizsgálják át a szkennelés finom részleteit és rámutatnak a szélütésre utaló apró jelzésekre - beleértve az ischaemiás elváltozásokat és a koponyaűri vérzéseket.
 
A rendellenességek gyors azonosításával a szoftver felgyorsítja a felülvizsgálati folyamatot, lehetővé téve az egészségügyi szakemberek számára, hogy azonnal megkezdjék a megfelelő kezelést.
 
A gyorsított felülvizsgálat nemcsak a kezelés megkezdését pörgeti fel. Megoldja a képek átvitelét a különböző stroke-központokba is. Ez a funkció elősegíti az egészségügyi szakemberek közötti együttműködésen alapuló döntéshozatalt, biztosítva, hogy a betegek a földrajzi korlátoktól függetlenül részesülhessenek optimális ellátásban.
 
A stroke-os páciensek az eseményt követően sokrétű kihívásokkal néznek szembe, beleértve a testi fogyatékosságot, a kognitív károsodást, a nyelvi nehézségeket, a mentális egészségügyi problémákat és az érzelmi instabilitást. Agyvérzés után visszatérni a munkába gyakran fáradságos, a munkaképes korban levő betegek nagyjából 50 százaléka soha nem is tér vissza.
 
Az egészségügyi szakemberek a NICE jóváhagyása alapján a hagyományos klinikai felülvizsgálati módszerek mellett fogják használni a mesterséges intelligencia-eszközöket. Olvasd el: Tekintet-eltérés - Stroke-diagnosztikát javíthat az MI
 
Fontos a felügyelet
 
A kombinált megközelítés célja a diagnosztikai pontosság növelése és a döntéshozatali folyamatok egyszerűsítése - végső soron a betegek állapot-kimenetelének javítása.
 
„Az MI-technológiák sok tekintetben forradalmasítják a betegellátást. A képalkotás az élcsapat része, ám lényeges kiemelni: bevezetésük a klinikai használatba bizonyíték a működésükre és a biztonságukra, ahogyan az az új gyógyszerektől is elvárható. Ez az útmutatás fontos lépés azon keret kialakításához, miként alkalmazza az NHS az MI-technológiát a klinikai ellátásban” – mondta el Nigel Hoggard, neuroradiológia professzor, a Sheffieldi Egyetem Idegtudományi Intézetének tagja.
 
Míg az e-Stroke és a RapidAI zöld utat kapott az alkalmazásra, további 10 mesterséges intelligencia-eredetű szoftvereszköz esetében további kutatásra van szükség. Ezen eszközök esteében - köztük van az Accipio és az Aidoc -, még további bizonyítékok kellenek klinikai hatékonyságuk és költséghatékonyságuk megerősítésére.
 
Ígéretes a stroke-kezelésben a mesterséges intelligencia
 
Az MI-alapú diagnosztikai eszközök bevezetése jelentős előrelépést jelent a modern egészségügyi ellátásban. Ahogyan ezek a technológiák folyamatosan fejlődnek és klinikai bizonyítékokat gyűjtenek, komoly ígéretet jelentenek a stroke-kezelés paradigmáinak átalakításában, végső soron javítva a stroke-túlélők életminőségét.
 
A mesterséges intelligencia-technológia alkalmazása az NHS-nél határozott és világos üzenetet küld arról, hogy a mesterséges intelligencia forradalmasítani kezdi, miként jelennek majd meg a betegek az egészségügyi ellátórendszerekben és hogyan dolgoznak majd együtt a klinikusok.
 
Nyilvánvaló, hogy az Egyesült Királyság kulcsfontosságú szerepet játszik az MI-technológia szabályozásában az élet és a küldetés szempontjából kritikus szektorokban, mint amilyen az egészségügy – jegyezte meg Li Su professzor, a Cambridge-i Egyetem mesterséges intelligenciájának és számítógépes idegtudományi laboratóriumának vezetője.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.