2022. 03. 16. - 09:20

Szenzorokkal már a maszk is okossá tehető

Szenzorokkal már a maszk is okossá tehető

Napjainkra már az egészségügyi maszkot is okossá változtathatjuk, szenzorok segítségével. Egy egyetemi kutatócsoport előrukkolt a FaceBittel.

Két évvel ezelőtt még a maszkok viselése sem volt megszokott, mostanra azonban már továbbfejlesztett változat is létezik: bemutatkozott a FaceBit, amelyet az amerikai Northwestern Egyetem kutatócsapata talált fel.
 
Az okos szenzor-platform okossá teszi a maszkokat. A rendszer egy könnyű, apró méretű érzékelőből áll, mely egy apró mágnes segítségével bármilyen N95-ös, szövet vagy sebészeti arcmaszkhoz rögzíthető.
 
Viselése során a FaceBit figyeli a felhasználó egészségi állapotát és érzékeli a szívverését - az arcon keresztül. 
 
Ahhoz, hogy a maszkot okossá tegyük, elég egyszerűen rá rögzíteni az érzékelőt a mágnessel és viselni. A szenzor valós idejű adatokat továbbít vezeték nélkül az okostelefon-alkalmazásnak, amely figyelmeztetheti a maszk viselőjét a felmerülő problémákra. Olvasd el: Intelligens maszk előzheti meg az asztmát és más betegségeket
 
Szenzorokkal a maszk is okossá tehető
Szenzorokkal a maszk is okossá tehető
 
Az apró akkumulátorral működő eszköz képes energiát gyűjteni különféle forrásokból - beleértve a felhasználó leheletét is.
 
„Olyan, intelligens arcmaszkot szerettünk volna tervezni az egészségügyi szakemberek számára, amelyet nem szükséges kényelmetlen módon bedugni egy műszak közepén – mondta Josiah Hester, az eszközfejlesztés vezetője. - Az akkumulátor energiáját különféle forrásokból származó energiagyűjtéssel növeltük. Vagyis, a maszkot 1-2 hétig viselhetjük anélkül, hogy szükséges lenne feltölteni vagy cserélni kellene az akkumulátort.”
 
A FaceBit érzékeli a felhasználó valós idejű légzésszámát, pulzusszámát és a maszkviselési idejét, valamint azt is, jól illeszkedik-e a megfelelő méréshez.
 
Az adatok átvitelre kerülnek az alkalmazásba, amely a valós idejű állapotfigyelés irányítópultját mutatja. Ha probléma van – emelkedett pulzusszám, szivárgás a maszkban stb. –, az alkalmazás figyelmezteti a felhasználót.
 
A fiziológiai adatok - mint amilyen a fáradtság, a fizikai egészségi állapot és az érzelmi állapot - szintén előre jelezhetők a maszk segítségével. Olvasd el: Melyik a legjobb szájmaszk? A mesterséges intelligencia segít megtudni
 
 
„A FaceBit jelenti az első lépést a gyakorlatias arcfelismerés és következtetés felé, emellett fenntartható, meggyőző és kényelmes lehetőséget kínál a Covid-19-elhárító frontvonalban és annak közelében dolgozók általános egészségi állapotának megfigyelésére” összegezte Hester.
 
Hozzátette: nagyon örül és izgatott, amiért az újdonságot átadhatja a kutatói közösségnek, hogy áttekintsék, mit is tudnak
kezdeni vele.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.