2021. 06. 02. - 10:50

Milyen helyzetben melyik maszk a legjobb?

Milyen helyzetben melyik maszk a legjobb?

Egy új tanulmány rávilágított, milyen körülmények között melyik maszkok viselése a legcélszerűbb a koronavírus elleni védekezésben.

Mint arról már korábban is hallhattunk, a maszkok különféle típusai nem minden helyzetben ideálisak. Ha több ember vesz minket körül zárt helyiségben, más maszk válik be, mint ha csak az utcán sétálunk.
 
Egy új tanulmány rávilágított a különbségekre: mely szituációkban mely maszkok a leginkább hasznosak. A minőséget a szakemberek kezdettől fogva hangsúlyozzák, mert a megfelelő maszkok védenek hatékonyan a koronavírus átadásával szemben.
 
A németországi, Mainz-i Max Planck Kémiai Intézet munkatársai végeztek egy kutatást, mely rámutat, mely körülmények között mely maszkok viselése nyújt leginkább védelmet. Olvasd el: A maszkviselés nem akadályozza a légzést
 
Fontos, hogy milyen körülmények között milyen maszkot veszünk fel
Fontos, hogy milyen körülmények között milyen maszkot veszünk fel
 
A Science szaklapban közzétett tanulmány szerint a legtöbb szituációban és környezetben az egyszerű sebészeti maszk hatékonyan csökkenti a betegség átadásának kockázatát. Általában ugyanis a kilélegzett légzőszemcsék csak kis része tartalmaz vírusokat a Covid-19 levegőben történő továbbításához.
 
A sűrűn látogatott, beltéri helyekre, ahol potenciálisan magas a vírus koncentrációja a levegőben – ilyenek a kórházak, bevásárlóközpontok is – az N95-ös vagy FFP2-es maszk viselése a leghatékonyabb.
 
Ez azonban nem minden. Efféle helyeken a maszkok viselését fontos más védőintézkedésekkel kombinálni, amely a helyszín felelőssége: ilyen például az intenzív szellőztetés. Olvasd el: Maszk és kellő szellőztetés - hatékony a koronavírus ellen
 
A megfelelő maszkok hordása és az elegendő szellőztetés nagyon fontos az egészségügyi intézmények, kórházak, illetve más beltéri környezetek esetében, ahol a magas kockázatú páciensek magas víruskoncentrációval találkozhatnak.
 
A maszkok továbbra is fontos védőintézkedésnek számítanak a koronavírus-fertőzés ellen - még az oltott személyek számára is, különösen akkor, ha az oltás által nyújtott védelem az idő múlásával csökken – szögezték le a kutatók.
 
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.