2010. 02. 18. - 06:00

Szilikózis, a tipikus foglalkozási betegség

Szilikózis, a tipikus foglalkozási betegség

A szilikózis egy tipikus foglalkozási betegség, a sziliícium-dioxid tartós belégzése esetén alakul ki.

A tüdő restriktív megbetegedése, mely annak heges, rostos átalakulásával jár. A betegség leginkább a bányászokat, kőfaragókat, és a fazekasokat sújtja, ők vannak kitéve a leginkább a szilikapornak. A betegség lassan alakul ki, évek alatt, de ismert gyors lefolyású, akut formája is. Utóbbi akkor alakul ki, ha rövid idő alatt nagy mennyiségű port lélegez be az ember.

 

sivatag

A szilícium-dioxidot a hétköznapokban homoknak, vagy kvarcnak hívjuk

 

A por folyamatos belégzése légzési elégtelenséghez vezet, legjellemzőbb tünetei a légszomj és a nehéz légzés, de súlyos esetben oxigénhiányos állapot, vagy a szív jobb felének elégtelensége is kialakulhat. Mivel a szilícium-kristályok igen apró méretűek, így képesek eljutni a legkisebb léghógyagocskákba is, ahol lerakódnak. Itt egyes makrofágok bekebelezik a kristályokat, így aktiválódnak, lebontani azonban a kristályokat nem képesek. Ezek az aktivált makrofágok sok olyan anyagot termelnek amelyek a betegség kialakulását segítik.

 

tudő

Komoly károsodásokat képes okozni

 

Ezek az anyagok egyrészt gyulladás kialakulásáért felenek, másrészt olyan fehérvérsejteket vonazanak oda, amelyek károsítják a szöveteket. Ezeknek az anyagoknak a hatására alakul ki a tüdőfibrózis is. A lefolyás során a hegesedés kisebb pontokból indul, ezek növekednek, majd ha összeérnek, nagyobb egységeket képzenek. Az így átformálódott tüdő veszít a rugalmasságából, légzési elégtelenség alakul ki, mely a jobb kamrát nagy mértékben terheli, így jöhet létre a jobbkamra zavara. Idővel az aktív makrofágok lebomlanak, de a felszabadult krisztályok újakat vonzanak oda, tehát a folyamat kkor is zajlik ha az egyén nincs kitéve a pornak.

 

 

-TKL-

 

 

További hírek: MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.