2010. 11. 09. - 06:00

Télen fogyasszunk petrezselymet

Télen fogyasszunk petrezselymet
A petrezselyem fűszer-, és gyógynövény, több fajtája is ismert.
A petrezselyem Európa déli részén, és a Földközi-tenger környékén őshonos, de mára az egész világon eltrjedt, és kedvelt fűszer-, és gyógynövény. A petrezselyem számos kedvező hatással rendelkezik, ezért fogyasztása ajánlott, főleg a téli hónapokban. Hatóanyagai között meg kell említenünk az illóolajat, a karotint, az E-vitamint, és a C-vitamint. Gógyhatást leginkább a zöldje és a gyökere fejt ki, melyek jó gyomorerősítők, és vesetisztítók.

petrezselyem

Többek között C-vitamint, és E-vitamint tartalmaz


Emellett az illóolaja jó gyulladáscsökkentő hatással bír, és flavonoidokat is tartalmaz. A petrezselymet világszerte felhasználják a konyhákban is mint kedvelt fűszert, érdemes a főzés végén az ételhez adni, ugyanis így nem veszti el vitamintartalmát. Egyes fajtáinak leveleiből gyógytea is készíthető, amely a kiválasztásra, illetve a kiválasztórendszerre van igen kedvező hatással, vízhajtó hatásának köszönehtően. Mindezek mellett segíthet a csontritkulás, és az ízületi gyulladás kezelésében is.


-TKL-


MCOnet Egészség Online

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.