2023. 04. 04. - 09:45

Több szerv, szervkilökődés-megelőzés - így segíti a mesterséges intelligencia a szervátültetést

Több szerv, szervkilökődés-megelőzés - így segíti a mesterséges intelligencia a szervátültetést

Komoly előnyt jelent napjainkban a mesterséges intelligencia alkalmazása a szervátültetésben: íme azok a módszerek, melyekkel segítséget nyújthat.

A mesterséges intelligenciának óriási hasznát veszik az orvoslásban – a szervátültetésben is. A transzplantáció területén számos beteg élete menthető meg azzal, hogy bevetik az MI használatát.
 
Cikkünk első részében az első két módszerről esett szó, amelyekkel a mesterséges intelligencia segíti a szervátültetést. Lássuk a többit is.
 
3.Nő a használható szervek száma: a transzplantációs technológia fejlődése segít növelni az elhunyt donoroktól származó, életmentő transzplantációhoz rendelkezésre álló szervek számát. A szervperfúziós rendszerek - olyan mechanikus eszközök, amelyek a szerveket életképesen tartják -, több időt hagynak a donorszervek túlélésre a testen kívül, mielőtt azok átültetésre kerülnének.
 
Rohan Goswami transzplantációs orvos, kardiológus, a floridai Mayo Klinika szívátültetési kutatási igazgatója munkatársaival a közelmúltban publikált tanulmányt ezen új technológia szervhasználati arányok javítására való felhasználásáról, mely az International Journal of Scientific Research folyóiratban jelent meg.
 
Több szerv, szervkilökődés-megelőzés - így segíti a mesterséges intelligencia a szervátültetést
Több szerv, szervkilökődés-megelőzés - így segíti a mesterséges intelligencia a szervátültetést
 
Abban bíznak, hogy a mesterséges intelligencia segíteni fog a transzplantációs szakértőknek jobban megérteni, mely szervek számára hasznosak ezek a technológiák az átültetés előtt, s melyek nem alkalmasak adományozásra.
 
4.A szervkilökődés megelőzése: a szervkilökődés kockázata az egyik legnagyobb kihívás a transzplantációs gyógyászatban.
 
A kutatók a mesterséges intelligenciához fordultak, hogy segítsen azonosítani a szervkilökődésre leginkább hajlamos betegeket.
 
A European Heart Journal szaklapban nemrég közzétett Mayo klinika-tanulmány megállapította, hogy az elektrokardiogram potenciálisan felhasználható a szívátültetett páciensek alacsony fokú szervkilökődés-kockázatának előrejelzésére, potenciálisan biopszia nélkül.
 
Ezek az előrelépések remélhetőleg segítenek megelőzni a transzplantált betegek halálát.
 
5.Átültetés utáni ellátás javítása: a kilökődés megelőzése érdekében a transzplantált páciensek immunszuppresszív gyógyszert kapnak. Mivel ezek a gyógyszerek potenciálisan káros mellékhatásokat okozhatnak, kulcsfontosságú a betegek egészségének megőrzéséhez szükséges minimális dózis meghatározása.
 
A mesterséges intelligencia egy napon segíthet meghatározni, hogyan reagál a páciens szervezete az immunszuppresszióra és útmutatást adhat, mikor kell módosítani a gyógyszereket.
 
A Nemzetközi Szív- és Tüdőtranszplantációs Társaság nemrégiben megjelent Mayo klinikai kivonata az MI-elektrokardiográfok szerepét tárgyalta a szívátültetés utáni, magas kockázatú és veszélyeztetett betegek előrejelzésében.
 
Remélhetőleg a mesterséges intelligencia idővel könnyebbé teheti a betegek transzplantáció utáni ellátását, kiküszöbölve a rutin biopsziák és vérvételek szükségességét.
 
A szakértők hangsúlyozzák, hogy az MI sikere az alapul szolgáló adatok minőségétől függ. A cél nem az, hogy a klinikus szakértelmét mesterséges intelligencia váltja fel, hanem egy másik eszköz létrehozása, amely biztosítja a páciensek számára a lehető legjobb ellátást.
 
„Nem használjuk fel vakon az információkat és nem követjük vakon az MI-eszközöket. A mesterséges intelligencia-döntési eszközökbe vetett reményünk, hogy segíthetik számos más eszköz, például szkennelések és laboratóriumok integrálását egy olyan modellbe, amely teljesebb képet ad a betegről” – mondta el dr. Mark Stegall, Mayo Klinika transzplantációs sebésze és kutatója.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.