2022. 11. 09. - 10:35

Tüdődiagnosztika - Enyhítheti a kórházak túlterheltségét a mesterséges intelligencia

Tüdődiagnosztika - Enyhítheti a kórházak túlterheltségét a mesterséges intelligencia

Jelentős nyomást vehet le a kórházakról és egyúttal az orvosok válláról a mesterséges intelligencia, mely már arra is képes, hogy automatikusan diagnosztizálja a tüdőbetegségeket.

Az úttörő mesterséges intelligencia (MI) ma már automatikusan diagnosztizálja a tüdőbetegségeket – például a tuberkulózist és a tüdőgyulladást. Ezzel enyhítheti a kórházakra nehezedő terheket, különösen a téli időszakban – vélik a Nyugat-Skóciai Egyetem (UWS) kutatói.
 
A tuberkulózis és a tüdőgyulladás potenciálisan súlyos fertőzésnek számítanak, amely főként a tüdőt érinti. Gyakran van szükség ilyen esetekben különböző diagnosztikai vizsgálatok kombinációjára, például CT-vizsgálatokra, vérvizsgálatokra, röntgen- és ultrahangvizsgálatokra. Ezek a tesztek költségesek lehetnek s gyakran kell sokat várni az eredményre.
 
A Nyugat-Skóciai Egyetem által kifejlesztett forradalmi technológiát eredetileg a koronavírus röntgenfelvételekből történő, gyors észlelésére hozták létre. Olvasd el: Hazánkban is segít az MI a tüdőrák felismerésében
 
Tüdődiagnosztika - Enyhítheti a kórházak túlterheltségét a mesterséges intelligencia
Tüdődiagnosztika - Enyhítheti a kórházak túlterheltségét a mesterséges intelligencia
 
Mostanra azonban bebizonyosodott, hogy percek alatt automatikusan azonosít egy sor különböző tüdőbetegséget, nagyjából 98 százalékos pontossággal.
 
„Az ehhez hasonló rendszerek kulcsfontosságúak lehetnek a világszerte leterhelt, elfoglalt orvosi csapatok számára” – jegyezte meg Naeem Ramzan professzor, az UWS kutatója.
 
A technológia segítségével remélhetőleg enyhíthető a nyomás alatt álló kórházi osztályok terhelése, a betegségek gyors és pontos kimutatása révén. Így felszabadulnak a folyamatosan igénybe vett radiográfusok, kevesebbet kell majd várni a vizsgálati eredményekre, sőt, a hatékonyság növelése is elérhető a tesztelési folyamaton belül.
 
A technológia fejlesztését Ramzan professzor, az UWS SMART Environments Research Center Affective and Human Computing igazgatója, valamint Gabriel Okolo és dr. Stamos Katsigiannis, az egyetem PhD-hallgatói vitte véghez.
 
A kórházi osztályokon világszerte nagy a nyomás, amit a koronavírus csak tovább súlyosbított – hívta fel a figyelmet Naeem Razman.
 
„Valós szükség van olyan technológiára, ami hozzájárulhat a nyomás csökkentéséhez, gyorsan, pontosan felismerve a különféle betegségeket és felszabadítva a személyzet értékes idejét. A röntgensugaras képalkotás egy viszonylag olcsó és hozzáférhető diagnosztikai eszköz, amely már most segít különböző állapotok diagnosztizálásában, beleértve a tüdőgyulladást, a tuberkulózist és a koronavírust. A mesterséges intelligencia terén elért közelmúltbeli fejlemények a mellkasröntgen-vizsgálatok segítségével végzett, automatizált diagnózist nagyon is valós kilátásba helyezték az orvosi környezetben” – mondta. Olvasd el: A hosszú Covidot is diagnosztizálja a mesterséges intelligencia
 
A legmodernebb technika röntgentechnológiát használ, amely a szkennelt képeket összehasonlítja a tüdőgyulladásban, tuberkulózisban és koronavírusban szenvedő betegek több ezer képét tartalmazó adatbázisával. Ezután egy, mély konvolúciós neurális hálózatként ismert folyamatot alkalmaz – egy tipikusan vizuális képek elemzésére használt algoritmust a diagnózis felállításához.
 
A kiterjedt tesztelési fázis során a technika 98 százalékban pontosnak bizonyult.
 
A kórházak szerte a világon tartós stressznek vannak kitéve. Ez az Egyesült Királyság egész területén is érzékelhető. Óriási nyomás alatt áll az NHS, a körülmények nehezítettek a személyzet számára – hangsúlyozta Milan Radosavljevic professzor, az UWS kutatásért, innovációért és elkötelezettségért felelős alelnöke.
 
Az innovatív technológiában rejlő lehetőségek elősegíthetik a diagnosztikai folyamatok egyszerűsítését és a személyzet túlterheltségének csökkentését.
 
Az UWS kutatói jelenleg azt vizsgálják, vajon a technológia alkalmas-e más betegségek, például a rák kimutatására röntgenfelvételek segítségével.
 
 
L.A.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.