2020. 12. 02. - 09:45

Hazánkban is segít a mesterséges intelligencia a tüdőrák felismerésében

Hazánkban is segít a mesterséges intelligencia a tüdőrák felismerésében

Korábban csak külföldön, mostanra Magyarországon is segít a mesterséges intelligencia a tüdőrákos elváltozások korai felismerésében. A betegséget így korábban kezelni lehet.

Hazánkban is működik már a mesterséges intelligencia (MI) használata a tüdő daganatos megbetegedéseinek azonosításában. A tüdőrákot így korábban lehet diagnosztizálni, s a betegek túlélésének esélye is megnő – írta meg a napi.hu.
 
A komoly segítséget jelentő szoftvert immár a mindennapokban is tesztelik: a programot az Affidea Magyarország Kft. orvos-igazgatója, Horváth István vezeti.
 
Elmondása szerint hazánkban az egyik legsűrűbben regisztrált betegség a tüdőrák a daganatos megbetegedések között - halálozási aránya pedig nagyon magas. Ugyanakkor, ha időben azonosítják – vagyis minél előbb -, a túlélés esélye megnő. Olvasd el: Növelheti a CT angiográfia pontosságát a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia már hazánkban is segít a tüdőrák korai azonosításában
A mesterséges intelligencia már hazánkban is segít a tüdőrák korai azonosításában
 
Azok, akiknél korán megállapítják a problémát, s időben megfelelő kezelést kapnak, csaknem ugyanolyan hosszú ideig élhetnek még, mint akárki más. 
 
A cél azonban Horváth István szerint az lenne, hogy az emberek ne csak akkor menjenek orvoshoz, ha már nagy baj van. Ideális esetben, különösen 50 éves kor felett évente érdemes lenne ún. natív low-dose mellkas CT-vizsgálatra menni – írta meg a napi.hu.
 
A tüdőről készült képek kiértékelését két radiológus végzi el – általános gyakorlat a kettős leolvasás. Napjainkban azonban éppenséggel radiológusokból van hiány, s az orvosok túlterheltek. Olvasd el: Azonosítja a tüdőben a koronavírust a mesterséges intelligencia
 
A mesterséges intelligencia komoly segítséget jelenthet e helyzetben, mely a képeken képes bejelölni 3-4 milliméter nagyságú tumorokat, tumorra utaló elváltozásokat. A térfogatukat, jellegüket is értékeli, s meg tudja nézni, hogy egy adott elváltozás rendelkezett-e előzményekkel – s igen, akkor az idő folyamán ez miként alakult.
 
A szoftver munkája nagy segítség a radiológusok számára – hiszen a tüdőben egy néhány milliméteres elváltozás felfedezése komoly feladat, s egy fáradt szem egy idő után nem garantálja a hatékonyságot.
 
A mesterséges intelligencia fáradhatatlan és a legkisebb elváltozást is észleli.
 
Az MI-szoftvert jelenleg a budapesti Szent Margit kórház központjában alkalmazzák: a bevezető tesztelést itt végzik. Az európai CE-minősítéssel bíró program napjainkban az egyik legjobb és leginkább hatékony mesterséges intelligencia-szoftver a piacon. Az MI ahhoz is hozzájárulhat, hogy a jövőben nagyszabású türőrák-szűrő programokat hozzanak létre – írta meg a napi.hu.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.